Fazla Yaklaşma Gözün Bozulur...

0
musshani
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hayati Tolun, bilgisayarın gözleri bozmadığını belirterek, "Ancak kişilerde daha önceden var olan göz sorunları, yoğun bilgisayar kullanıldığında ortaya çıkar" dedi.
Prof. Dr. Tolun, bilgisayarın yaydığı ultraviyole ışınların ciltte olduğu gibi gözlerde de mevcut sorunların ortaya çıkmasına yol açtığını vurguladı. Devamlı dikkat istediği ve iki gözün birlikte kullanılmasını gerektirdiği için, kişinin farkında olmadığı, ama gözlerinde bulunan rahatsızlıkların bilgisayar kullanırken hissedildiğini anlatan Prof. Dr. Tolun, "Kişi sürekli bilgisayar kullandığı için, yazılarda bulanıklaşma, gölgelenme, gözlerde sulanma, yanma, bir gözü hafif kapama ihtiyacı, göz kapaklarında şişmeler gibi sorunları doğrudan bilgisayara yüklüyor. Ancak, 0,25-0,50 gibi küçük hipermetroplarda çok şiddetli göz sulanması, göz ağrısı, baş ağrısı gibi sorunlar çıkabilir. (Bilgisayar gözümü çok yoruyor, gözüm sulanıyor, gözümde şişkinlik var) diyen kişilerin mutlaka muayene olması lazım. Bu belirtiler, gözlerinde sorun olan kişilerde ortaya çıkar. Sağlıklı gözlerde meydana gelmez. Bilgisayardan dolayı da birçok kişinin, gözlerinin bozulduğunu düşünerek gereksiz kaygılar taşımaması gerekir." Gözlüklerde ya da bilgisayarda filtre bulunmasının göz sağlığı için gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Tolun, bilgisayardan uzaklaşıp 1-2 dakika süreyle uzağa bakılmasının ve 5 dakika kadar da gözlerin kapalı tutulmasının gözleri dinlendireceğini bildirdi. bilmem anlatabildim mi? doktara gitmesi gereken arkadaşlara ve optikçi arkadaşları olanlara şiddetle duyurulur%) haa unutmadan optik dergisinden...

Görüşler

0
urxalit
Ek olarak, ekran başındayken oluşan önemli sorunlardan biri de göz kapaklarının yeterli kırpılmaması sonucu gözün gözyaşı ile yeterince muhatap olamaması. :) Normal bir insan en azından 6-7 saniyede bir kez göz kırparken, çizim yapanlar ya da ekrana dikkatli bakanlar bunu 30-40 saniyeye kadar geciktirebiliyormuş.

Denemek için çevrenizde bir arkadaşınız monitöre bakarken kırpmadan kaç sn duruyor diye kontrol edebilirsiniz. ;)
0
Ragnor
Benimkiler gecikiyor... :)
0
FZ
Yıllar önce babam doktora götürmüştü beni. Bana diyordu ki hep böyle çok uğraşıyorsun bilgisayarla o yüzden gözlerin bozuluyor!. Ben de buna uyuz oluyordum.

Neyse işte doktor beni şöyle bir yarım saat kadar detaylı inceledi sonra da gözlük için reçete yazmaya başladı. Babam doktora bakıp hep bilgisayar yüzünden değil mi doktor bey? diye sorduğunda doktorun cevabı netti: Hayır, gözlerinde yapısal görme kusuru var, bilgisayarla hiçbir alakası yok. Bu cevap çok hoşuma gitmişti, o günden beri de aklımdadır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

1. Türkiye`de Linux Serbest Yazılım ve Konferansı

vampire

Aralık ayının 7'si ve 8'inde, Türkiye'de alanında ilk olan bir konferans artık gerçekleşiyor. Bilişimin gelişmesindeki en önemli katalizörlerden birisi olan serbest yazılımın artık herkes tarafından duyulması ve de tanınması gecikmeyecek.

1.Türkiye'de Linux ve Serbest Yazılım Konferansı 7-8 Aralık 2001 de ODTÜ Kültür Kongre Merkezi'nde.

Türkiye Bilişim Haftası 1 - 7 Eylül 2003

FZ

Türkiye Bilişim Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye Bilişim Haftası" 1-7 Eylül 2003 tarihleri arasında İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Sergi Sarayı, Hilton Oteli ve Bilişim Caddesi (İstiklal Caddesi) Beyoğlu'nda gerçekleştirilecek.

Haftanın tanıtımı için yayın yapan http://www.bilisimhaftasi.org.tr/ sitesinde organizasyon programının detaylarını bulabilirsiniz.

Sitede dikkat çeken bölümler arasında satranç turnuvası, bilişim bağlamında en iyi gazete, köşe yazarı, parti, bürokrat, vs. gibi anketler var.

Google Maps Navigation

auselen

Google'ın yeni navigasyon uygulaması Android için duyuruldu.

Buraya kadar herşey klasik bir Google haberi gibi, fakat burada verilen bilgiyi gördüğünüzde teknoloji devinin diğer şirketlerin oyun planını nasıl bozduğunu anlıyorsunuz. Bu durumu normal karşılayanlara Garmin'in aynı gün için de 1.2 milyar dolardan olduğunu ve hisse sahiplerinin bu gibi durumlara ne kadar kısa sürede tepki verebildiğini hatırlatmak isterim.

Eğer aklınızda süper bir fikir varsa ve bunun üzerinden uzun süre yüklü meblağlar kazanacağınızı umuyorsanız, unutmayın! Google sizi her zaman yanıltabilir... Tıpkı diğer alanlarda yaptığı gibi...

CloudBook ASUS Eee PC'ye Rakip Olabilecek mi?

desenturk

"Bilgisayar fiyatlarının ucuzlaması, internetle birlikte hayatın her noktasına sızan bu cihazların nimetlerinin daha çok insan tarafından kullanılması anlamına geliyor. Bu yüzden özellikle fakir nüfus için kritik önemde. Amerikan Everex firması da bu konuda kafa yoran firmalardan biri. Şirket 199 dolara sattığı TC2502 modelinin ardından geçtiğimiz günlerde sadece 900 gram ağırlığında ve 399 dolar etiketli taşınabilir bilgisayarı CloudBook'u tanıttı. 7 inç ekran, 30GB sabit disk ve 1,2 GHz işlemciye sahip modelin teknik ayrıntıları everex.com adresinde."

Intel ve Cisco yeni mezun öğrencileri işe almamak için üste para veriyor!

larweda

Mikrochip devi Intel ve ağ arabirimleri devi Cisco, yeni mezun öğrencilere kendi şirketinde çalışmamaları için rüşvet teklif ediyor. Son aylarda tüm dünyada teknoloji sektörünü vuran krizden önce üniversitelerden bu yaz mezun olacak olan öğrencilerle anlaşmalar imzalayan Intel ve Cisco, şimdi sessizce geri çark ederek bu insanlara sözleşmelerini fes ederek beraber çalışmamak üzere para teklif ediyor.