Bir Mandrake Linux 9.2 incelemesi

0
ckaptan
Mandrake Linux 9.2 LG skandalı yaşasa da oldukça başarılı bir dağıtım... 1 aydır rc2 kullandıktan sonra bugün PowerPack 9.2 kullanmaya başladım nihayet ve aralarındaki en önemli farklardan birinin de hız olduğunu farkettim...
Masaüstü için ideal bir dağıtım olan Mandrake son kullanıcı ile temel sunucu hizmetleri sunacak olan bir profile hitap edebiliyor, web server olarak ADVX -apache'nin hızlandırılmış ve geliştirilmiş bir sürümü- kullanılmış; bir kaç küçük çaplı php ve mysql'de 50-100 kayıtlı bir veritabanı çalıştıran php sayfası çekildiğinde aradaki fark görülebilir sanırım.
Bunun dışında kurulumda herhangi bir sorun yaşanmıyor; 9.1 ile başlayan anti-alias fontlar, OpenOffice.org 1.1 ve gelişmiş kurulum arabirimi göze çarpanlar arasında... PowerPack'de ise Flash Player, J2SDK1.4.2, Acrobat reader ve daha bir çok program hazır halde geliyor...
Paket ekleme ve güncellemede de konu başlıkları çok yönlendirici...
ATI ekran kartı olanlar ise hiç bir ugraş göstermek zorunda kalmayacaklar zira ATI'ye göre düzenlenen kernel dağıtımın içinde yer alıyor; NVIDIA da keza öyle...
Yine bu dağıtıma mahsus olarak HP PSC serisindeki çok fonksiyonlu yazıcılara ait scanner özelliği ilk kez ve sorunsuz çalışıyor; gerçekten takdire şayan bir özellik... Hemen sorun XSane'in güncellemesiyle aşılmış demeyin, kurun RH9'u deneyın tanıtmayı, yapamayacaksınız...
Ben sahsen Red Hat'den ve halefi Fedora'dan daha başarılı bulduğum Mandrake'yi benim gibi masaüstü ve temel server arasında kullanan kullanıcılara iyi bir seçenek olarak öneriyorum... Evet biraz bugfix'i bol ama doğrusu RedHat bu konuda ve security fix'lerde eline su dökemez Mandrake'nin :)
Benim çok sevdiğim bir geliştirme aracı anjuta da paketin içinde var, normalde rpm bağlılığı default olarak RH'ye oranla daha fazla olan Anjuta'nın da seçenekler arasında olması ve sorunsuz çalışabilmesi oldukça güzel bir olay...
LG'nin ilgili modellerini kullanan arkadaşlar da üzülmesin; ISO'lar public download için biraz gecikti, zira bu konu halloldu; LG ile ortak bir şekilde sorun incelenip çözülmüş durumda, yani ISO indirenler de rahatlıkla kurabilecekler, olan Club üyelerinin bir kısmına oldu diyelim :)
Sevgiler/Saygılar...

Görüşler

0
acemi_
Linux34, LG'lerle sorunu olmayan yeni ISO'larin yer aldigi CD'ler hazirlarsa, hemen denemeyi dusunuyorum.
0
eternity
Iso download imkanım yok, acaba power pack cd'si ile birlikte mandrake 9.2'yi nasil edinebilirim ? Cd dagitan birileri var mi aranizda ?
0
murat09
linux34.com ;-)
0
Teorisyen
LG'nin açıkkaynak camiası ile işbirliğine giderek çözümün bir parçası olmasına sevindim.. !
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MS Exchange Uyumlu GNU/Linux

DJENGIN

Novell, yeni “Ximian® Connector for Microsoft Exchange” çözümüyle Linux masaüstü kullanıcılarının Microsoft Exchange 2000/2003’e erişimlerini sağlıyor. Bu yeni çözüm sayesinde Linux masaüstü kullanıcıları Microsoft Exchange’deki e-postalarına, takvimlerine, grup programlarına, adres defterlerine, görevlerine, klasörlerine ve taslaklarını erişip, bunları kolayca yönetebilme olanağına kavuşacaklar. Novell, ‘oneNet’ vizyonunun bir göstergesi olan ‘Ximian Connector for Microsoft Exchange 2003’ün, sayısı hızla artan kurumsal Linux masaüstü kullanıcılarının Exchange ile birlikte çalışma ihtiyaçlarına cevap vereceğini belirtti. Ximian Evolution ile birlikte çalışan Ximian Connector for Microsoft Exchange, Linux tabanlı sistemlerle kişisel ve grup bilgi yönetimi çözümü sağlamış oluyor. Böylece Novell, farklı sistemleri birbirleriyle ilişkilendirerek kullanıcılara gereksinim duydukları kaynaklara istedikleri zamanda erişme olanağı tanıyor.

Görmek İnanmaktır

anonim

Sykpe'nin 2.0 GNU/Linux sürümünde video çağrıları yapmak da mümkün. Özellikle Wi-Fi ağının her yere yayıldığı bu günlerde bu habere çok sevindim. GNU/Linux yüklü ASUS Eee PC'mi yanıma alıp, cep telefonu taşımadan çoğu noktadan arama yapabilip aynı zamanda da aranabileceğim. Böylece kabarık cep telefonu faturası ödemek zorunda da kalmayacağım. :)

Skype 2.0 for Linux--Seeing is Believing

Acarix: Taşınabilir Türkçe GNU/Linux ve fazlası...

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü sayfalarını gezerken Acarix isimli bir projeye rastladım.

Acarix, GNU/Linux temelli bir işletim sistemi projesi ve anlaşılan üniversitede de aktif olarak kullanılıyor. Proje hakkındaki detayları cs.bilgi.edu.tr/~mgencer/acarix/ adresinde bulabilir, Acarix'i church.cs.bilgi.edu.tr/acarixdownloads/ adresinden indirebilirsiniz.

Türkiye`de profesyonel Linux eğitimi

larweda

Son yılların gözde iş sektörlerinden biri olan bilgisayar eğitim sektörü, Türkiye`de de geçen sene büyük eğitim firmaları ve büyük yatırımlar (aynı zamanda büyük batırımlar :-) ile hızlı bir ilerleme kaydetti. Piyasada gördüğümüz eğitim firmalarının tamamı M$, CISCO, Digital, Sun, Oracle gibi yüksek fiyatlı, yüksek telif hakkı ödenen konularda eğitim vermeyi tercih ettiler. Yeni açılan bir eğitim firması olan BTeğitim ise eğitim portföyüne toplam 3 Kur / 18 Hafta süren bir Linux Sertifika Programı ile başlıyor.

One linux to rule them all?

conan

Birkaç zamandır yapılan spekülasyonların sonucunda 4 tane büyük linux dağıtıcısı bir çatı altında standartlaşma yönünde gideceklerini açıkladılar. UnitedLinux adı altında başlatılan bu çalışmanın başını Caldera, SuSE, TurboLinux ve Conectiva çekiyorlar.

Caldera'nın CEO'su Ransom Love'un yaptığı açıklamaya göre bu kararın altında yatan neden bir Linux dağıtımında çalışan bir programın başka birinde çalışmaması. (Nasil oluyorsa?) Ransom bahsetmese de asıl nedenin finansal olduğu söylentileri de dolaşmıyor değil.