Metalabs + GNU.org tek bir DVDde !

0
sundance
8.3 milyar byte, açık haliyle 23 Gb program arşivi. Hepsi Linux, hepsi GPL. Böyle bir arşiviniz olsun ister misiniz ? www.yggdrasil.com size bu imkanı sağlıyor. Metalabs ve GNU.org'un yansılarını alıp tek bir DVD'e basıyorlar. Bence böyle bir kolleksiyon kaçmaz.
1992 yılında ilk install edilebilir Linux Cd-Rom'u yapan Yggdrasil, şimdi de ilk DVD-9 (çift yüzlü 7 küsur Gb veri içerebilen) Linux arşivini yaptı !

Tabi böyle dev bir arşivin içinde neler olduğu çok önemli. Basitçe Metalabs ve Gnu.org arşivi olan bu Cd'de içerik olarak da hassas davranan Yggdrasil iki özelliğe dikkat etmiş. Birincisi sadece Linux dağıtımlarının çok fazla yer kapsayacağını ve bunların diğer birçok şirket tarafından da sağlandığını gözönüne alarak, dağıtımları DVD'nin dışında tutmuşlar. Bir de tamamen bedava olmayan hiçbir yazılımı bu arşive dahil etmemişler.

Sözkonusu DVD herhangibir DVD-Rom da çalışabilmekte. İçindeki dosyalar maksimum verimde sunulsun diye sıkıştırılmış haldeler (gzip+tar). DVD'nin içinde HTML olarak index dosyaları, hatta bir search mekanizması bile var.

Açık kaynak kodlu yazılımlara merakınız varsa bence kaçırmamanız gereken bir arşiv bu.

Maliyet mi ? Gayet makul $24.95+$10(uçak postası) kredi kartıyla sipariş verdiğiniz takdirde bir hafta içinde DVD'niz elinizde oluyor.

İsteyenler için yıllık abonelik imkanları da sözkonusu. Ne de olsa bu arşiv devamlı yenilenmekte, Yggdrasil ise yılda dört defa yeni DVD basıyor. İsterseniz uygun bir abonelik ücretine bu DVD'lerin size gönderilmesini sağlayabiliyorsunuz.

www.yggdrasil.com
gnu

İlgili Yazılar

GNU Radio İle Kendi Radyo Alıcınızı Programlayın

FZ

Vanu, Inc. şirketi PDA donanımı üzerinde GNU Radio tabanlı programlanabilir radyo alıcı sistemini tanıttı. Gömülü (embedded) Linux çalıştıran bir Hewlett-Packard iPAQ PDA ile entegre edilmiş 100-475 MHz´lik radyo sistemi görenleri şaşırttı. Radyo için gerekli olan sayısal sinyal işleme fonksiyonalitesi GNU Radio yazılımı tarafından sağlanıyor.

Hindistan Linux Konusundaki Ciddiyetini Gösterdi

FZ

Açık kaynak kodlu işletim sisteminin Hint sürümü yolda.

Hindistan hükümeti Linux işletim sistemine verdiği desteği artırma kararı aldı.

BT (Bilgi Teknolojileri) Bakanlığı aralarında Hewlett Packard, IBM ve Sun Microsystems'in de bulunduğu şirketlerle ve yerel yönetimlerle görüştü.

Asya BT haber sitesi The Economic Times'daki habere göre GNU/Linux'un güvenli, etkili ve düşük maliyetli olduğu konusunda konsensüse varıldı.

Toplantıdaki gruplardan biri Linux'un Hint versiyonu olan Indix'i Red Hat'in de desteği ile geliştirmiş durumda.

Hindistan yönetimi bunlara ek olarak devlet dairelerindeki Linux dönüşümü için kendisine yardımcı olarak endüstriyel ve akademik kurumların oluşması çalışmalarına da hız vermeye başladı.

Uluslararası Özgür Yazılım Ödülleri - 2002

FZ

FSF (Free Software Foundation) ve GNU (Gnu is Not Unix) projeleri bu seneki (2002) FSF Özgür Yazılım Geliştirme Ödülü için sizden aday isimler bekliyor. Söz konusu ödülün Özgür Yazılım konusunda büyük katkılar yapmış olması gerekiyor.

GPL'e Uymadığı İçin CISCO'ya Dava

memin

FSF'nin (Free Software Foundation - Özgür Yazılım Vakfı) sitesindeki habere göre FSF, Cisco'nun alt firmlarından biri olan Linksys'e, ürünlerinde kullandığı L/GPL lisanslı yazılımların lisans kurallarına uymadığı için dava açılıyor.

Gerçek Dünya`dan Nağmeler ;=)

SHiBuMi

Bu Microsoft & Linux konusunda yakın zamanda başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum , birebir yaşanan bir olay :)
Halka açık şirketlerimizin birinden , gayet şık takim elbiseli iki kişi, calıştığım şirkete yeni web tabanlı ürünlerini tanıtmak üzere geldiler.