Hindistan'ın Uzay Aracı Aya İndi

0
FZ
Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.

Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.

22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.

Kaynak: STAR, CNN Türk

Görüşler

0
redmoonstar
Başlığı okuyan ne demek istediğimi anlamıştır ama ben yine de, kimseyi kırmadan , ne demek istediğimi anlatayım.
Bir haberi/gelişmeyi/bilgiyi/... bizlerle paylaşmanız elbette önemli.AMA okuduğunuz şeyleri noktası-virgülüne buraya taşımanız hoş değil.Enazından itici.BENCE itici.
Saygılar ...
0
FZ
Yorum yazdığınızı görmek sevindirici. Özgün ve üzerinde saatler harcanarak dikkatlice yazılmış makalelerimizin de altına eleştirilerinizi ve yorumlarınızı yazarsanız eminim bir hayli faydalanabiliriz.
0
redmoonstar
Elbette.Ama okuduğum herşeye yorum yazacak denli yetkin olmadığımın farkında oluğum için, çoğu zaman/hemen her zaman ,izliyorum/okuyorum/araştırıyorum.Tabiki kendimce, bilgimin elverdiği ölçüde.
Yorum yazmak, öneri ve eleştiri iletmek elbette gerekli ama bunu herkesin olur-olmaz yapması da gerekmiyor.Katkım/faydam olacağını düşünürsem elbette iletirim.
Saygılar ...
0
FZ
Ucuz işgücü konusunda Hintliler Çinlileri geçmiş görünüyor. Tabii adamların ülkesindeki kaynak dağılımının dengesizliğine bakıldığında bu tür politikaların peşinden gitmek ne kadar kabul edilebilir o ayrı (az önce Guardian'da okuduğum bir makalede Ay ortamında bulunan helyumun (yoksa helyum 3 mü?) yakıt olarak kullanılabileceği, gezegenimizde ise bunun pek bulunmadığı dolayısı ile bu projenin uzun vadede çok anlamlı olduğunun iddia edildiği de yazıyordu, bu da başka bir nokta).
0
anonim
KAbul etmemiz gerekir ki Hindistan çok iyi bir strateji kullandı. Uzun vadede planlar yaptilar, is dunyasi ile beraber kararlar alarak birbirilerinden bagimsiz degil de beraber hareket ettiler.

Su an da bunun meyvelerini toparlıyorlar.
Adamları tebrik ediyorum.
Dilerim bizim başımızdaki yöneticiler de kendi cepleri dışında vatana millete nasıl faydamız dokunur diye düşünür.

0
koraypeksayar
Evet nükleer yakıt olarak kullanılabiliyor fakat büyük miktarda kullanılması gerekiyor.

Külliyatı burada:
http://en.wikipedia.org/wiki/Helium-3
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Başından sonuna kadar gözlemlenen ilk SuperNova

conan

Bir supernova patlamasının başından sonuna görüntülenmesi gerçekten de bilim adamları için görsel bir ziyafet olsa gerek. San Diego Üniversitesi ve Weizmann Bilim enstitüsü bilim adamları dünya üzerinde bu olayı ilk defa görüntüleyen ekip olarak bu zevki derinden tatmayı başardılar :)

Yaklaşık 50 güneş büyüklüğündeki bu supernova'nin patlaması ve içe çöküşünü bu ayki Nature dergisinde yayınlayan ekip, patlamanın ilk anından kara delik oluşumuna kadarki görüntüleri elde ederek bir ilke imza attılar.

Daha fazla bilgi icin:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090323092717.htm
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrenfull/nature07934.html (Parali kayit gerektiriyor)

Uzaya kestirme yol - Open Universe

butch

Bugün program arşivimi ayıklarken karşıma neredeyse bir yıl önce indirdiğim ve gerçekçiliği ile şaşkınlık yaratan bir program çıktı karşıma. Adı Open Universe. Bir uzay simülasyon programı. Diğerlerinden göre oldukça üstün olan OU'nun yaratıcısı proje üzerinde üç yıl boyunca uzun aralıklarla çalışabilmiş ve şu anda da geliştirmek için vakit ayıramıyormuş. Sebep malum...

Avrupa Uzay Ajansı Galileo Projesinde Düğmeye Bastı

conan

Avrupa Uzay Ajansi (AUA) bugün yaptığı açıklamayla uzun zamandır konuşulup bir türlü başlanamayan Galileo projesinin start alacağını duyurdu. Galileo projesi şu anda ABD tekelinde olan Küresel Yer Belirleme (GPS) sistemi benzeri bir uydu zinciri. En yakın rakibi GPS'in politik, askeri, ve genel amaçlı kullanıp kısıtlamalarından yakınan Avrupa Birliği uzun zamandır bir türlü kendi arasında anlaşamadığı bu projeyi başlatmada biraz geç mi kaldı acaba?

1967'den beri sesi çıkmayan uydu bir anda canlandı!

conan

Zombi uydu mu desek ne desek bilemedim, ama 1967'de Lincoln Laboratory tarafından tasarlanan LES1 uydusu bir anda tekrardan sinyal göndermeye başladı.

Amatör telsizciler tarafından yakalanan sinyaller ben de dahil olmak üzere bir çok kişiyi şaşırttı. 2800 x 15000 km yörüngesine oturtulması planlanan uydu, roket sistemlerinde oluşan bir hatadan dolayı 2800 km yörüngesinde kalmış ve...

Linux ile Mars´a Yolculuğa Çıkalım!

ckaptan

www.mandrakelinux.com'daki bir haber sayesinde Nasa'nın kullandığı Maestro yazılımının kamuya açık sürümünü indirdim. mars.telascience.org adresinden indirilebilen ve tamamiyle Java ile yazılmış olan bu yazılım sayesinde Spirit'in Mars'a inişine dair fotoğrafları bazıları 3 boyutlu olmak üzere izleme şansına sahip olabiliyor ve bu insanlık açısından oldukça önemli yolculuğa ait fotoğrafları Linux masaüstümüzden izleyebiliyoruz.