Küba Açık Kaynak Peşinde

0
ali_deren
Venezüella'nın lideri Hugo Chavez, ilginç muhalefet tarzıyla unutturduğu Küba Başkanı Fidel Castro'ya da ilham kaynağı oldu. Chavez'in ülkesini uluslararası yazılım tekellerinden kurtarmak için başlattığı açık kaynaklı yazılım ve sistemlere dönüş hamlesine Küba da destek vereceğini açıkladı.
Çin, Brezilya ve Norveç'ten sonraki en kararlı girişim olarak kabul edilen planda ilk aşamada Microsoft Windows yerine yerelleştirilmiş bir Linux dağıtımının kullanılması hedefleniyor.

Radikal'de çıkan habere buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
bm
Bana asil ilginc gelen soru su: bazisina kismen 'karma' denebilse bile kapitalist ekonomilerin icindekilerin urettigi bu sistemlere sosyalist kanattan nasil bir katki gelecek? Rus ve eski dogu bloku ulkelerinin programcilari ekonomileri acildiktan sonra -- bence -- cok ciddi bir varlik gosterdiler (kapali isler icin de Rus vs. programci kullanlar cok memnun). Mesela Kuba nete acik olsa acaba bunun benzerini gorebilecek miyiz?
0
sefalet
Bana da ilginç gelen, her ne kadar GNU/Linux destekleyenler arasında bu hareketin siyasi veya politik değil, sadece bir bilişim örgütlenmesi olduğunu savunanlar varsa da, işin gidişatı ve doğası pek öyle değil.

Bence geç bile oldu bu tür sosyalist ülkelerin özgür yazılıma destek vermesi (bunun bahsi edilen ülkelerin teknoloji alt yapısı ile yakından ilişkisi var). Kapitalist sistem içinde özgür yazılımın varlığı başka bir şey, hareketin kapitalist karşıtı doğası ayrı bir şey. Bunu görmek ve kabul etmek gerekiyor.

Belki GNU/Linux hareketini, harekete işlevsel bakanlar ile felsefi olarak destekleyenler olarak ikiye ayırmak gerekiyor. işlevsel bakanlar daha ne kadar bakarlar bilemem (koşullar uymadığı zaman arkasında durma gereği bulunmayacağından) ama bir hareketin uzun soluklu olması için destekçilerinin felsefi anlamda hareketin veya savunulan ilkelerin peşinden gitmesi zorunlu bir hal. Bu bakımdan sosyalist ülkelerin katkısının GNU/Linux için oldukça faydalı olacağı görüşündeyim.
0
koraypeksayar
Türkiye'den teklif versek "geek"ler olarak toplanıp kaale alınır mı acaba ?

BU YAZDIĞIMDA ÇOK CİDDİYİM !
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

AMD, ATI'yi 5.4 milyar dolar ödeyerek satın aldı!

darkhunter

Yahoo'daki habere göre AMD-ATI birleşmesi gerçekleşti!

Fiyatın dudak uçuklatıcı olmasının yanı sıra, artık AMD'nin efsane platform Nforce yerine ATI yongalara yoğunlaşılacağını kestirmek pek de zor olmasa gerek :) Belki de anakart ar-ge'si artık AMD'nin kontrolünde olur (umarım)...

Nokia Trolltech'i Satın Aldı

erika

Küçük Open Source üreten yazılım firmaları çok başarılı olunca hemen büyükler tarafından satın alınıyor: Nokia Buys Trolltech

Haberde de belirtildiği gibi Trolltech şirketi Skype, Gogle Earth, Adobe Photoshop Elements, ve daha başka pek çok ürünün grafik arayüzlerinin geliştirilmesinde kullanılan dünyaca meşhur Qt kütüphanesini geliştiren firma.

ESA Web Sitesi ve Lisanslı Yazılımın Cilveleri

RoR

16.05 gecesi ESA'nın (Avrupa Uzay Ajansı) web sitesinde bir problem vardı (belki hala var...), problemin içeriği incelendiğinde akla ilk gelen acaba açık kaynak kullanılsaydı bu olurmuydu?!

http://inosci.blogspot.com/2007/05/esa-web.html

ESA: http://www.esa.gov

FreeSBIE: FreeBSD Live CD

yuxel

Knoppix'in GNU/Linux'a yeni başlayanlar üzerindeki yaptığı etki tartışılmaz. Bu etkiyi FreeBSD üzerinde de görmek artık mümkün.FreeSBIE, FreeBSD'yi Live CD'ye taşıyan/taşımaya çalışan bir proje.
Ekran Görüntüleri : 1 2
Download : iso / md5
Paket Listesi

Kaynaklar :

http://www.freesbie.org/ http://www.livebsd.com/

İnsan Beynine Mikroçip Yerleştirmek için Onay Alındı

FZ

İnsanlar yıllarca beyinlere yerleştirilebilecek makinalarla ilgili kurgu eserler ürettiler. Şimdi ise buna bir adım daha yaklaşıldı. Doğrudan beyne yerleştirilip oradaki sinyalleri algılayacak ve bununla cihazların kontrol edilmesini, karmaşık zihinsel işlemlerin yapılmasını sağlayacak cihazlar çok uzakta değil. İnsan denekler üzerinde beyin-bilgisayar arayüzleri denenmek üzere.

Cyberkinetics Inc. of Foxboro, Mass., firması ABD "Food and Drug Administration" kurumunun onayını aldı ve denemelerine başlamaya hazırlanıyor. Geliştirilen yonga dört milimetrekare genişliğinde ve yaklaşık 1.5 milimetre yükekliğinde, felçli hastaların doğrudan kafataslarının altına yerleştirilecek.

Eğer başarılı olunursa bunun anlamı şu: Hastalar doğrudan düşünerek bir bilgisayarı yönetebilecek, ona bağlı olan cihazlara sadece düşünmek sureti ile komuta edebilecekler.

Bu tür cihazların başka hangi amaçlar için kullanılabileceğine dair ise henüz bir açıklama yapılmadı.

FM sitesinde bu konuda daha önce şu habere yer vermiştik. (Bkz. gazetecelikte fikri takip mefhumu!)