One linux to rule them all?

0
conan
Birkaç zamandır yapılan spekülasyonların sonucunda 4 tane büyük linux dağıtıcısı bir çatı altında standartlaşma yönünde gideceklerini açıkladılar. UnitedLinux adı altında başlatılan bu çalışmanın başını Caldera, SuSE, TurboLinux ve Conectiva çekiyorlar.

Caldera'nın CEO'su Ransom Love'un yaptığı açıklamaya göre bu kararın altında yatan neden bir Linux dağıtımında çalışan bir programın başka birinde çalışmaması. (Nasil oluyorsa?) Ransom bahsetmese de asıl nedenin finansal olduğu söylentileri de dolaşmıyor değil.
Bir çatı altında birleşen bu linux firmalarının coğrafi yerleri de bu söylentileri doğrular şekilde. Pazar analistleri, birçok linux dağıtımının olmasının ticari açıdan oldukça kötü olacağını bir iki yıldır bas bas bağırıyorlardı. Bu 4 dağıtımın da ticari kaygıları olan dağıtımlar olduğu gözönünde bulundurulursa birleşmelerinin de ticari bir nedeni olacağını kestirmek o kadar da güç değil doğrusu.

UnitedLinux herkese açık bir konsorsiyum olacak. UnitedLinux basın açıklamasında RedHat ve Mandrake'yi de bu konsorsiyumda görmek istediklerini açık açık belirtmiş. RedHat ise dün kendi ortaklık (alliance) programını yayınlamıştı.

Bu konsorsiyum içerisinde bulunan diğer büyük şirketler ise şöyle: AMD, Fujitsu, Hewlett-Packard, Intel, NEC, Progress Software, SAP, Borland, Computer Associates ve IBM. (Bu listede kalın harflerle yazılmış olanlar aynı zamanda RedHat'in ortaklığında iş yapan firmalar)

Daha fazla bilgiyi bu sabah (30-05-2002 Persembe) açılan www.unitedlinux.com sitesinden edinebilirsiniz. Ya da zaten favori geek sitenizde kesin bu konu konuşuluyordur ;)

Görüşler

0
anonim
Suse 8.0 Gelecek linuxda dahil olmak uzere bugune kadar gordugum en iyi turkce destegine sahip surum..
Buna ragmen Suse''nin icinde oldugu bu olusumun Installation languages icinde turkceyi bulundurmamasi uzucu..

http://unitedlinux.com/en/release_plans/index.html
0
anonim
CONAN hakk?ndaki terbiyesizce yorum gözümüzden kaçt??? için herkesten özür dilerim. O yorumu silince thread de silindi, ama kusura bakmay?n.
Sundance
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mandriva Linux 2007 Beta

alperfm

Eski versiyonlarıyla herkesin (özellikle de benim) bilinçaltına hatalarla dolu linux sürümü olarak yerleşen mandriva (eskiden mandrake idi), artık o kanıyı silmiş gibi. Yeni sürümü Mandriva Linux 2007 nin ise betası çıkmış durumda.

Mandriva 2007 deki yeniliklere bakacak olursak:

>3D masaüstü desteği, drak3d ile konfigüre edebilme,
>Gnome 2.16,
>Kernel 2.6.17,
>Yeni 'Ia Ora' Mandriva teması,
>VPN konfigüre aracı; drakvpn...

Linux for Playstation I & II, bu sefer tamamı bedava ve açık!

larweda

Sony'nin Linux`lu Playstation II kutusunu çıkaracağını duyurmasının ardından PS üzerinde Linux çalıştırabilmek için sabırsızlıkla bekleyenler için bu sefer tamamı açık kodlu olan ve bedava olan bir alternatif var: Çek bir firma olan Blokman Trading`in Runix'i. Playstation 1 için 2.4 Linux çekirdeğinin alfa sürümünü piyasaya süren Blokman Trading, temmuz ayında çekirdeğin beta sürümünü, ekim ayında da kararlı bir sürümünü çıkaracağını duyurdu. Playstation II için de bir çekirdek yazıldığı söyleniyor, ancak PS2 için verilen bir tarih yok.
Sony, Linux for Playstation II`den sadece 1000 adet üreteceğini ve sadece Japon pazarında piyasaya süreceğini duyurmuştu.

2006 Yılı GNU/Linux Yılı Oldu

Titus

Eğer bir yıl masaüstlerinde GNU/Linux'un başarısını temsil edecekse bu yıl 2006 olmadır, kuşkusuz bu yıl içerisinde bir çok kullanıcı sistemlerini GNU/Linux'a terfi ettirdi bunun çok önemli sebepleri vardı tabi Ubuntu Dapper Drake ya da Novell Suse 10.0 bunların en önemlileridir, her ikisi de çok güzel pazarlama taktikleri kullandılar, Ubuntu evimize kadar ücretsiz CD yolladı. Novell'ın sloganı olan "Your Linux is ready" ise GNU/linux'un ekmeğine yağ sürmüş oldu. Bunların karşısında MS ise Vista'nın çıkışını sürekli erteledi bu da 2006 yılını GNU/Linux yılı olarak anılmasını sağladı.

Bu konuya küçük bir giriş oldu tabi, gerisi ve hatta daha da detaylısını burada bulabilirsiniz.

Nvu Web Geliştirme Yazılımı Artık Türkçe

tetir

Linspire tarafından desteklenen Nvu web geliştirme yazılımının yerelleştirme çalışmaları Erkan Kaplan ve Serdar Soytetir tarafından sonuçlandırıldı. Linux ve Mac ortamları için hazırlanan Türkçe paketler ve eklenti olarak kurulabilen dil dosyası (xpi) burada:
Linux için Türkçe Paket
Türkçe Dil Dosyası
Mac için Türkçe Paket

Let's Encrypt: Haydi Şifreleyelim

butch

Malumunuz, Let's Encrypt'in hayatımıza girmesiyle birlikte, güvenli site kurma maliyetlerinde, daha da önemlisi sertifika yönetme süreçlerinde ciddi bir rahatlama yaşadık. Aşağıdaki notlar GNU/Linux üzerinde Nginx ile rekor bir sürede SSL sertifikası almaya yöneliktir. Digital Ocean topluluğu tarafından hazırlanmış daha detaylı bir belgeyi bu adreste bulabilirsiniz.

SSL sertifikası...