Bir programcı gözüyle DNA

0
tongucyumruk
"Eğer bir çekiçseniz, herşey bir çivi gibi gözükecektir".

Sanıyorum özellikle bu siteyi takip eden programcıların çoğu en az bir kez biyolojik yapılarla bilgisayarlar arasında bir bağlantı kurmaya çalışmıştır. Bu site DNA'dan başlayıp proteinlere uzanarak bilgisayar kavramları ile bu kavramların biyolojik karşılıkları konusunda oldukça detaylı bir inceleme içeriyor. Eğer kendini 4'lük sistemde (T, G, C, A) çalışan bir robot olarak ifade edenlerdenseniz bir uğramanızda fayda var.

Görüşler

0
FZ
Ben DNA mekanizmasını ve yol açtıklarını bir bilgisayar programına değil de daha çok GO oyununa benzetiyorum. Ya da tam tersi ;-)
0
malkocoglu
Shibumi'yi okudunuz galiba...
0
FZ
Allah seni inandırsın GO oyunu ile tanışıklığım SHIBUMI isimli kitabı okumamdan çok daha öncesine dayanıyor ve yani kişisel olarak alma ama bu soru ile 1500. kez karşılaşmak ruhumda kaotik fırtınalara yol açıyor :-P

Ne kitapmış yahu :) Bilmem kaç bin yıllık oyun için halkla ilişkiler kampanyası görevi gördü, kimsenin yapamadığını yaptı :)
0
FZ
Söz kitaplardan açılmışken GO bağlamında okuduğum en güzel romanlardan biri olan GO USTASI adlı kitabı tavsiye ederim.
0
polat
bir de dna kodlarini kullanarak mesaj yazma olayi var dna-o-gram diye..

gctaagaaaacaatgaaggtaatgaccatgaacaaggcaagcacg
0
anonim
Yakın bi gelecekte hdd'lerin yaptığı işi dna'lar üstlenebilir.
0
FZ
Bir de Adleman isimli üstad var, bizzat biyoloji laboratuvarındaki çözeltilerde barındırdığı genlerle optimizasyon problemlerini falan çözen. Kendisi meşhur (açık anahtar şifreleme algoriması) RSA´daki ´A´ oluyor ;-) Ya da DNA´nın A´sı mı deseydim? Yoksa ADENIN´in A´sı mı? :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Emerge: Bir StarLogo Videosu

FZ

Animasyon konusunda uzmanlaşan James Mortensen'in, StarLogo kullanarak hazırlamış olduğu Emerge videosu, çok basit kurallara göre hareket eden etmenlerin (agent), çok etmenli sistemde (mutliagent system) ne tür düzenlere yol açtıklarını gösteriyor.

Müziklerle de zenginleştirilmiş bu videoda her kuralın önce ismi ardından da yol açtığı örüntü (pattern) canlı bir şekilde görüntüleniyor. Karmaşık sistemlerin, toplumsal örüntülerin, vb. fenomenlerin modellenmesi ile uğraşanların ve "hacker" amblemi olarak seçilmiş "Game of Life"ın başka şeylerle bağlantısını görmek isteyen meraklı "hacker"ların ilgisini çekebilecek bir video.

Beta olmak ya da olmamak

redogre

Ya da bir projeyi Beta olarak yayınlarken yapılmaması gerekenler.

Malum Fm wars büyük bir gazla yayına başladı ama birçok hata yüzünden haftalardır oynayan yok. Ben kısaca yaptığım hataları sıralayacağım, eksik gördüklerinizi eklersek şahane bir "Ne yapmalı ne yapmamalı" olabilir...

Mono 0.19

raistlinthewiz

Heyecanla beklediğimiz Mono'nun 0.19'u sürümü çıktı.
Şu ana kadar büyük gelişme kaydetmiş olan Mono'nun son durumu şöyle:
C# Compiler, self-hosting durumunda
JIT, Linux'te çalışıyor.
Interpreter, Linux/x86 ve Linux/PPC için için tamamlandı ve StrongArm ve Sparc platformu için çalışmalar sürmekte.
Sınıflar,tamamlandı

Monu'nun sitesine ulaşmak için http://www.go-mono.com/

Ayrıca Mono ve Mono ile hazırlanmış programların screenshotları için: http://www.go-mono.com/screenshots.html

Xynth v0.7.90 kodları teftişe hazır

anhanguera

xynth windowing system sürüm 0.7.90 kaynak kodları sonunda teftişe hazır ;). Paket içerisinde gtk+-2.4.14, links-2.1pre19, MPlayer-1.0pre7try2, SDL-1.2.9 yamalari ve pek tabiki xynth kaynak kodlari mevcut.

RSS: http://gsulinux.org/~distch/rss.php
WWW: http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth

Alper "anhanguera" Akcan.

Siz İngilizce Sorun, PRECISE SQL´e Dönüştürsün

FZ

Bir sürü tablo, en ufak bir sorguda bile bir sürü `JOIN´ işlemi. Kullanıcıların talep ettiği raporlar için her seferinde sıfırdan tasarlanan SQL sorguları ya da parametrik arabirimler vs. Oysa kullanıcılar kendi doğal ve alışık oldukları dillerinde veritabanını sorgulayabilseler işimiz kolaylaşmaz mı? Washington Üniversitesi araştırmacıları da bu problem üzerinde uzunca bir süredir çalışıyorlar ve bunun sonucunda ortaya şunu koymuşlar: `The PRECISE Natural Language Interface to Databases´