GPL'e Uymadığı İçin CISCO'ya Dava

0
memin
FSF'nin (Free Software Foundation - Özgür Yazılım Vakfı) sitesindeki habere göre FSF, Cisco'nun alt firmlarından biri olan Linksys'e, ürünlerinde kullandığı L/GPL lisanslı yazılımların lisans kurallarına uymadığı için dava açılıyor.
Sitedeki habere göre Linksys uzun süredir ürünlerinde GCC, binutils, ve GNU C kütüphanesi gibi yazılımları kullanıyor. GPL lisanslı bu yazılımların telif haklarının (copyright) FSF'nin elinde olduğu belirtiliyor. FSF, 2003'ten beri Cisco ile birlikte lisansa uyum çalışmaları yapıldığını fakat Cisco'nun bu işte gönülsüz olduğunu, 5 sene içinde hala düzgün bir uyum planı ortaya çıkmadığı için konuyu mahkemeye taşımaya karar verdiklerini söylüyor.

FSF başkanı Richard Stallman da GPL lisans modeli ile, şirketler de dahil olmak üzere herkesin, kullandığı programlar üzerinde değişiklik ve uydurma yapabilme hakkını korumaya çalıştıklarını, bunun sağlanabilmesi için de yazılımlarda yapılan (ve dağıtılan) değişikliklerin halka açılmassı gerektiğini belirtiyor.

GPL'in mahkemelerde daha önce kazandığı davalar bulunmakta. Türkiye'de bir örneği olduğunu sanmıyorum. Bildiğim kadarı ile Türkiye'de yazılımlar ile ilgili şikayetler Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu içerisinde değerlendiriliyor. Hukuki mücadelenin yalnızca "korsan yazılıma" karşı verildiği bir ülkede kimse de çıkıp GPL'e uymuyorsunuz diye birlierini mahkemeye vermiyor. Yoksa GNU/Linux'u paketleyip, içeriğinden bahsetmeden satan firmalar Türkiye'de de bulunmakta.
gnu

İlgili Yazılar

MUHASEBECİ: Linux için GPL muhasebe programı

anonim

Muhasebeci; başlıktan da anlaşılacağı gibi Linux için yazılan bir muhasebe programı. Programın gelişimi Yüksel ÖZCAN ve Özkan PAKDİL tarafından yapılmakta olup muhasebeci.sf.net adresinden edinilebilir. Geliştirme işlemleri glade-2 & anjuta ikilisi ile c dili, arayüz olarak kullanımı kolay ve hızlı çalışan gtk+/gnome bilesesenleri ve veritabanı olarak ta MySQL kullanımaktadır.

LKD Yılın Penguenleri Ödülleri Sahiplerini Buluyor...

madness

Linux Kullanıcıları Derneği, her yıl olduğu gibi Yılın Penguenleri Ödülleri'ni veriyor.

6 kategoride verilecek olan ödüller, sizlerin göstereceğiniz adaylar arasından dernek üyelerimiz tarafından yapılacak oylama ile belirlenecek.
İşte ödül kategorileri...

Büyük sayılar için GMP

FZ

Eğer Linux ortamında C ile program geliştiriyorsanız ve bir yandan da "ah şöyle 300-500 basamaklı ya da daha büyük sayılarla uğraşsam ne güzel olur, ama nasıl?" diyorsanız GNU mantalitesi bu konuda da imdadınıza yetişiyor ve size GMP kütüphanesini bedava olarak sunuyor (Gnu Multiple Precision arithmetic library).

Hindistan Parlementosu Yazılım Patentlerini Reddetti

darkhunter

Hindistan Parlementosu yazılım patentlerini reddetti. Hindistan'ın bilgisayar endüstrisine dair politikalarını hep takdir etmiş biri olarak, bu haberi duyurmaktan zevk duyuyorum :)
Bilgi İçin (Slashdot)

GNU/Hurd İşletim Sistemi Üzerinde GNOME ve KDE

Challenger

Katedral yöntemiyle üzerinde yıllardır çalışılan GNU/Hurd işletim sistemi üzerinde artık GNOME ve KDE çalışıyor.

İşte ekran görüntüleri:
GNOME: http://people.debian.org/~mbanck/media/hurd-gnome.png
KDE: http://people.debian.org/~mbanck/media/hurd-kde.png

Bu da daha önceleri gördüğüm XFCE4: http://people.debian.org/~mbanck/media/xfce4-hurd.png