Microsoft VisualLisp#'i Mi Duyuracak?

0
FZ
Bill Clementson, blog'undaki son girdide şöyle yazmış:

Don Box, XOM, XML ve SOAP üzerine yaptığı çalışmalardan ötürü Microsoft'a geçmeden önce de bir hayli tanınan bir isimdi. Epey akıllı bir adamdır ve blogunu düzenli olarak takip ederim. Ancak son yazılarından birinde "Lisp/Scheme Jobs" başlıklı bir şey görünce şok geçirdim:
"Dostum Ted Pattison, C++ programcılarının dünyadaki en zeki programcılar olduğunu söylerdi - eğer inanmazsanız herhangi bir C++ programcısına sorabilirsiniz. Eski bir C++ programcısı olup da hayatının ikinci yarısında Scheme ve Lisp'e geçmiş biri olarak diyebilirim ki bu espri Lisp'e fazlası ile uyarlanabilir. Şu farkla ki, bir Lisp programcısı kendisinin daha akıllı olduğunu iddia ettiğinde genellikle haklıdır. Eylül ayının ortasına geldiğimizde Lisp dünyasının haklı olarak tekrar "biz size demiştik" demelerini bekliyorum.


Bill Clementson şöyle devam ediyor: Tepkim "Bu @!#$ şey de ne böyle?!" olmuştu. Microsoft, Eylül'deki PDC geliştirici konferansında Lisp ile ilgili ne açıklayacak olabilir ki? İlk aklıma gelen bunun belki de C# programlama dilini yeni asenkron eşzamanlı (concurrent) programlama soyutlamaları kullanarak genişletmek için Microsoft ArGe lab.larında geliştirilmiş olan C Omega dili olabileceği idi. Fakat (her ne kadar tarihi bir perspektifden bakıldığında Lisp'in eşzamanlı programlama konusunda önemli başarıları varsa da) bu durum daha çok Erlang camiasının "biz dememiş miydik size" demesini gerektiren duruma benzemektedir. Biraz daha düşündüm ve herhalde Lisp ile ilgili olabilecek olan şeyin C# diline devam ediş (continuation) desteğinin eklenmesi ile gerçekleştirebilecekleri duyuru olduğu aklıma geldi. Greenspun kuralının tekrar geçerli olduğuna dair bir örnek daha.

Not: Devam ediş (continuation) için lütfen ilgili Wikipedia maddesine bakınız.

Görüşler

0
FZ
Lisp ve Microsoft demişken:

C# ile Lisp örneği
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Jolt Awards - Productivity Winner: Practical Common Lisp

FZ

Daha önce yine bu sayfalarda meşhur JOLT ödülleri ile ilgili duyurularımız olmuştu. Biraz geç de olsa fark ettiğimiz bir bilgi: Teknik Kitaplar kategorisinde Üretkenlik Ödüllerinden birini kazanan üç kitaptan biri: Practical Common Lisp.

GNU CLISP 2.34 sürümü çıktı

FZ

ANSI Common Lisp yüksek seviyeli, genel amaçlı bir programlama dilidir. GNU CLISP, Karlsruhe Üniversitesi'nden Bruno Haible ve Münih Üniversitesi'nden Michael Stoll'un ürünüdür. CLISP, ANSI Common Lisp standardında tanımlanmış Lisp dilinin büyük kısmını desteklemektedir. Hemen her türlü UNIX platformunda (Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Tru64, HP-UX, BeOS, NeXTstep, IRIX, AIX ve diğerleri) ve diğer sistemlerde (Windows NT/2000/XP, Windows 95/98/ME) çalışmakta ve bunun için sadece 4 MB RAM bellek yeterli olmaktadır.

Ünlü Bir Microsoftçunun Lisp Aşkı

FZ

Yazdığı kitaplarla Microsoft ortamlarında programlama yapanların yakından tanıdığı ve davet üzerine bir süredir Microsoft'ta çalışan Don Box, son yazılarından birinde "Scheme Is Love" başlığı ile konuya girmiş ve Scheme'e olan aşkını itiraf etmiş.

Kor Bilişim'den DOM Programlama Araçları

aycanirican

DOM modelinin kısmi bir gerçekleştirimi artık Core Server projesi ile beraber geliyor. Bu araçla, birinci dereceden DOM nesneleri yaratabiliyor, parametrik DOM üreten fonksiyonlar tanımlayabiliyorsunuz. Öyle ki, tanımladığınız DOM yapısını javascript betiğine çevirip, web tarayıcının kullanabileceği bir hale getirebiliyorsunuz. Örnekler için Dom Programming belgesine bakabilirsiniz.

Pascal Costanza'nın Çok Dik Başlı Lisp Rehberi

FZ

Uzunca uğraşlardan sonra Pascal Costanza'nın dik başlı (!) Lisp kılavuzunu Bilkent Bilg. Müh. bölümü öğrencilerinden Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile anadilimizde yayımlama imkanına kavuştuk. AOP yani Aspect Oriented Programlama mefhumunu Common Lisp'e kazandırmış olan (ya da Debiancılar için: Debian aspectl paketleri) Costanza'nın bu yazısının Lisp heveslilerinin işine yarayacağını ümit ediyoruz.

Çevirinin özgün adresi http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=costanza-lisp-guide.html'dir. Emeği geçen herkesin eline sağlık. Afiyet olsun...