International Lisp Conference (ILC) 2007 izlenimleri

0
coskung
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ile birlikte, ilc 2007'ye katıldık. Katıldığımız konuşmalardan izlenimleri, yaptığımız fikir alışverişlerini kısaca özetleyeyim.
Bölümden Mehmet Gençer ve VST ile yazdığımız "CL-SNA: Social Network Analysis with Lisp" makalesi, konferansa kabul edilince biz de katılmak için bir fırsat elde ettik. Mehmet Hoca rahatsız olduğu için gelemeyince, iş VST ile bana kaldı. Velhasıl, atladık gittik İngiltere'ye.

1 Nisan pazar, konferansın ilk günüydü ve tutorial'lara ayrılmıştı. Öğleden önce Edi Weitz'in Hunchentoot ile dinamik web sayfası geliştirme dersine girdik. 40 dakikalik 2 ders sonunda kullanıcı doğrulama ile girilen, forma girilen verileri kaydeden, session yaratan bir demo web sayfası hazırlandı. Edi Weitz aynı zamanda European Common Lisp Meeting (ECLM) etkinliğinin de düzenleyicisi (Arthur Lemmens ile birlikte). Öğleden sonra direk bu ikilinin yanında bittik ve bir sonraki ECLM'in İstanbul'da olması dileğimizi aktardık (bm: sana selamları var üstad). Biraz lobi çalışması sonrası gelecek yıl ECLM'in İstanbul'da Bilgi Üniversitesi'nde yapılmasını karara bağlattırdık. Seneye nisan-mayıs dolaylarında bir sürü Lisp fedaisi İstanbul'a akın edecek hazırlıklı olun. Kendi konuşmamız sonunda ECLM 2008 İstanbul duyurusunu yaptıktan sonra ortamda popülaritemiz çok arttı. Herkes ne zaman olacağını sormaya başladı. Ben en az 120-130 kişilik bir grup bekliyorum açıkçası. Neyse mevzuyu dağıtmayayım.

Öğleden sonra ben Pascal Costanza'nın Context Oriented Programming sunumuna, VST'de Optimizing and Debugging Programs in Allegro CL sunumuna girdik. VST sunum sonu bayağı etkilenmişti. Kendi izlenimlerini aktarırken değinir sanırım konuya.

2. gün ilk konuşma Herbert Stoyan'ındı. 1970'lerde nasıl çalıştıklarını anlattı. O günden bugüne değişimin temel kilometre taşlarına değindi. Ardından gelen Constraint Propagation in Common Lisp sunumunda pek kafama yatmayan şeyler vardı ama neyse ki future work olarak planladıklarını anlattıklarında ikna oldum biraz. 2. günün en etkileyici sunumları Paris UPMC Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Christian Queinnec'indi. Teaching CS to Undergraduates at UPMC başlıklı konuşmada, bizim Bilgi'de yapmaya çalıştığımız şeylerle tamamen paralel bir yöntem anlatılıyordu. Bu konuşmada 3 sayfaya yakın not tuttum. Hemen ardından Michaal Sperber R6RS sürecini anlattı ve Scheme standardizasyonu sürecinde yapılanlara ve karşılaşılan problemlere değindi. Herkesi www.r6rs.org sayfasına giderek, değerlendirme yapmaya davet etti.

Bizim konuşmamızın da olduğu 3. gün ve diğer izlenimleri de fırsat buldukça yazmaya çalışacağım. Şimdilik bu kadar.

Görüşler

0
tongucyumruk
Ellerine sağlık, çok güzel bir özet olmuş. Diğer katılımcılardan da bu güzellikte bir üçüncü gün özeti gelir inşallah.
0
simor
..."bir sürü Lisp fedaisi"..?

Bu arkadaşlar lisp"çiler" dışındakileri içeri almayacak mı?
0
FZ
ILC'ye katılan arkadaşlarımız Bilgi'de bir Lisp toplantısı düzenlemeyi ve izlenimlerini yüz yüze paylaşmayı düşünürler mi acaba?
0
vst
Valla, neden olmasin? Bu Cuma aksami isterseniz Taksim'de bile bulusabiliriz. Ne dersiniz?
0
FZ
Daha önceki Lisp yazılarına buradan, Lisp tartışma e-posta listesine ise buradan erişilebilir (listede Common Lisp, Emacs, Emacs Lisp, Scheme ve fonksiyonel programlama ile ilgili yazışılmaktadır).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

LISP, Debian Sarge'da en çok kullanılan 4. dil

acemi_

Araştırmanın detayları (pdf)

Debian Sarge'ın boyutunu ve değerini inceleyen bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları ile ilgili bir bölüm var. Araştırmayı yapan kişilere ve bana ilginç gelen bir durum söz konusu... Bu dağıtımı hazırlarken en çok kullanılan dördüncü dil: LISP

Lisp'i Anlamak

anonim

Fazlamesai'deki Lisp hayranları bunu nasıl atladı bilmiyorum ama digg.com'da rastladığım, biz ölümlülerin kullandığı sıradan programlama dilleriyle uğraşanların da anlayacağı bir dille yazılmış The Nature of Lisp başlıklı bu yazı, Lisp hakkında şimdiye kadar okuduklarımın toplamından daha fazla şeyi anlamamı sağladı.

GNU GO, AJAX ve Common Lisp

FZ

SWGo arka planda GNU Go isimli Go moturunu kullanan, Common Lisp ile geliştirilmiş AJAX tarzı bir web arayüzü. Kaynak kodlarına buradan erişmek mümkün. Kodu geliştiren yazılımcı sadece birkaç aydır Common Lisp ve JavaScript ile uğraştığını söylüyor.

Jolt Awards - Productivity Winner: Practical Common Lisp

FZ

Daha önce yine bu sayfalarda meşhur JOLT ödülleri ile ilgili duyurularımız olmuştu. Biraz geç de olsa fark ettiğimiz bir bilgi: Teknik Kitaplar kategorisinde Üretkenlik Ödüllerinden birini kazanan üç kitaptan biri: Practical Common Lisp.

Hangi Common Lisp?

zekzekus

Daniel Weinreb, buradan erişilebilecek şekilde, Common Lisp gerçekleştirimleri (implementasyonları) ile ilgili bir inceleme yapmış. İncelemeye konu olan Common Lisp gerçekleştirimlerinin sorumluları kendi gerçekleştirimlerini anlatmışlar. "Nedir bu Lisp? Ortada bir sürü Lisp var, hangisini seçmeliyim?" diyenler için özellikle az bilinen Common Lisp gerçekleştirimlerini de içermesi açısından güzel bir kaynak.