Dijital Hırsızlık - GPL İhlali Gözden Kaçmadı!

0
cbc
GPL lisansının güzelliğinden hepimiz haberdarız ve bu lisansa sahip bir çok uygulamayı kullanıyoruz. Bunlardan biri de miranda. Fakat miranda'nın kodu izinsiz olarak kullanılıyor. Miranda'nın sitesindeki habere göre, başka bir firma miranda'nın kodunu kullanmakta. Lisans şartlarına uyulduğu sürece bunda sorun yok fakat haberden de görebileceğiniz üzere, bahsi geçen firma kapalı uygulamasında miranda'nın ve 10 adet eklentinin kodunu "çalmış".
Aman ne olacak, kodumu zaten kapatıyorum, nereden anlayacaklar onlardan çalıp çırptığımı diyen tanıdıklarınız varsa ibret olması için http://miranda-icq.sourceforge.net/zeez-im/030718-license.html adresindekileri incelemelerini söyleyin.
gnu

Görüşler

0
St
Bu arkada$larin olayi hirsizlik boyutunu da a$mi$ vesselam. Sitedeki linkten screenshotlara bakarsaniz olayin vahametini daha da iyi anlayabilirsiniz, goruntulerde bir iki ufak degi$tirme di$inda hic dokunmami$lar koda. Boyle beceriksiz hirsiz du$man ba$ina....
0
yasarcay
ya arkadaslar bu gpl olayini ben anlamadim yani gpl linsanli bir dagitimdan istedigimiz kodu alamiyormuyuz
eyer alamiyorsak nasil oluyorda redhat ve debian tabanli
bir suru linux dagitimi var. Hata lindows var ve parali
biri bunu aciklayabilirmi?
0
cbc
gpl in para ile alakasi yok, her isteyen mesela mozillayi 300 milyona satabilir. fakat gerekli olan lisans sartini bozmamak. 300 milyona satiyorsan kaynak kodunu da vereceksin. veya diyelim ki bir uygulama gelistireceksin ve mozilladan bir kisim kod kullaniyorsun. lisans geregi senin uygulamaninda acik kodlu olmasi gerekiyor.

bu haberdeki olayda elemanlar almislar miranda kodunu ve kapali bir uygulama olarak satiyorlar. kodu acik oldugu surece, tum miranda kodunu alip, koddaki "miranda" yazilarini "fazla mesai" olarak degistirip fazla mesai messenger olarak piyasaya surebilirsin, kimse yasal olarak birsey diyemez.

ama gereksiz bir hareket :)

ayrica kanimca redhatin yaptigi dogru. yazilimi ucretsiz dagitiyor (ftpsinden cekebilir her arzu eden) fakat destegi para ile satiyor. yalniz dikkat edilmesi gereken, sen alabilirsin ama dagitamazsin. en azindan dagitsan da "abi ben yeni bir dagitim hazirladim, adi "pink hat" diyerek dagitabilirsin, adini kullanamazsin" ki adamlarin da para istemeye hakki var, arkada destek personeli calistiriyor, onlara maas vermesi lazim. (sen parali olarak lindowstan bahsetmissin ama redhati ornek verdim. fakat lindowsun da parali olmamasini gerektiren bir sart temelde yok. ama lindowsu incelemedim, bosbogazlik etmeyeyim)
0
St
Gordugum kadariyla (listelerdeki durumu da katarak.. ) GPL, GNU konularinda temel felsefik sorunlarin a$Ilamadigini goruyorum ne yazik ki... I$te size ba$lamak icin temel adresler, buyrunuz:

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.tr.html
http://www.belgeler.org/howto/lgpl.html
http://www.belgeler.org/howto/gpl.html
http://www.belgeler.org/howto/neden-ozgur.html

(Tabii bu bahsedilen cevirilerde emegi gecen Deniz Hanim, arkada$imiz FZ ve ismini bildigimiz-bilmedigimiz diger butun GNU/Linux emektarlarini buradan saygiyla anmadan olmaz $imdi ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Neden Myth TV?

sundance

"My Name Is Earl"ün yönetmeni Greg Garcia'nın da belirttiği gibi, TV'nin ikinci altın çağını yaşadığı bu günlerde dizi manyaklığına paralel olarak yayınları kaydedebilen, dondurabilen TiVO cihazlarının satışı da patlamış durumda.

Birçok alanda olduğu gibi bu alanda da geriden gelmeyi sevmeyen Özgür Yazılım camiası zaten uzunca bir süredir Myth Tv ile ev bilgisayarınıza TiVO'nun özelliklerini (ve daha fazlasını) getiriyordu.

İşte huzurlarınızda bu özelliklerin belki de en önemlisi reklamları atlayabilme. Bu arada MythTV kurmayı zor bulanlar için (ki gerçekten çok kolay değil) KnoppMyth bir çözüm olabilir.

Metalabs + GNU.org tek bir DVDde !

sundance

8.3 milyar byte, açık haliyle 23 Gb program arşivi. Hepsi Linux, hepsi GPL. Böyle bir arşiviniz olsun ister misiniz ? www.yggdrasil.com size bu imkanı sağlıyor. Metalabs ve GNU.org'un yansılarını alıp tek bir DVD'e basıyorlar. Bence böyle bir kolleksiyon kaçmaz.

GPL bir ERP Projesi: Kukay

sundance

GPL lisansı ile geliştirilmekte olan ERP projesi Kukay çeşitli görevlerle projeye iştirak edecek katılımcılar arıyor. (Bize pek bir ne yaptıklarını biliyorlarmış gibi geldiler :) umarız siz de desteğe değer bulursunuz.

"Bilindiği gibi piyasada bir çok ERP çözümü var ve bu yazılımların kullanılması ve kurumlara entegre edilmeleri oldukça zor. ERP konusundaki en büyük sıkıntı yazılımların tam olarak entegre edilememesi ve dolayısıyla yazılımların yararlarından çok zararlarının dokunması. Dünya geneline bakıldığında, SAP %29, Sonstige %27, Oracle %10, J.D. Edwards %7, PeopleSoft %6 ve diğer firmalarında %21 oranında piyasada hakimiyet sağladığını görülüyor.

Ancak buradaki asıl soru şudur ki aralarında GPL lisanslı çözüm hiç yok...

G-NUT Projesi İlk Meyvesini Verdi

exalted

GNU Türkçe Çeviri Projesi (G-NUT) dün itibariyle www.gnu.org'un anasayfasını türkçe olarak yayımlamış bulunmaktadır. Henüz çok etkili, hızlı ya da "harika" çalış(a)mıyoruz, ancak zamanla düzene gireceğini umuyorum.

Wirofon artık özgür!

anonim

Bundan birkaç ay önce FFMpeg ile ilgili bir işle uğraşırken, FFMpeg'in Hall Of Shame sayfasına denk geldim. Sayfaya baktığımda gördüm ki, Türk Telekom Wirofon yazılımı da FFMpeg'i lisansına aykırı olarak GPL olmayan bir programa dahil ederek GPL ihlali yapmakla suçlanıyordu. Türk Telekom'dan hiç bir açıklama olmadığı için de bir "fare dağa küsmüş" durumu olduğunu düşündüm.