İnsan Beynine Mikroçip Yerleştirmek için Onay Alındı

0
FZ
İnsanlar yıllarca beyinlere yerleştirilebilecek makinalarla ilgili kurgu eserler ürettiler. Şimdi ise buna bir adım daha yaklaşıldı. Doğrudan beyne yerleştirilip oradaki sinyalleri algılayacak ve bununla cihazların kontrol edilmesini, karmaşık zihinsel işlemlerin yapılmasını sağlayacak cihazlar çok uzakta değil. İnsan denekler üzerinde beyin-bilgisayar arayüzleri denenmek üzere.

Cyberkinetics Inc. of Foxboro, Mass., firması ABD "Food and Drug Administration" kurumunun onayını aldı ve denemelerine başlamaya hazırlanıyor. Geliştirilen yonga dört milimetrekare genişliğinde ve yaklaşık 1.5 milimetre yükekliğinde, felçli hastaların doğrudan kafataslarının altına yerleştirilecek.

Eğer başarılı olunursa bunun anlamı şu: Hastalar doğrudan düşünerek bir bilgisayarı yönetebilecek, ona bağlı olan cihazlara sadece düşünmek sureti ile komuta edebilecekler.

Bu tür cihazların başka hangi amaçlar için kullanılabileceğine dair ise henüz bir açıklama yapılmadı.

FM sitesinde bu konuda daha önce şu habere yer vermiştik. (Bkz. gazetecelikte fikri takip mefhumu!)

Görüşler

0
mascix
bu türdeki icatlar hastalıklar açısından bakıldığında çok güzel fakat sağlıklı insanlara takma girişimi olursa hiç şaşırmam bu sebeple epey kıllanıyorum. sora yarın bigün adamın tekinin beynini hacklerler walla sonu o olur herif tabi aynen shutdown :)
0
conan
Out of memory error hehe ;)
0
sametc
bazen dusunuyorum da bilgisayar mı daha zeki yoksa insan mı

Biz hem konusuyoruz hem yazıyoruz hem dusunuyoruz
peki bilgisayar yapabiliyormu ? :)
bunu coook dusunmek lazım yapabiliyormu diye :P
0
T-u-N-i-X
Quantum bilgisayarları üzerine ciddi çalışma yürüten bir hocamız var. (amerikan ünv'leriyle iş birliği içerisinde, itü'den metin demiralp oluyo kendisi)

Kendisi Quantum bilgisayarlarının şu an için mümkün gözükmediğini, çalışmaların bunu gösterdiğini ama her an teknolojinin bizi farklı yerlere götürerek bunu mümkün kılabileceğini falan söyledi. Şu anda mevcut olan bilgisayarların mimarilerinin bir yerde tıkanma noktasına geleceği ve bu noktadan sonra quantum bilgisayarların devreye gireceği görüşü oldukça yaygın ve bunun doğruluğu da bence aşikar..

Yalnız hocanın da söylediği gibi quantum bilgisayarlarının ortaya çıkışından da korkmak lazım. Çünkü kendi kendine düşünebilen, birşeyleri kendi kendine yapabilen bir bilgisayar (organik bilgisayar) ortaya çıktığında Matrix ve Terminatör filmleri sadece birer bilim kurgu olmaktan çıkacaklar. Allah sonumuzu rastgetire... :) Şimdiden aramızdaki "o" yu seçsek iyi olur... :Pp
0
FZ
Yorum doğru da yanlış haberin altına girilmiş sanırım ;-)

Bu arada eski bir öğrencisi olarak da Prof. Dr. Metin Demiralp´e selamlarımı iletiyorum. :)
0
malkocoglu
IBM, 7 atomlu (!) bir kuantum bilgisayar işlettiğini belirtmişti, Peter Shor'un çarpanlara ayırma algoritmasını kullanmışlar.

http://www.wired.com/news/technology/0,1282,49268,00.html

15'in çarpanlarının 3 ve 5 olduğunu bulundu! :) Bununla ilgili haber FM'de çıkmıştı zannediyorum.

Wired yazısına göre, daha büyük ölçeklerde kuantum bilgisayarlar sapıtıyor, hataları düzeltmek en büyük problemleri. Fakat bunların düzeleceğine dair umutluyum.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft Bir Türk Yazılım Şirketi Olan devBiz'i Satın Aldı

auselen

Microsoft İzmirli bir firma olan devBiz'i 26 mart 2007 tarihinde satın aldı.

devBiz'in sayfası ve Microsoft'un basın açıklaması

VoxForge Türkçe yayında: Açık kodlu ses tanıma sistemlerine Türkçe desteği

FZ

Geçen seneki çabalarım nihayet meyvesini verdi ve VoxForge sitesi Türkçeyi de desteklemeye başladı. Yardımcı olmak isterseniz http://www.voxforge.org/tr/read adresini ziyaret ederek ya da ana sayfada sağ taraftaki 'Submit Speech Using Computer' başlıklı grafiğe tıklayarak ses kaydınızı yollayabilirsiniz:

Sendo - Micros~1 anlaşmazlığının iç yüzü.

conan

Sendo ve Microsoft arasında halen süregelmekte olan dava ve olayların iç yüzünü anlatan bu yazıya bugün /.'da rastladım. Gerçi geçenlerde çok tartıştığımız o habere yorum olarak attım, ama bu ikinci bir haber yazılası kadar önemli bir köşeyazısı bence.

Yazi kısaca M$`un ortağına verdiği sözleri nasıl tutmadığını, StingerOS isimli cep telefonu işletim sistemini geciktirerek ortağının batmasını nasıl hazırladığını güzelce gösteriyor. Artı, şirketin board'unda bir yonetim hakkı olması ve şirketin 12 milyon dolarlık hissesine sahip olmasına rağmen şirketi ugradıgı zarardan bilinçli bir şekilde kurtarmaması, iki şirket arasında yapılan anlaşmadaki ilginç maddeler gibi yan fikirleri de aynı yazıdan okuyup öğrenebilirsiniz.

27. MADDE

esse

RTÜK Yasa Tasarısı'na Anayasa Komisyonu'nda eklenen bir madde Türk internet dünyasını ayağa kaldırdı...

Tasarı ile internet 5680 sayılı Basın Kanunu kapsamına alındı. İnternet ortamını gazete ve dergi olarak kabul eden RTÜK Yasa Tasarısı ile internet dünyası şöyle düzenlenecekmiş...

ABD Medya Edebiyat (ya da Anna Karenina nasıl çok satar?)

FZ

Aldığımız haberlere göre ABD´deki en popüler talkshow programlarından birinin sunucusu Oprah Winfrey programında Anna Karenina´dan bahsedip ve bu kitabın aslında o kadar zor bir kitap olmadığını, güzel bir kitap olduğunu belirtince Anna Karenina´nın satışları bir anda patladı.

961.030 yeni kopya için baskıya giren Penguin Yayınları yetkilileri bu talep karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.

TV programcısı Winfrey´e göre bu kitap biraz kalın bir kitap olmakla birlikte aslında o kadar da zor değil ve insanların gerçek edebiyatla uğraşmaları lazım bazen. 1 numarada yer alan kitabını ve yer alma sebebini üstad Leo Tolstoy görseydi acaba ne derdi?

Bu fantastik haber karşısında şaşkınlığımızı gizleyemiyor, TV, medya, kitaplar, edebiyat, garip bağlantılar üzerine bir kez daha derin bir tefekküre dalıyor, dumurlararası bir gezintiye çıkıyoruz.