Celestia : Uzay elinizin altında

0
butch
Daha önce bahsettiğim Open Universe, gerçek zamanlı uzay simülasyon programının uzunca bir süredir güncellenmemesinden şikayetçiydim. Ama bu programın yazarının da şiddetle tavsiye ettiği bir başka program Celestia'nın sitesinde "Gökbilimciler 8 gezegen daha buldular ben de veritabanını yeniledim" şeklindeki haberi görünce sizleri de haberdar edeyim dedim. 100.000 yıldızlık bir altyapıya sahip olduğu söylenen Celestia'yı bence bir deneyin...

İlgili Yazılar

Colorada semalarında ateştopları

conan

Slashdot'da gördüğüm ilginç bir habere göre, Colorado'da iki gün üstüste, iki normalden büyük göktaşı'nın gözlemlenmesi rastlantı oranı oldukça düşük olan bu olay hakkında geniş araştırma başlamasına neden olmuş. Pazar akşam saat 7:20'de güneybatı gökyüzünde ve de pazartesi aksamı 10:45'de batı gökyüzünde görülen iki büyük ateştopu sonrasında, yerde bir iz bulabilme umuduyla araştırmalara başlanmış.

Görenlerin verdikleri ifadelere gore pazar günü gözlemlenen ateştopu yeşil turuncu ve mor alevlerden oluşurken pazartesi günkü ise daha çok mavimsi bir alev yayıyormuş. Civardaki Cloudbait gözlem evi 900 kadar tanıktan rapor almış. (www.cloudbait.com) Colorado Universitesi de arastırmalara bir ekiple katılıyormuş.

Kaynak: /. ve dailycamera

Hindistan'ın Uzay Aracı Aya İndi

FZ

Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.

Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.

22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.

Kaynak: STAR, CNN Türk

ESA Summer of Code in Space (SOCIS) 2012

coskung

Her yıl düzenlenen Google Summer of Code etkinliğine benzer şekilde, Avrupa Uzay Ajansı'da öğrencilere bir fırsat sunuyor. Uzay ile ilgili açık kaynak projelere öğrencilerin katkı sağlamasını amaçlayan projede, mentör organizasyonlar belirlenmiş ve öğrenci başvuruları 27 Temmuz'a kadar devam edecek.

NASA Robotik Yaz Okuluna Katılmak İster Misiniz?

FZ

NASA Robotics Education Project tarafından düzenlenen 2004 Yaz Okuluna katılmak ister misiniz?

Eğer robotlar, endüstriyel kontrol sistemleri, yapay zekâ, vb. konularla ilgileniyor ya da çalışıyorsanız söz konusu derslerden faydalanabilirsiniz. Çokluortam biçimdeki web sunumları ücretsiz olarak izlenebiliyor.

Yaz okulu 22 Haziran - 15 Temmuz tarihleri arasında düzenleniyor. Şimdiye dek iki sunum yapılmış durumda. Söz konusu sunumlar, video, ses, metin ve bilgisayar prezentasyonlarının bir arada bulunduğu bir hayli zengin sunumlar. NASA´dan Maria Bualat´ın sunumuna buradan, bundan sonra da INEL´den Dr. Charles Tolle´nin sunumuna buradan erişlebilirsiniz. Sunum programının tamamına da göz atabilir ve ders konularını okuyabilirsiniz.

Not: Maria Bualat´ın konuşması yazıya geçirilirken bazı ufak tefek ama önemli hatalar var, misal FPGA yerine SPGA yazmışlar, ```human fovea´´ yerine ``human phobia´´ yazmışlar, bununla birlikte oldukça eğlenceli ve vizyon açıcı dersler.

Uzaylılara iPod reklamı

cbc

Apple, ürünlerinin kalitesinin dünya standardını aştığını farketmiş olacak ki uzaylılar için reklam yapmaya karar vermiş ve devasa bir iPod inşa etmiş.

Haberin devamında reklamın ve haber kaynağının linkini bulacaksınız.