LISP, Debian Sarge'da en çok kullanılan 4. dil

0
acemi_
Araştırmanın detayları (pdf)

Debian Sarge'ın boyutunu ve değerini inceleyen bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları ile ilgili bir bölüm var. Araştırmayı yapan kişilere ve bana ilginç gelen bir durum söz konusu... Bu dağıtımı hazırlarken en çok kullanılan dördüncü dil: LISP

Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları 230 milyon satır tutmaktaymış. Bunun büyük kısmı C ve C++ ile hazırlanmış. Üçüncü en çok kullanılan dil ise Shell betik dili... Dördüncü sırada ise LISP geliyor. Yani LISP bu sıralamada Perl, Python, Java gibi dillerin önünde yer alıyor.

Sayılarla duruma bakacak olursak, kaynak kodlara göre dillerin kullanım oranı:

* C %57
* C++ %16.8
* Shell %9
* LISP %3 (yaklaşık 7 milyon satır)
* Perl %2.8
* Python %1.8
* Java %1.6
* FORTRAN %1.2
* PHP %0.93
* Pascal %0.62
* Ada %0.61

LISP'in sıralamadaki yeri bana ilginç geldiği ve bu sitede LISP ile ilgilenenlerin çokluğu nedeniyle belirteyim dedim.

Görüşler

0
ttk
"Debiancı hareket engellenemezzz " diyenler demekki makinanın başında soludukları havaya bolca Lisp karıştığı için aynı zamanda da Lisp'e meylediyorlarmış anlaşılan. Bu bilimsel bulguyu emmmen ilgili yerlere ileteyim.
Bu arada söz konusu kişilerin daha üst sıradaki diller yerine Lisp'e meyletmeleri bu Lisp gribinin "bazı" bünyelere daha fazla bulaşabilirlik arzettiğini de gösteriyor deyebiliriz netekim.. :)
0
FZ
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni Allegro Common Lisp Eğitim Videoları

opheus

Franz Inc. Allegro Common Lisp eğitimleri bölümü altında "Specialized Components of Lisp" başlığında yeni eğitim videolarını yayınladı. Aynı sayfada bir önceki konu ve videolara ulaşılabilmekte. Dosyaların boyutları 25 - 40 MB arasında değiştiginden dolayı kotalı ADSL kullanıcıları içinde sorun olmayacağını düşünmekteyim.

Son olarak daha önce yayınlanmış olan video dosyaları ve Allegro CL eğitim videolarını bir çalışma gurubu kurarak alt yazı ile türkçemize kazandırmak güzel olmaz mı?

More Lisp—For Free ve Birkaç Lisp Makalesi

FZ

O'Reilly her ne kadar Lisp kitabı basmak istemese de O'Reilly yazarları Lisp'ten daha sık bahsetmeye başladı. En son Christopher Roach, More Lisp—For Free başlıklı bir yazı yazmış.

Lisp ile ilgili bir başka makale: Generating HTML with Lisp - a tutorial for new programmers. Gene Michael Stover'ın diğer Lisp makaleleri de okunmaya değer.

Core Kaynak Kod Ağacı Yeri Güncellemesi

eevrim

Merhaba,

Core-serveR Common-Lisp repolarının yeri değişti. Lütfen bağlantılarınızı güncelleyiniz.

Tüm kaynak kod ağacı: http://labs.core.gen.tr/repos/

Core-serveR Kurulum Betiği: http://labs.core.gen.tr/repos/core-server-installer-latest.tar.gz

Video: Second Episode - 20 dakika ve 100 satırda Reddit

FZ

Video çılgınlığı devam ediyor. Bu gidişle HOW-TO belgelerinin yerini HOW-TO videoları mı alacak? İnsanlar "öğret bana usta, adım adım göster" yaklaşımını daha mı çok seviyorlar? Daha önce duyurduğumuz videoyu yapan Sven Van Caekenberghe'nin Episode 2: (Re)writing Reddit in Lisp is 20 minutes and 100 lines videosu taze taze, sıcak sıcak kamuya sunuldu.

R6RS Yayınlandı

tongucyumruk

1970'lerin sonunda özellikle eğitim alanında rahatça kullanılması ve o dönemde Lisp ailesindeki (daha sonra Common Lisp olarak standartlaşan) benzer dillerin karmaşıklığından uzak durması planlanarak tasarlanan Scheme dilinin yeni standardı R6RS resmileşti. 1998 yılında duyurulan R5RS'in ardından birçok güncelleme geçiren dil standardı buna karşılık temel tasarım hedeflerini aynen koruyor.

Hepimize hayırlı, uğurlu olsun.

Not: Slashdot'tan, Google News'ten, hatta Schemers.org'dan önce fazlamesaide!