Orange juice

DRM, Çözüme Problem Bulmak ve 400$'a Meyve Sıkmak

4
redogre

Juicero 400$'a satılan çok şık bir meyve suyu sıkacağı. Bizim konumuz olmasının sebebi ise bu kadar para verdiğiniz aletin DRM ile sadece kendi meyve paketlerini sıkması üzerine başlayan tartışma ve sonunda bu aletin yaptığını elinizle hiç bir fazladan alet kullanmadan yapabilmenizin ortaya çıkma süreci.

Juicero internete bağlı olarak çalışan, kendi önceden kesilmiş meyve ve sebze karışımı paketlerinden taze meyve suyu sıkan bir alet. Paketler açılmadığı sürece uzun süre taze kalması yanında alet eğer tarihi geçmiş bir paket kullanmaya kalkarsanız sizi uyarıyor. Bu fikirle ve şık bir sunumla Google da dahil çeşitli yatırımcılardan 120 milyon dolar toplayan bu alet yeni internet fenomeni olmaya giderken işin kokusu yavaş yavaş çıkmaya başladı.

Özellikle sadece kendi kapsülünü kullanan DRM li kahve makinaları daha önce çok tartışılmıştı. Juicero kendini "Müşterilerimizin her daim taze meyve/sebze suyu içebilmeleri için bunu yapmak zorundayız" diye savunuyor. Bu yüzden 5$-8$ arası fiyatı olan bu kesilmiş meyve ve sebze poşetleri sadece Juicero müşterilerine satılıyor. İnternette tepkiler yükselirken firma ise zenginlere hitap eden gayet karlı bir iş modeline benziyordu. Özellikle hizmet sektöründeki butik oteller makina poşetleri kullanıp temizlik gerektirmediği için bu aleti tercih ediyordu.

Taa ki 2 ton basınç yaptığı iddia edilerek satışa sunulan bu aletin poşetlerini pek ala da elinizle sıkabildiğiniz ortaya çıkana kadar. Juicero kullanınca sadece %10 daha fazla meyve suyu çıkartıyor bir paketten ve elle sıkmak çok daha hızlı.

Yatırımcılardan bunu farkettiklerinde farklı tepkiler geldi, bir kısmı "evet poşetleri elle de sıkılabiliyor ama hala çok güzel bir alet" derken bir kısmı da aletin aşırı büyük ve hantal olmasından yakınıyor.

En çok tartışılan konulardan biri de bir vegan tarafından yaratılan, bu doğal ve sağlıklı meyve suyu için 400$ lık çip, işlemci, devre, wireless vs ye para verip elle daha hızlı sonuç alabilmek. Ama çok üzülmeyin, paketler geri dönüşümlü...

https://www.bloomberg.com/news/features/2017-04-19/silicon-valley-s-400-juicer-may-be-feeling-the-squeeze

Kapak görseli

İlgili Yazılar

Haftasonu IoT Projesi: Meteoroloji İstasyonu

butch

Havalar malum. Kar diz boyu. Evden çıkılmıyor. Böyle zamanlarda yapılacak en güzel iş haftasonu projeleri. Hafta sonu projelerinin de son zamanlardaki favorisi IoT, yani Nesnelerin İnternet'i elbette.

Gündemimiz havalar olunca, haftasonu projesi önerisi amatör meteorologlar için gelecek haliyle.

Son zamanlarda IoT projelerine yönelik çokça girişim olduğu malumunuz. Bu girişimlerin hızla...