Nasıl Bir Emacs?

0
FZ
Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.

Görüşler

0
yilmaz
valla bende lisp'e ufak bir başlangıç yaptım ama ne biliyim bir garip geldi bıraktım gerçi biraz da vakit ayıramama meselesi de var. neresi garip derseniz ben bu emacsa bir türlü ısınamadım. win ortamında kullanıyorum belki ondandır :). belki ileride artık.
0
Arkantos
Ben de daha önce hazırlanan Emacs ile ilgili Türkçe belgelerin adresini vereyim:

Nasıl Emacs Kullanımına Giriş

Emacs Tutorial'ın Türkçesi:

Emacs Tutorial'ın Türkçesi

Bir de Emacs'ın wiki sayfalarını düzenlemek için wikipedia modu var.

Emacs Wikipedia mode
0
g-khanh
Lisp gerçekten ilk başlandığında çok zor gelebiliyor, diğer dillere göre çok ilkel kalıyor bazen :) Kısmende olsa okulumda (koç üniversitesi) gösterilen Scheme dersiyle öğreniyorum. Bence bi temel açısından çok önemli...
0
FZ
ilkel?
0
g-khanh
diğer yazı dillerine göre yapabildikleriniz çok daha kısıtlı. Herhangi bir kodu yazmak gerçekten çok daha fazka uğraş gerektiriyor diğer dillere göre. Belkide benim gördüğüm kısmı o kadar dır :s
0
FZ
Oysa ben Lisp'in hiyeroglif ve kanjiye kıyasla daha kolay olduğunu düşünmüşümdür hep.

Şaka bir yana, hangi işleri yapan kodu yazmak sizin için ne kadar uğraş gerektirdi bilemediğim için buna dair bir yorum yapamıyorum, belki örnek verirseniz o zaman bir şey demek mümkün olur. Dersinizde SICP'den gidiyorsanız, evet bazı egzersizleri zor gelebilir zaman zaman, bunun Lisp'le değil de kitabın seviyesi ve hitap ettiği düşünülen kitle ile ilgisi var. Dediklerinizden anladığım, herhalde "imperatif" prosedürel bir ya da birkaç programlama dilinde epey deneyim sahibisiniz ve oradan edindiğiniz zihinsel alışkanlıklardan ötürü o ortamda aklınıza gelen çözümleri düşünüyor ve aynı hızda Scheme çözümü üretemediğiniz için durumun zor olduğunu düşünüyorsunuz. Bu çok garip değil. Prolog çalışıyor olsaydınız daha da beter bir durumda olabilirdiniz (farklı şekilde düşünmeye zorlanma bakımından).
0
g-khanh
diğer yazı dillerine göre yapabildikleriniz çok daha kısıtlı. Herhangi bir kodu yazmak gerçekten çok daha fazka uğraş gerektiriyor diğer dillere göre. Belkide benim gördüğüm kısmı o kadar dır :s
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

UCW + Ajax = UCW+

FZ

Bugün cs-lisp e-posta listesindeki bir duyuru postasına göre UCW'de AJAX kullanabilmek için hazırlanan UCW+ ile www.hedee.com projesi tekrar düzenlendi. Kaynak kod ve çalışan sistemi görmek için aşağıdaki adresler ziyaret edilebilir:

International Lisp Conference (ILC) 2007 izlenimleri

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ile birlikte, ilc 2007'ye katıldık. Katıldığımız konuşmalardan izlenimleri, yaptığımız fikir alışverişlerini kısaca özetleyeyim.

Yeni Başlayanlar İçin Common Lisp Geliştirme Ortamı

zekzekus

Common Lisp'e yeni başlayanlar için yapılacak ilk iş bir geliştirme ortamı oluşturmaktır. Bu konuda yeni başlayanlara kolaylık olması için Lispbox gibi hepsi birarada paketler mevcut. Ama özellikle MS Windows kullanıcıları için emacs tarzı bir geliştirme ortamı ve verimi artırmak için genelde yapılması gereken emacs özelleştirmeleri can sıkıcı olabiliyor.

Barack Obama'yı Semantik Web Üzerinden Lisp ile Sorgulamak

FZ

Öyle bir veri tabanı düşünün ki şu sorunuza doğru cevaplar veriyor: "Barack Obama nerede doğmuştu? (Nerede dünyaya gelmişti diye de yazabilirsiniz) Doğduğu yere 15 km uzaklıktaki şehirler ve kasabalar hangileri idi? 2000 yılında bu yerleşim yerlerindeki ortalama fakirlik seviyesi ne idi?"

Bunu tek bir ilişkisel veri tabanı ile kolayca yapabilir misiniz? Yahut daha doğru soru: Neden tek bir veri tabanı olsun ve bu neden ilişkisel olsun? Buyrun semantik web ve RDF kullanın. Nasıl mı?

Kor Bilişim'den DOM Programlama Araçları

aycanirican

DOM modelinin kısmi bir gerçekleştirimi artık Core Server projesi ile beraber geliyor. Bu araçla, birinci dereceden DOM nesneleri yaratabiliyor, parametrik DOM üreten fonksiyonlar tanımlayabiliyorsunuz. Öyle ki, tanımladığınız DOM yapısını javascript betiğine çevirip, web tarayıcının kullanabileceği bir hale getirebiliyorsunuz. Örnekler için Dom Programming belgesine bakabilirsiniz.