Opportunity Zafere Doğru Koşuyor

0
conan
Spirit'in işletim sisteminde oluşan bazı hatalardan dolayı dinlenmeye bırakılmasından sonra bütün gözler Spirit'den bir yarım mars kadar uzakta olan Opportunity'e döndü. Opportunity 24 Ocak günü Mars'a başarılı inişini tamamladı. Daha önce suyun varlığında oluşan bir çeşit kristallerin saptandığı Meridiani Planum'daki bir krater'e doşru yollanmak için sırasını bekliyor.
Opportunity'de Spirit'in inişinde yaşanan problemlerden hiçbirisi yaşanmadı. (Paraşütlerin dolanması vs...) Şu an için tek problem robot kollardan bir tanesinde beklenmeyen bir ısınma. Bunun dışında ise NASA'nin Opportunity görevinin yönetmeni Jim Erickson rover'in halinden sağlığından cok memnun olduğunu söylüyor.

Opportunity'in robot kolundaki üç bilimsel araştırma araçlarından (Mikroskopik fotoğraf makinası, element incelemek için Alfa partikül X-ışını Spektrometre ve Demir araştırmaları için bir Mössbauer spektrometresi) hepsi iniş sonrası testlerde OK çıktılar ve kullanıma hazırlar (hafif ısınma problemi hariç)

Ama ilk etapta kullanılacak alet Mini Termal Işıma Spektrometresi. Bu bilimsel alet uzaktan yüzey mineralleri hakkında bilimsel veri toplayarak NASA'daki bilim adamlarının incelemesi için ilk verileri yollamaya başladi. Bir iki gün içersinde bu bilgiler ışığında ilk yüzey analizleri yapılacak. MER bilim adamı Andrew Knoll'un söylediklerine göre eğer veriler volkanik yüzeyi gösteriyorsa su bulma ümidi neredeyse sıfıra inecek. Ama yüzey topraksal ise su bulma ümidi fazlalaşacakmış. Knoll ilk görünümlere göre su bulma ümidini çok yüksek tutmuyor.

Su bulunduktan sonra ilk adım ise astrobiyolojik araştırmalar. Yani uzayda yaşam!

Kaynaklar: space.com, nasa.gov, news.google.com

Görüşler

0
oktay
"60 Million People die each year of starvation. If Americans reduced their intake of meat by only 10%, the grain that would have fed livestock each year could instead be used to feed 60 million people."

Her yıl 60 milyon kişi açlıktan ölüyor. Eğer her Amerikalı yediği toplam et oranını yüzde 10 azaltsa idi, bu eti sağlayacak hayvanları besleyecek *yem* (tahıl ürünü) ile bu 60 milyon kişi doyurulabilirdi.

Kaynak: http://www.kindplanet.org/hunger.html
0
yuxel
http://kacked.com/archives/new_image1.jpg
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ankara! Mavi Gezegen Buradan Çok Güzel Görünüyor!

FZ

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dün görüşülmesi beklenen ve Türkiye'nin yakın gelecekteki güvenlik politikalarının çerçevesini çizen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB), 'belgeler ellerine geç ulaştığı' gerekçesiyle, hükümetin isteği üzerine bir sonraki toplantıya bırakıldı. Toplantıda, astronot yetiştirilmesini de kapsayan 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL'lik bütçe ayrılması da benimsendi.

Toplantının ağırlıklı gündemini TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi oluşturdu. Türkiye'nin 2023 yılındaki vizyonunu anlatan sunum, TÜBİTAK Başkanvekili Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından yapıldı. Yetiş, 11 Mart'ta Ankara'da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK eşgüdümünde sürdürülen 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL bütçe ayrılacak. Bu para, 2008'e kadar astronot yetiştirilmesi, 2009'a kadar ulusal fırlatma sistemi kurulması ve ulusal uzay sistemi altyapısının oluşturulması için harcanacak.

Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr

Nasa`nın yeni robotu

urxalit

Eğer gelişirse ilginç bir alet olacak. Mekiğin içinde fanlarıyla kendi başına hareket eden bir alet... :)

Linkten detaylarını okuyabilirsiniz, PIII işlemci olacak ve işletim sistemi olarak tabii ki Linux kullanılacak. Robotlar küre şeklinde olacak, mekikteki basınç, sıcaklık, oksijen, karbondioksit gibi belirli şeyleri sürekli ölçecekmiş. LCD ekranı, fanları, kablosuz ağ bağlantısı varmış ve uzaktan kumandalı olacakmış.

Star Wars Episode 4'teki Luke'un gözlerini kapatıp ışın kılıcıyla antrenman yaptığı sahne gözünüzün önüne geldi mi? :)

ZDNet'teki habere buradan ulaşabilirsiniz.

Hindistan'ın Uzay Aracı Aya İndi

FZ

Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.

Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.

22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.

Kaynak: STAR, CNN Türk

Bu Sinyal Uzaylılardan Olabilir mi? :)

malkocoglu_2

New Scientist adlı dergiye göre uzayın derinliklerinden gelen açıklanmamış bir radyo sinyali "bir başka gezegendeki uzaylı komşulardan geliyor olabilir". Bu potansiyel iletişim sinyalleri, çoğunluğa tanıdık gelebilecek SETI@Home projesi tarafından yakalandı. SETI@Home, gönüllülerin bilgisayarında screensaver yerine boş zamanlarında sayısal analiz yapmasına imkan veren ve böylece uzaydan gelen sinyal verisini tarayan bir makina haline getirmektedir.

Yahoo! News

Meraklısı için SETI@Home, Fast Fourier Transform denen bir uygulamalı matematik tekniğini kullanıyor.
SETI FFT

Linux ile Mars´a Yolculuğa Çıkalım!

ckaptan

www.mandrakelinux.com'daki bir haber sayesinde Nasa'nın kullandığı Maestro yazılımının kamuya açık sürümünü indirdim. mars.telascience.org adresinden indirilebilen ve tamamiyle Java ile yazılmış olan bu yazılım sayesinde Spirit'in Mars'a inişine dair fotoğrafları bazıları 3 boyutlu olmak üzere izleme şansına sahip olabiliyor ve bu insanlık açısından oldukça önemli yolculuğa ait fotoğrafları Linux masaüstümüzden izleyebiliyoruz.