Projeleri Yarım Kaldı!

0
parsifal
Dünya biliminde "yeşil polimer"i bularak büyük yankı yaratan bilim insanı Gürsel Sönmez'i 37 yaşında trafik kazasında yitirdik. Buluşu dünyanın önde gelen dergilerine kapak olan, Sönmez'in yeni projeleri de vardı: Biri "süper kapasitörler" ile ilgili, diğeri, elektrokromik polimerlerin (elektrik akımı ile renk değiştirebilen polimerler) veri saklama kapasitesi ile ilgili.
Kaynak: O. Bursalı, Cumhuriyet Gazetesi, 18 Ocak 2005, s.1, s.7
Dünya biliminde "yeşil polimer"i bularak büyük yankı yaratan genç bilim insanımız Gürsel Sönmez'i 37 yaşında elim bir trafik kazasında kaybettik. Dünyanın önde gelen kimya bilimi Chemical Communication'da buluşu kapak olan, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve araştırmacısı Yard. Doç. Dr. Gürsel Sönmez, son yıllarda çok verimli ve başarılı çalışmalarıyla dikkatleri üzerinde toplamış ve ödüller almıştı.

Dün üniversitesinde yapılan törenle yurdu Çanakkale-Biga'ya gönderilerek toprağa verilen Sönmez, özellikle elektrik alımı ile renk değiştiren polimer maddeler üzerinde uzmandı. Dünyada bu tip polimerler sadece mavi ve kırmızı temel renkler ve bunların tonlarında renk veriyordu. Gürsel Sönmez, "yeşil renkli polimer"i de bularak, teknolojik uygulamalarda yepyeni bir alan açmıştı ve bu buluşuyla da dünya biliminde kendine yer edinmişti. Dünyada çeşitli ödülleriyle birlikte, Türkiye Bilimler Akademisi'nin Genç Bilimciler Ödülü'nü de alan Sönmez'in planladığı yeni çalışmaları da bulunuyordu. Temel bilimci niteliğini, uygulamalara yönelik araştırmacı kişiliğiyle bütünleştiren Sönmez çok önemli iki proje züerinde daha çalışıyordu: Biri yüksek hızda enerji depolayan, bir tür akü yerine geçecek "süper kapasitörler" ile ilgili. Diğeri, elektrokromik polimerlerin veri saklama kapasitesi ile ilgili. Bu alanda dünyada yapılan araştırmaları da aşacak fikirlere sahipti ve bunları ülkemizde gerçekleştirmek için hazırlıklarını da yapmış ve projesine destek için DPT'ye başvurmuştu. Gürsel Sönmez, doktorasını 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü'nde tamamladı. Doktora sonrası araştırmalarını, ABD'de Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCLA) sürdürdü. Yeni polimerik elektromikler, düşük band aralıklı polimerler ve yeni konjuge moleküler, temel çalışma alanlarıydı. California Nano-Systems Institute (CNSI) "Postdoktora Ödülünü" ve "UCLA Kimya ve Biyokimya Bölümü Post-doktora Mükemmel Araştırmacı Ödülü" almıştı. Sönmez'İn bir dünya patenti ve 35'in üzerinde ulaslararası bilimsel dergide basılmış makalesi vardı. 1968 doğumlu Sönmez, evli ve bir çocuk babasıydı.

Görüşler

0
resilence
Böyle nadide insanları kaybetmek, çok üzücü.
0
ttk
Allah (CC) rahmet eylesin, ailesine sabır ve yardım ihsan etsin.
Nedense böyle stratejik araştırmalar yapan, yapabilecek kapasitedeki insanların özellikle de günümüzdeki şartlar içerisinde kazalarda vefat etmesi bana hiç de normal görünmüyor, umarım bir kasıt yoktur.
0
anonim
Ben böyle düşünmemiştim. Yeşil polimerin ya da uğraştığı projelerin ne kadar stratejik öneme sahip olduğunu kestiremediğim için dediğinin ne kadar doğru olacabileceğini bilemiyorum. Öte yandan umarım sadece şanssızlık, bir kader oyunudur başına gelen. Allah rahmet eylesin...
0
eyyubcan
:'( ateş düşdüğü yeri yakıyor ülkemiz için büyük bir kayıp ailesine başsağlığı dilerim.
0
anonim
Büyük buluş . basit son! Ne yaman çelişki böyle :'(
0
yetgin

Trafik kazalarında bu kadar niyazi veren bir ülkede belki böyle düşünmek ayıp ama niyeyse bana şunu hatırlattı.

Zor zar yetiştiriyor, sonra da ya kaçırıyor yada öldürüyoruz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Çocuk Dünyayı Nasıl Değiştirdi?

FZ

Melih Yalçıneli'nin bir süre önce Yazılım İhracatı Yahoo! haberleşme grubuna yolladığı e-postayı paylaşmak ve FM camiası ile tartışmak istedim:

Can robotlara karsi buyuk bir ilgi duymaktadir. Can amcasi Mete ve dedesi Hasana yas gununde robot oyuncak almalarini soylemistir ve Can'in oyuncaklari arasinda zaten cok sayida robot vardir. Can gecenlerde tornavidayi alip bu robotlardan birkac tanesinin icini acip kurcalayarak bunlarin nasil calistigini merak ettigini gostermistir. Bu durum Can'in Annesi Zeynep Hanim'in gozunden kacmamistir ve annesi Can'in yaptigi resimlerde de bu ilgiyi uzun zamandir gozlemektedir. Bir gun Can televizyonda robotlarla ilgili bir bilimkurgu film seyreder. Can o gun aksam babasi Murat'a bir robot yapmak istedigini ve ilerde robotlar yapan bir muhendis olmak istedigini soyler.

ABD: Berkeley Üniversitesi İşgal Edildi

anonim

1968'in öğrenci direnişi kalelerinden Berkeley Üniversitesi otuz yıl aradan sonra yeniden ayaklandı. 2 bin öğrencinin gösterisinin ardından "Bağdat Üniversitesi'nin kardeş ilan edilmesi" talebiyle bugün (21 Mart) idari bianalar işgal edildi.

ABD'nin California eyaletindeki Berkeley üniversitesi öğrencileri Irak'a Amerikan saldırısı başladığı gün hükümetlerini protesto etmek ve savaşa son verilmesi için üniversitenin idari binalarını işgal ettiler.

`Pokemon kalksın yerine robotek gelsin´

butch

Birkaç hafta önce bir arkadaşımdan çok ilginç bir icq mesajı geldi. Mesaj şöyleydi: 'pokemon kalksın yerine robotek gelsin bir nesil daha embesil yetişmesin kampanyası'. O anda gerçekten ya dedim. Bir zamanlar hayranlıkla izlediğimiz genele saçmalık gibi gelen çizgi filmlerden biriydi bu ama o ve benzerleri bir neslin daha açık fikirli ve kıvrak zekalı yetişmesine sebep olmuşlardı.

Khan Academy

Tarık

Matematik, fizik, biyoloji ve daha bir çok bilim dalına ait onlarca konuyu oturduğunuz yerden ve bedavadan öğrenmek ister misiniz? Üstelik bunun için bir internet bağlantısı ve öğrenme şevkinden başka hiç bir şeye gereksinim duymayacaksınız.

Fazlamesai.net Aktüel`de !!!

sundance

Eğer 'Fazlamesai' kimler tarafından nasıl hazırlanıyor diye merak ediyorsanız, bu hafta Aktüel'de bizlerle yapılan bir röportajı bulabilirsiniz.

Öyle ülkeyi kurtardığımız falan yok, kimselerin bilmediği ilişkileri açıklıyor felan de değiliz, sadece Internet, Türkiye, yeni bir sosyallik üzerine üç beş bir şeyler söyledik belki merak edersiniz :))
Bu arada resimleri görmek için Aktüel'i almanız gerekiyor ;)
Ekleme: Dergiyi taradık.Görmek isteyenler için 1.-2. sayfa (263Kb), 3.sayfa (92Kb)...