Domino

Bilgisayarınızı Nasıl Alırsınız? Kartondan mı yoksa Domino Taşlarından mı?

2
tongucyumruk

fazlamesai.net ahalisi ne düşünür bilmiyorum ama ben bilgisayarların iç organlarını fiziksel olarak ifade eden sistemlere bayılıyorum. Ve işte bugün de bu tip sistemlerin iki örneği ile karşınızdayız.

"Bunlar biligsayar değil, Turing complete değiller" gibi itirazlar gelmeden hemen cevaplayayım, bu iki sistem de aslında sadece ikilik sistemde çalışan hesap makinaları. Ancak sistemlerin nasıl inşa edildiğine bakacak olursanız göreceksiniz ki her iki sistem de bilgisayarların temel elemanı olan mantık kapıları ile hayata geçirilmiş. Bu kapıları farklı şekillerde düzenleyerek bir hesap makinesinden daha öteye geçmeniz her zaman mümkün.

Birinci örneğimiz kartondan hesap makinesi. Tamamen kartondan yapılmış olan bu sistem, girdi çıktı için de bilye kullanıyor. Kartonun bir ucundan toplanacak sayıları ikilik bilyeler olarak veriyorsunuz ve işin geri kalanını yerçekimi sizin için hallediyor.

İkinci örneğimiz yine yerçekimine dayanan bir sistem ama karton sistemin aksine dikey değil yatay bir sistem. Matematik ve Stand-up dünyasının en ünlü ismi (zira o dünyada tek kendisi yaşıyor) Matt Parker tarafından inşa edilen domino bilgisayarı iki 3 bit'lik sayıyı toplayıp 4 bit'lik bir sonuç üretebiliyor. Tabi sistemin yeniden kullanılabilirlik konusunda biraz sıkıntı yaşadığını tahmin edebilirsiniz.

Domino bilgisayarın bir özelliği üzerine biraz daha eğilmek istiyorum. Matt Parker ve ekibi 3 bit hesaplamayı başardıktan sonra 4 bit'lik iki sayıyı alıp 5 bit çıktı üretecek bir sistem kurdular, lakin sistem kurulup çalıştırıldıktan sonra sonucu yanlış hesapladığı görüldü. Sebep? Zamanlama hatası. Günlük hayatta bilgisayarları kullanırken herşeyin birbiriyle gayet senkronize çalışmasına alışık olduğumuz için tabi ki farkına varmıyoruz ancak eğer bir entegre sistem içinde sinyalleri elektrik, bilyeler veya domino taşları kullanarak iletmek istediğinizde sinyalin doğru zamanda doğru yerde olacağından emin olmanız gerekiyor. Zira bir sinyalin onunla ilişkili bir başka sinyalden önce veya sonra geçmesi hesaplamanızın sonucunda ciddi hatalara yol açabiliyor. İşte bu yüzden bazen bu tip sistemleri tasarlarken en kısa yoldan gitmektense sinyali biraz geciktirecek uzatmalı bir yol tercih edilebiliyor.

Bu yazıya da burada son verirken bu tasarım fikirlerinden çıkarılacak dersleri size bırakıyorum.

Kapak görseli için buraya.

Görüşler

0
erson
0
tongucyumruk

Bundan eve bir tane istiyorum!

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eski Markalar, Yeni Nesil Eğitim Araçları

butch

Bootstrap - Üniversite Öncesi Bilgisayar Bilimleri Eğitimi yazısını okuduktan sonra aklıma bu konu takıldı. Yazılım temelli bir eğitim modelinin hayatın her aşamasında faydalı olacağı düşüncesine katılmamak mümkün değil ama bunu farklı yöntemlerle (robotik, elektronik ...) geliştirmek, çeşitlilik sunarak her çocuğun dünyasına girebilmek - özellikle maker kültürü ilkokul düzeyine kadar inmişken...

Touch Board ve Elektronik Boya ile içinizdeki sanatçıyı ortaya çıkarın

butch

Bare Conductive, Touch Board ile 2013 yılı sonunda Kickstarter'dan başarıyla çıkmıştı. Bundan yaklaşık 1 yıl sonra edindiğim bu Arduino uyumlu, kapasitif dokunma, mesafe algılama, MP3 çalar, MIDI özellikleri bulunan cihaz, firmanın bir diğer ürünü elektrik paint ile birlikte oldukça eğlenceli saatler geçirmemi sağlamıştı. Elektronik-Yazılım-Sanat alanında üretime pratik bir zemin sağlayan,...