VoxForge Türkçe yayında: Açık kodlu ses tanıma sistemlerine Türkçe desteği

0
FZ
Geçen seneki çabalarım nihayet meyvesini verdi ve VoxForge sitesi Türkçeyi de desteklemeye başladı. Yardımcı olmak isterseniz http://www.voxforge.org/tr/read adresini ziyaret ederek ya da ana sayfada sağ taraftaki 'Submit Speech Using Computer' başlıklı grafiğe tıklayarak ses kaydınızı yollayabilirsiniz:
VoxForge Linux, Windows ve Mac üzerinde çalışan özgür ve açık kodlu ses tanıma motorlarında kullanılmak üzere ses kayıtları toplamak için geliştirilmiş bir sistemdir.

Derlediğimiz tüm ses dosyalarını GPL lisansı altında herkesle paylaşacağız ve sonra da bunları Sphinx, ISIP, Julius ve HTK gibi açık kodlu ses tanıma sistemlerinde kullanılmak üzere akustik modeller olarak 'derleyeceğiz' (HTK'nin dağıtım kısıtlamalarına dikkat edin).

Neden GPL Lisanslı Konuşma Kayıtlarına İhtiyacımız Var?

Açık kodlu konuşma tanıma (konuşmayı metne dönüştürme) sistemleri tarafından kullanılan akustik modellerin çoğu 'kapalı kaynak' şeklindedir. Yani o akustik modelleri oluşturmak için kullanılmış olan ses kayıtlarına ve metinlerine (örn. konuşma derlemi) serbestçe erişmeniz mümkün değildir.

Bunun sebebi açık ve özgür kodlu projeleri, büyük konuşma malzemelerini kısıtlayıcı lisanslarla satın almaya zorlamaktır. Her ne kadar akustik model oluşturmak için kullanılabilecek birkaç küçük özgür lisanslı konuşma derlemi olsa da iyi bir akustik model oluşturmak için kullanılan geniş kapsamlı içerik halen kısıtlayıcı lisanslar ile satın alınmak durumundadır.

Kaynak: ileriseviye.org

İlgili Yazılar

20 yıl önce bugün: Çernobil!

larweda

26 Nisan 1986 saat 01:23`te, Çernobil Nükleer Santralinin 4 numaralı reaktörü infilak etti. Ortaya çıkan radyasyon miktarı, Hiroşima ve Nagasaki'de patlatılan atom bombalarından yaklaşık 100 kat daha fazla idi.
www.chernobyl.info sitesi, felaketin sonuçlarından, etkilenen insanlar için yapılan yardım eylemlerinin ve projelerinin detaylarını sunuyor. İlginç projelerden biri, felaketten 7 ay sonra kalan 200 ton radyoaktif yakıtı ve reaktör çekirdeğini korumak için yapılan (ve 20-30 yıl ömür biçilen) koruma kalkanının yerine, 100 yıl ömür biçilen ve yaklaşık 1 milyar dolara malolacak yeni koruma kalkanının inşası.

802.11g Artık Bir Standart

murat09

Kablosuz yerel ağlarda yeni standartın adı 802.11g. Beklendiği gibi yeni standart olarak olarak ilan edilen 802.11g, kablosuz ağları 54Mbps hızla tanıştıracak.

En İyi Teknolojik İş Fikri Yarışması

FZ

Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması Girişimci Öğrencilere Destek Vermeye Devam Ediyor…

75.000TL'lik Teknoloji Ödülü, 50.000TL'lik Savunma Sanayii Özel Ödülü ve 25.000TL'lik OSTİM Özel Ödülü Sahiplerini Arıyor!

ODTÜ ve ODTÜ Teknokent'in, Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nın kayıtları başladı. Teknoloji tabanlı bir iş fikrine sahip girişimci öğrenciler, YFYİ 2009 kapsamında 75.000TL değerindeki 'Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü' için, 50.000TL değerinde 'Savunma Sanayii Müsteşarlığı Özel Ödülü' için ve 25.000TL değerinde 'OSTİM Özel Sanayi Ödülü' için yarışacaklar.

Pardus Kurumsal 2 Duyuruldu!

anonim

TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus Kurumsal 2, kurumsal kullanıcıların gereksinimlerini hızla ve düşük geliştirme maliyetleri ile karşılıyor. Farklı büyüklük ve yapıdaki kurumların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen Pardus Kurumsal 2, birçok yenilik ve avantajı da beraberinde getiriyor.

Çin'de Bilgisayar Adaletin Temelidir!

noworriesci

Ne yargıç, ne de jüriler karışıyor. Çin'de resmen uygulamaya geçen yöntemle suçun ve suçlunun verileri bir sisteme giriliyor, cezaya bilgisayar karar veriyor.