Disket Sürücüsü Olmadan BIOS Güncellemesi Yapmak

0
tongucyumruk
Evdeki dosya sunucu olarak kullandığım bilgisayarın 80GB sabit diski son zamanlarda yetmemeye başlamıştı. Sonuçta kendisi bir dosya sunucu olduğu için tüm müziklerimi, videolarımı ve dijital fotoğraflarımı orada depoluyordum. Sonunda gidip şöyle geniş kapasiteli bir disk almaya karar verdim. 200GB kapasiteli bir diski bilgisayarıma taktıktan sonra farkettim ki anakartımın üzerindeki CMD-648 ATA66 denetçisi meşhur 137GB sınırına takılıyor ve sistem açılmayı reddediyordu. Sonunda şansımı hala bir ASUS CUBX sahibi olan ve bu anakartı hala kullanan bir grup insanın takip ettiği ASUS CUBX sevenler sitesinden bulduğum resmi olamayan bir BIOS yükleyerek şansımı denemeye karar verdim. İşte o anda kafamdan bir "ping" sesi geldi ve BIOS güncellemeleriyle ilgili bir detayı hatırladım. BIOS güncellemesi yapmak için bir disket sürücüsüne veya anakart üreticinizin ürettiği "Live Update" tarzı bir yazılımı kullanmak için MS Windows'a ihtiyacınız vardı. Rastlantıya bakın ki bende bunların hiçbiri yoktu!
Önce ibiblio'dan FreeDos'un tek disketlik bir sürümünü indirdim. Zip uzantılı dosyanın içinde bana gereken dosya disket imajını barındıran btfd100.img adlı dosyaydı. Elimde disket imajı olduğuna göre artık tek yapmam gereken bu imajı BIOS güncellemesi için gereken dosyaları (BIOS dosyası ve güncelleme yazılımı) içerecek şekilde değiştirmekti. Bu noktada "loopback mounting" adlı güzel teknolojiyi geliştirenlere bir kere daha selam ediyorum.
root@terra:~/bios/# mkdir disket
root@terra:~/bios/# mount btfd100.img disket/ -o loop
root@terra:~/bios/# cp aflash.exe 1008b416.bin disket/
root@terra:~/bios/# umount disket/
İşte bu kadar! Birinci aşama bitmişti. Artık BIOS güncellemesi için gereken disketim hazırdı. Tek sorun hala bir disket sürücümün olmamasıydı. Tecrübeli GNU/Linux kullanıcılarının "Bu da sorun mu?" diyip bıyık altından güldüklerini görür gibiyim.

Yapmam gereken şey sistem yükleyicisi içeren bir CD hazırlamaktı. Bu CD'nin önyükleme kısmında ise bu disket olacaktı. Bu sayede sistemi CD sürücüyü kullanarak açtığımda CD sürücümüz disket sürücü gibi çalışacaktı. Hemen iso dosyasını hazırlayıp CD'ye yazdım:
root@terra:~/bios/# mkisofs -b btfd100.img -o freedos.iso btfd100.img
root@terra:~/bios/# cdrecord dev=/dev/hda freedos.iso
Evet, işte açılış CD'mi de hazırlamıştım. Şimdi sıra nefesimi tutup test etmekteydi. CD'yi sürücüme taktım ve sistemimi yeniden başlattım. Sİstemim öncelikli olarak CD'den açılmaya ayarlı olduğu için hemen FreeDOs açılış ekranı geldi ve sistem açıldı. FreeDos açıldığında Z: sürücüsünden açılmak gibi bir davranış sergiliyor. Sizin ekstradan koyduğunuz dosyalara ise A: sürücüsünden erişebiliyorsunuz. Hemen BIOS güncellemesini yapmaya giriştim.
A:\> aflash.exe
Ekrandaki yönergeleri izledim, ve işte! BIOS'umu güncellemiştim. Hemen sistemimin hurdaya dönüp dönmediğini anlamak için bilgisayarımı yeniden başlattım. Evet! BIOS'um güncellenmiş ve sorunsuz çalışıyordu. Test için 200GB diskimi yeniden bağladım. Çalışmıyordu. Demekki BIOS güncellemesi bu sorunu çözmemişti. Yine de bir sürü şey öğrenmiştim. Bu da birşeydir...

Not: Eğer BIOS güncellemesi bir şekilde yolunda gitmezse Kıvılcım Hindistan'ın Anakart BIOS´u Yazmak ve Sorun Giderme (Hotflash) Kılavuzu makalesine başvurmanızı tavsiye ederim.

Görüşler

0
Tarık

"Kıvılcım Hindistan'ın Anakart BIOS´u Yazmak ve Sorun Giderme (Hotflash) Kılavuzu" undaki anakartlar eski mmx işlemci anakartları, uzun süre bios güncellemiş ve yazmış(c.i.h. vs.) biri olarak aynı marka/model olup yazılabildiği halde sonradan sorunlar çıkaran birçok anakart biliyorum.

Bu arada bios yazmak için EPROM programlayıcılar var, alakalı çin sitelerinde 30-40 dolar civarında kare eprom aparatı ile beraber kit olarak bulabilmek mümkün.

Yanlış hatırlamıyorsam 98-99 senesinde anakart başına 35 dolar gibi bir para karşılığında c.i.h. zedelere bios yazıyorlardı. O zamanlar bu EPROM programlayıcılarla günde 5000 doların üzerinde para kazanıldığını biliyorum. Tabii o zamanlar bu programlayıcı kitler heryerde mevcut değildi.

0
sundance
Öncelikle Tonguçyumruk kardeşime bu güzel argesi için teşekkür etmek lazım. Ben de benzer bir boardda aynı sorunu yaşamıştım. Hem 250'lik hem de 80'lik harddiski görmemişti cihaz. Tabi sonunda bios upgrade yaptım.

Tonguç'un yazısı gerçekten çok başarılı. Bu konuda bilgisayarında özgür yazılımlarla bu işi yapmak isteyenler için sevgili DOCELIC (kendisini bu isimle Freenode'da bulabilirsiniz)'in yazmış olduğu makale de çok güzel.

Bios hotflash konusunda da kısıtlı tecrübem var, şimdiye kadar on tane filan yaptım. Fakat bu yaptıklarımda bios chiplerinin birçok şeye tolere edebildiğini gördüm. Dahası Abit BX boardumun yanan biosu yerine, Tomato LX bir boardun biosunu denedim oldu, genellikle seri numaralarının birbirine yakın olması yeterli oluyor. Fakat aynı modeller içinde bile biosları uyumsuz olanlar da tabi ki var.

Bu dertlere girmek yerine dışarda bios yaktırmak isteyenler için Kadıköy Yazıcıoğlu ve civarında $25 gibi paralara işlerini görmek mümkün.

Bu tür yazılara çok ihtiyacımız var, tekrar eline sağlık Tonguç.
0
Geryon
Kullandığım 5$'lık :D bir eeprom programmer var (ve de linux için)
http://www.ibiblio.org/pub/Linux/apps/circuits/EEP-0.2.html
0
darkhunter
Hemen aklıma geleni yazayım :

PCI bir ATA100 yüz denetçisi alıp diski bu kart üzerinden tanıtmanız mümkün. Linux için bu kartları özel bir ayar gerekmiyor sanırım, keza ben ne zaman böyle bir kart taksam sisteme, kart ve bağlı olan disk hemen görülür Linux tarafından (2.6 kernel). Bu kartların ikinci ellerini bulmak pek kolay olmasada "0"lara oranla fena halde ucuz olduklarını da belirteyim.
0
FZ
"Hacking forever!" Süper yazı, eline sağlık ve tabii motivasyonuna da (motivasyon, herkeste olan bir şey değil yazı yazmak hem de düzgün bir Türkçe ile düzgün teknik yazı yazmak söz konusu olduğunda).

UCW makalesini ne zaman yolluyorsun? ;-)
0
tongucyumruk
Ne yazık ki UCW maklesini o kadar çabuk yollayamıyorum. Zira daha UCW'nin içinde tam olarak nasıl çalıştığını anlmadığım bazı şeyler mevcut. Bunları tam olarak anlamadan böyle bir makale yazmanın da doğru olacağını sanmıyorum. Ama sözüm söz! Sadece UCW değil CLSQL'i de içeren bir makale yazacağım...
0
dfisek
Aslında bu tip durumlarda Linux bir şekilde açılmayı başardıktan sonra diskleri sorunsuz olarak görüp kullanabiliyor. - 137 GB sınırına takılıyorsa, ilk disk bölümü 137 GB'tan fazla mı? Eğer öyleyse çekirdeğin olduğu disk bölümünü 137 GB'tan önce biten bir disk bölümüne yerleştirmek çekirdeğin yüklenmesini sağlayabilir. - Başka bir cihazdan Linux'u açıp 200 GB'ı disk alanına bağlayabilirsin. Örneğin diskin yanına küçük başka bir disk sadece sistemin yer alması için iş görebilir.
0
tongucyumruk
Yoo yoo... Linux'un benzer durumlarda hayat kurtardığına ben de şahit oldum tabii, fakat burada sorun şöyle: Bilgisayar BIOS ekranı geçer geçmez "PRESS A KEY TO REBOOT" diyor. Yani boot loader'a kadar gitmiyor. Nereden boot etmeye çalışırsam çalışayım bu böyle. Sisteme o disk bağlı iken kesinlikle açılmıyor.
0
simor
Harika çözüm gerçekten. Ben ayrıca şöyle de çözebiliyorum. Usb belleğimle makineyi boot ediyorum. Fakat bios içinde usb boot seçeneği yoksa olmaz tabi. Usb belleğin de flashdisk olması gerekiyor. Nasıl standartlar içeriyor bilmiyorum ama bazı usb bellekler biosta desteği varsa bile popüler doslar tarafından tanınmayabiliniyor. Usb belleğime artık birçokları bulunabilen yazılımlar sayesinde boot edilebilir şekilde msdos yüklüyorum açıyorum ve biosumu güncelliyorum yada herneyse
0
ttk
Güzel çalışma, elinize sağlık.
0
semiramiz
Arkadaşlar bende Toshiba A210 marka bir laptop var. Şuanda açılışta hemen BIOS şifresi istiyor. Bunu bir bilgisayar tamircisine verdim ve bana BIOS tamamen silinmiş dedi güncelleme yapılması gerekiyor dedi. Böyle bir durumda nasıl güncelleme yapılabilir? Bilen var mı?...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cappuccino alırmısınız?

parsifal


Geçenlerde bir arkadaşımla eski dergileri karıştırırken 1994 yılından bir PC dergisi gözüme çarptı. Müthiş DX4-100'lerden bahsediyordu. Birde "docking station" denilen bir sistem ile ilgili özel bir araştırma vardı.

Neden günümüzde yok bu sistem? Yoksa laptop teknolojisi ile bu sistem çöpe mi atılmıştı?

Cep Telefonları Aklandı! (şimdilik)

anonim

13 ayrı ülkede, ülke çapında yapılan araştırmalar sonucunda cep telefonlarının 10 yıllık kullanımının beyin kanseri oluşturma riski olmadıgı kanıtlandı: http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99994624

Dijital Kamera, MP, Objektif

parsifal

Dijital görünteleme zımbırtısı, yazıcı, veya tarayıcı almaya kalktığımızda ilk olmazsa olmazlar arasında MP (megapixel) değeri gelir. Peki bu kadar önemli bir şey mi bu MP? Lens kalitesi, büyüklüğü önemli değil mi? Cep telefonuna kadar giren görünteleme cihazları hergün MP oranları artarak aramıza katılıyor.

NEC dünyanın en hızlı bilgisayarını yaptı!

FZ

Meşhur Japon bilgisayar firması NEC, Earth Simulator adlı yazılımı 36.500 Gigaflop (flop : floating operations per second) hızında çalıştıran dünyanın en hızlı bilgisayarını geliştirdi.

Bu yarıştaki en önemli oyuncu IBM'in şimdiye dek geliştirdiği en hızlı makina (ASCI projesi bağlamında) 12.000 Gigaflop hızda çalışabiliyor.

Star Wars hologramları gerçek oldu...

anonim

Star Wars filmlerinde sıkça kullanılan hologram ekranlar, hayallerimi süslerdi. Odanın ortasında havada asılı bir görüntü... IO2 Technology diye bir firma bunu başarmış. 22500 USD paranız varsa hologram gösteren bu cihazın prototiplerinden satın alabilirsiniz.