Commodore Program Döküm Eki ve bazı istatistikler...

0
dcc
1986-1992 arasında yayınlanan Commodore dergisinin ünlü Program Döküm Eki'nde yayınlanan bütün programların bir listesini çıkardım ve bazı istatistiklere ulaştım. Buyrun bir bakın.

Görüşler

0
Tarık
Amaç nedir tam olarak anlayamadım. Tarih sürecine göre c64 ler üzerinde hakim olan dil mi vurgulanmış?
0
dtemarti
Bu çalışma güzel ama eksik fikir verebilir. Yani Basic vs Assembler kullanımı karşılaştırması PDE'ye yapılması parametrelerdeki eksikliği işaret eder istatistiksel yaklaşım olarak da tam bir analiz olmayabilir. Örneklem PDE'ye göre olmamalıydı. Bu kullanım açısından değilde derginin hangi dile ağırlık verdiği ile ilgili olmuş, Sonuçta Basic ağrlıklı dil ile pazarlanan dergi, satışların artması sonucunu doğurmuş olabilir.

PDE'yi MDE'yi 6502 Assembler'ı hatırlattığın için PDE'deki çoğu programı saatlerce uğraşıp C64'de kodlamış biri olarak teşekkürler.

0
fizikhack
ne demek istemiş bu program neye yarıyor
0
dtemarti
Ortada bir program (yazılım) yok. Sadece belli yıllarda yayınlanan adı belli dergiyi baz alarak milletin hangi programlama dilini tercih ettiği üzerine istatiksel bir yaklaşımda bulunmuş arkadaşımız.

Bence istatistiksel yaklaşımda bir eksiklik olsa da şimdilerde de milletin BASIC diline olan ilgisi değişmemiş gibi habire visual basic, asp, asp.net te çakılı kalıyorlar. Bilseler C ile başlayanları.....
0
FZ
Habire yaptığımız düzeltmeyi gene yapalım:

Visual Basic: Genel amaçlı bir uygulama geliştirme dili. Son hali Visual Basic.NET olup masaüstü ve web uygulamalarının geliştirilmesi için kullanılmakta, .NET platformunun sunduğu olanaklara dayanmaktadır.

ASP: Çeşitli dillerle programlanabilen (VBScript, JavaScript, vs.) web uygulamaları geliştirme platformu.

ASP.NET: Çeşitli dillerle programlanabilen (C#, Visual Basic.NET, JavaScript, Perl, Python, vs.) ve .NET platformunun üzerine kurulu web uygulamaları geliştirme platformu.
0
dtemarti
İyide arkadaş biz onun kaçıncı kuşaktan dedesi olan basicten bahsediyoruz. Ayrıca burada masaüstü web uygulaması karşılaştırması yapmana gerek yok C64'ten bahsediyoruz. Açılış konsoldan.

Visual Basic'de kullanılan birçok komut kümesinin dedeleri ile ilgili olmadığını söyleyemezsin.

0
FZ
Söyleyemem.
0
redogre
Vallahi benim için nostalji oldu, piyano programını kaydetmeyi beceremeyip 2 kere baştan sona yazdığımı hatırlıyorum.
0
sundance
Nostalji filan neyse, amacı da boşverin...

Çok acaip bir iş olmuş eline sağlık.

Nacizane orda zamanında Backgommon isimli programı runstop ile kırıp sonra da türkçeleştirdiğim döküm de var :) 32.sayıdaki Tavla, sanırım içinde ismim geçiyordu...

Bu program döküm eki, Türkiye'de bilgisayar programcılığına yönelik en acaip işlerden bir tanesiydi. Özellikle MDE ve BDE ile hata kontrollü program girme. Sekiz tane hexadecimal girip bir tane de checksum giriyorduk, aslına bakarsanız acaip bir overhead ama ne gam. Hatırlıyorum da, kızkardeşime rüşvet veriyordum, bana sayıları okusun da ben daha hızlı giriş yapayım diye.

Gidip düşüneyim biraz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Robot Uzmanından Programcılara Tavsiyeler

FZ

Vakti zamanında Paul Graham ile Viaweb'in geliştirmiş ve daha pek çok proje ile uğraşmış Trevor Blackwell, bu aralar adından geliştirdiği sıradışı Dexter isimli robot [video] ile bahsettiriyor. Dinamik, gerçek zamanlı olarak ağırlık merkezini hesaplayıp yürüyen yani fiziksel olarak insana çok benzer şekilde hareket eden bu iki ayaklı robot epey ses getireceğe benzer.

Blackwell'in web sitesinde programcılara ve geleceğin "hacker"larına tavsiyelerden bir kısmını Türkçeye çevirip paylaşalım istedik:

Blacklisted 411

sefalet

Blacklisted 411, 1983 yılında bir gurup kuzey kaliforniya lisesi öğrencisinin Atari, Apple, Commodore, bilim, elektronik gibi ortak ilgi alanlarında fikir ve bilgi değiş tokuşu ile ortaya çıkan, bugünün tabiri ile bir "e-dergi".

Kağıt dergi olarak basılan Blacklisted 411'in e-dergi ve çevrimiçi dergi sürümleri de mevcut.Çevrimiçi dergi fazla ayrıntılı olmayan bir üsluba sahip ve her hafta çıkıyor.Asıl içerik kağıt ya da e-dergi de bulunuyor.Bunları da üyelik veya kitapçılardan almanız gerekli.Benden duymuş olmayın emule gibi yazılımlarda aratırsanız derginin parayla satılan sürümlerini bulabilirsiniz.

Güneşlenen Robot: Elektrik-Elektronik Atölyesi

FZ

santralistanbul yaz programı çerçevesinde bilim meraklısı çocuklara eğlenceli atölyeler sunuyor. Elektrik-Elektronik Atölyesi'ne katılan 7-12 yaş grubu çocuklar, elektrik devreleri, ledler, sensörler, piller ve mıknatısları kullanarak çeşitli elektronik oyuncaklar ve kendi robotlarını yaratacaklar.

Program sonunda diş fırçası robotu, güneşlenen robot, elektronik salıncak ve sallanan tahterevalli gibi üretimleriyle evlerine dönerken hem eğlenmiş hem de enerji kaynakları hakkında pek çok şey öğrenmiş olacaklar.

Hack in the Box 2005

sefalet

Hack in the Box 2005 konferansları Malezya'nın Kuala Lumpur şehrinde yapıldı.Aşağıdaki adresten bildirilere ve vidyo kayıtlarına ulaşmanız mümkün.

http://conference.hackinthebox.org

Firefox 1.5 : Minimeter Reloaded

darkhunter

Küçük bir müdahale ile minimeter eklenetisi (evet, bazıları için çok önemli bir araç) Firefox 1.5 ile çalır duruma geldi.
Firefox 1.5 uyumlu minmeter'ı buradan indirebilirsiniz.
Hikaye'nin ayrıntılarını merak edenler panhaema.com'a bakabilirler.