Linux ile Mars´a Yolculuğa Çıkalım!

0
ckaptan
www.mandrakelinux.com'daki bir haber sayesinde Nasa'nın kullandığı Maestro yazılımının kamuya açık sürümünü indirdim. mars.telascience.org adresinden indirilebilen ve tamamiyle Java ile yazılmış olan bu yazılım sayesinde Spirit'in Mars'a inişine dair fotoğrafları bazıları 3 boyutlu olmak üzere izleme şansına sahip olabiliyor ve bu insanlık açısından oldukça önemli yolculuğa ait fotoğrafları Linux masaüstümüzden izleyebiliyoruz.
Sitede her ne kadar RedHat için tar.gz dosyası dese de yine sitenin dediği gibi diğer distrolarda da çalışabiliyor:
Örneğin ben Mandrake 9.2'ye kurdum ve bu güzel olaya ait fotoğrafları keyifle izledim.
Kurulum oldukça kolay, zira program kendi JRE'sini de belirtilecek olan dizine kuruyor; bunun yanısıra bu adrestende kuruluma ait bilgi elde edilebilir.
Keyfini çıkarın!

Görüşler

0
ckaptan
Güzel program gerçekten de; ancak bazı fotoğraflar net değil, ama bu da herhalde kendi kalite eksikliklerinden kaynaklanıyor fotoların, yine de çok heyecanlandırıcı bir gelişme ve Linux ile tanık olmak da güzel...
0
mturker
Debian'da kurabilen oldu mu? Kurulurken bütün dosyalara no such file or directory diyor ve kurulum dizininde hiç bir dosya oluşmuyor, sadece startup linkleri ve alt dizinler.
0
realist
Java ile yazılmış efenim...
Linux ile çalışır.
Windows ile de çalışır.
MacOs ile de çalışır.
Belki de en iyi Solaris ile çalışır.
Diğerleri ile birazcık uğraştırır ama neredeyse yukarıdaki adrese girebilen tüm işletim sistemlerinde çalışır.
Madem öyle; nasıl oluyor da haberin başlığı "Linux ile Mars'a yolculuğuna çıkalım" oluyor?
0
mturker
Tabi ki diğer işletim sistemleriyle de çalışır ama burada biz Linux ile Mars yolculuğuna çıkalım demişler, sen istersen MS ile gel :) Biz Linux ile gitmeyi tercih ettik sadece.
0
ckaptan
Merhaba,
Yapı olarak bir yazılımı kurup çalıştırmadan tavsiye etmek istemiyorum. Bu yüzden de evinde Linux kullanan biri olarak öncelikle programı indirdim, kurdum ve de çalıştırdım. Bunun dışında diğer işletim sistemlerinde de dediğiniz gibi muhakkak çalışır ama ben kendi kurduğumu haber olarak vermeyi tercih ettim, tıpkı mandrakelinux.com'daki...
Saygılarımla.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Benim için ufak ama insanlık için büyük bir yalan!!!

parsifal

www.redzero.demon.co.uk/moonhoax adresinde Apollo 11'in hiç bir zaman Ay'a inmediği öne sürülüyor.
Tabi UFO'lar da var. Piramitleri'de uzaylılar inşaa etti. Bütün bunlar yıllardır bazı dünyalılar tarafından dile getirilen olaylar.
Bu sitede ise kanıtları ile "Neden Ay'a inilmediği" anlatılıyor. Hatta abartıp o meşhur sabit bayrağın bile nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.
Bunların dışında tüm detaylar ele alınmış ve antitez olarak ortaya atılmış.
Bakmakta yarar var...

Mars Rover Bilgileri (UNIX Uzayın Derinliklerinde)

malkocoglu

Mars'ta şu anda gezinen Rover'lar hakkında ilginç bazı bilgiler gözümüze ilişti, paylaşmak istedik. Robot araçlarda kullanılan işletim sistemi, Windriver şirketi tarafından üretilen bir Unix türevi imiş, ismi VxWorks. Eh, Wind River şirketi ürünleri "Mars'ta da" kullanıldığı için ellerindeki reklam cephanesi yerinde. Sitelerinde gördüğümüz bazı reklamlar şöyle diyor:

"Önce Pathfinder, şimdi de Rover. Mars, bizim için yabancı (alien) değil".

"Mars'tayız. Etrafa bakıyoruz. Başka hiçbir işletim sistemi göremiyoruz".

:)

Diğer bir yıldız etrafındaki gezegenler görüntülendi!

tongucyumruk

Çocukken Isaac Asimov'un bilim kurgu kitapları yanında popüler bilim kitaplarını da okumaya bayılırdım. Hiç unutmadığım makalelerinden birinde güneş dışındaki yıldızların etrafında gezegenler bulunması ihtimalinden bahsediyordu. O zamana kadar diğer yıldızların etrafında gezegenler olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığı için kesin bir dille "vardır" demese de "varolsa...

NASA Robotik Yaz Okuluna Katılmak İster Misiniz?

FZ

NASA Robotics Education Project tarafından düzenlenen 2004 Yaz Okuluna katılmak ister misiniz?

Eğer robotlar, endüstriyel kontrol sistemleri, yapay zekâ, vb. konularla ilgileniyor ya da çalışıyorsanız söz konusu derslerden faydalanabilirsiniz. Çokluortam biçimdeki web sunumları ücretsiz olarak izlenebiliyor.

Yaz okulu 22 Haziran - 15 Temmuz tarihleri arasında düzenleniyor. Şimdiye dek iki sunum yapılmış durumda. Söz konusu sunumlar, video, ses, metin ve bilgisayar prezentasyonlarının bir arada bulunduğu bir hayli zengin sunumlar. NASA´dan Maria Bualat´ın sunumuna buradan, bundan sonra da INEL´den Dr. Charles Tolle´nin sunumuna buradan erişlebilirsiniz. Sunum programının tamamına da göz atabilir ve ders konularını okuyabilirsiniz.

Not: Maria Bualat´ın konuşması yazıya geçirilirken bazı ufak tefek ama önemli hatalar var, misal FPGA yerine SPGA yazmışlar, ```human fovea´´ yerine ``human phobia´´ yazmışlar, bununla birlikte oldukça eğlenceli ve vizyon açıcı dersler.

Yeni Türk Uydusu: RASAT

FZ

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php