Yeni Başlayanlar İçin Common Lisp Geliştirme Ortamı

0
zekzekus
Common Lisp'e yeni başlayanlar için yapılacak ilk iş bir geliştirme ortamı oluşturmaktır. Bu konuda yeni başlayanlara kolaylık olması için Lispbox gibi hepsi birarada paketler mevcut. Ama özellikle MS Windows kullanıcıları için emacs tarzı bir geliştirme ortamı ve verimi artırmak için genelde yapılması gereken emacs özelleştirmeleri can sıkıcı olabiliyor.
Bu soruna çözüm için Edi Weitz sadece Windows işletim sistemi ve Lispworks Personal Edition için bir paket yükleyicisi hazırlamış. Bu yükleyici ilk etapta ihtiyacımız olabilecek Common Lisp kütüphanelerini internetten indiriyor ve bilgisayarınızda bir yere yerleştiriyor. Lispworks içinden start.lisp dosyasını yüklediğinizde seçtiğiniz kütüphaneler yükleniyor ve kullanıma hazır hale geliyor. Lisp öğrenme eğrisinin "Rahatsızlık" eksenindeki değer ilk zamanlar oldukça yüksek seviyelerde olduğundan, kolay yoldan bir veritabanı erişim kütüphanesi (Oracle, Postgresql, Mysql, SQLite desteklenen veritabanlarından sadece bir kaçı), bir düzenli ifade kütüphanesi, basit bir web sunucusu, xml işleyicisi ve daha bir çok popüler kütüphaneye ek olarak Lispworks ile çalışmayı gerçekten kolaylaştıran LW-ADD-ONS eklentilerinide (kod tamamlama vs.) yüklüyor olması programın önemli artısı. Programa ulaşabileceğiniz adres: Starter-Pack

Görüşler

0
FZ
Bu yazı için elinize sağlık. Artık LispWorks tişörtümü daha büyük bir zevkle giyebilirim (ILC'ye katılan arkadaşlar sağolsun ;-)
0
zekzekus
Bende istiyorum t-shirt!!! :))
0
ysa
evet, internet özürlüsüyüm bunu anladım yüklemeyi bile başaramadım, vazgeçtim lisp sevdasından.

paylaştığınız bilgiler için sağolun.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Paul Graham’ın Startup Destek Şirketi İlk Meyvelerini Veriyor

FZ

Paul Graham'ın startup şirketlere destek olma amacı ile kurduğu Y Combinator* ilk meyvelerini vermeye başladı.

Y Combinator'dan aldıkları destekle bir şirket kuran iki genç üniversite mezunu http://reddit.com sistemini devreye soktular.

Hedeflerinde kısaca şunu diyorlar: "Her Internet kullanıcısının ana sayfası olmak istiyoruz." İnsanda Google çağrışımı yapan bir cümle, öte yandan sitenin sadeliği ve işlevselliği de Google'ı hatırlatmıyor değil. Fikir çok özgün değil, yeni Internet siteleri, haberler, yazılar, kısaca URLsi verilebilecek herhangi bir şey. Gönderdiğiniz haberin popülaritesi diğer üyeler tarafından belirleniyor. Buna göre sizin popülariteniz, vs. de belirleniyor. Kullanılan "karma" sözcüğü de doğrudan Slashdot'u çağrıştırmakla birlikte /. editör kaprislerinden ve yorum kirliliğinden uzakta, yepyeni bir kavramı hayatımıza katabilir.

International Lisp Conference (ILC) 2007 izlenimleri

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ile birlikte, ilc 2007'ye katıldık. Katıldığımız konuşmalardan izlenimleri, yaptığımız fikir alışverişlerini kısaca özetleyeyim.

Lisp Çalışma Grubu Etkinliklerine Başladı

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri bölümü asistanlarının inisiyatifi ile kurulan ve tüm ciddi heveslilere açık olan (İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisp Çalışma Grubu) bundan kısa bir süre önce kuruldu ve faaliyetlerine başladı.

Microsoft ve Lisp: Ya da .NET CLR Garbage Collector Hangi Dilde Yazıldı?

FZ

USENET comp.lang.lisp forumundaki eğlenceli bir mesaj dikkatimi çekti paylaşmak istedim.

Meğer meşhur .NET platformunun ana bileşenlerinden biri olan CLR (Common Language Runtime) sisteminin çöp toplayıcısı (garbage collector) Lisp ile yazılmış.

Sağlam Lisp "hacker"larından olan ve bir süredir MS için çalışan, CLR'nin baş mimarlığını yapan Patrick Dussud'un yazdığı Lisp kodu daha sonra bir Lisp'ten C'ye dönüştürücü ile C'ye dönüştürülmüş ve bu kod da MS'deki bir stajyer programcı tarafından "temizlenip" derlenip piyasaya sürülmüş.

Lisp ve .NET konusu açılmışken: Her iki dünyadan da vazgeçmek istemeyenler için enteresan projeler çıkmaya başladı: L Sharp .NET (C#'tan çok daha eğlenceli ;-), RDNZL ve FOIL.

Core Uygulama Sunucusu Kurulumu

anonim

Common Lisp tabanlı uygulama sunucumuzu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin anlatıldığı belgeye göz atabilirsiniz.

Günümüzde üretilen yazılımların çoğu web uygulamaları şeklinde ya da web servisleri olarak hizmet vermektedir. Web uygulamaları, erişilebilir, birden fazla kişinin kullanımına elverişli ve merkezi olarak güncellenebilir servislerdir.

Gelecekte oldukça fazla web uygulaması ve web servisi yazacağımız düşünüldüğünde bu konuda bize yardımcı olacak araçlar üretmek iyi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle yazımda sizlere Common Lisp dili ile yazılmış bir web uygulama sunucusu olan Kor Web Uygulama Sunucusu'nu tanıtacağım.