Açık Kaynak Kodlu Projeler ve Yazılım Mühendisliği

0
FZ
Ludvig A. Norin adlı bir arkadaşımız Yazılım Mühendisliği ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar üzerine bir yüksek lisans tezi hazırlamış.

HTML formatındaki haline de ulaşabileceğiniz bu yüksek lisans tezinde neler var neler (neler yok ki? :)
Tezin ana teması açık kodlu yazılım geliştirme pratiklerinin ortaya koyduğu metodolojilerin bilinen modellere uymadığı ve süreç içinde kendine özgü kurallar geliştirdiği yönünde.

KDE ve Mozilla gibi çok ciddi iki projenin incelendiği çalışmada "life-cycle", prototip geliştirme, spiral geliştirme metodolojisi gibi konular mevcut somut örnekler üzerinden değerlendiriliyor ve ilginç sonuçlara varılıyor.

Geleneksel yazılım geliştirme dünyasına ciddi bir alternatif teşkil etmeye başlamış bu dünya sosyoekonomik olarak da ele alınıyor ve bunun nihai ürünlere yansıması irdeleniyor.

Ümit ederiz ki ülkemizde de buna benzer çalışmalar yapılır ve bizim de bundan haberimiz olur ;-)

Bir şeyler değişiyor ve bu yavaş yavaş oluyor. İnanıyorum ki yıllar sonra dönüp baktığımızda bu sürecin ne kadar derin ve kapsamlı olduğunu çok daha iyi anlayacağız.

Not: Bu yüksek lisans tezinden beni haberdar eden değerli FM üyesi m1a2 arkadaşımıza buradan teşekkürler (evet gene :)
gnu

Görüşler

0
larweda
Gayet beğendim ben bu dökümanı, bu arada yüksek lisans tezi denen olay da gayet güzel bi olaymış, bak yapasım geldi şimdi. :)
0
FZ
Benim de yapasım geldi :-P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.

Serbest Yazılımlar yetersiz mi ?

sundance

Geçenler de Freshmeat`de dolaşırken bir şey dikkatimi çekti. Yayınlanan programların birçoğu 1.0 versionun altındaydılar, 0.8, 0.6beta vs. vs. Ben şirketim için bir altyapı kurduracak olsam ve programların versionlarının böyle olduğunu görsem `dalga mı geçiyorsunuz siz benle, sermayeyi kediye mi yükleyeceğiz ?` diye danışmanlarımı paylayacağımı düşündüm...

Sonra mevcut kullanmakta olduğum programları düşündüm, apt 0.54, ickle 0.3.2, xcdroast 0.98alpha+11-1 (ba baa baaa babaaaa, sıfır nokta doksensekiz, alfa, artı onbir, bir de biri var üstüne, bak sen şuna ;). Sonra işlerin ne kadar da güzel yürüdüğünü düşündüm ve dürüstlüğün ne kadar azımızın hazmedebildiği bir özellik olduğu üzerine nacizane bu makaleyi yazdım :)

Hurd Çalışan CD

misafir

GNU/Hurd çalışan CD'nin son versiyonu dün çıktı. Siz de benim gibi GNU/Hurd'ü sabit diskinize kurmaya çalışıp beceremeyenlerdenseniz, hemen şu adresten indirip bu linux'tan bağımsız GNU sistemini deneyebilirsiniz. Sistemde grafik arayüz yok ama emacs ve perl gibi ilginç şeyler mevcut. Meraklılarına duyurulur.

Apache arayı açmaya başladı

sundance

Her ay olduğu gibi bu ay da Netcraft Web Sunucuları Raporu açıklandı.

28,669,939 Web Sunucusu`nun istemlere cevap vermesi şeklinde yapılan araştırmada Apache`nin %60.25 olan popülaritesini %62.55`e taşıdığı, bunun yanında Microsoft IIS'in %0.89luk bir artışla %20.64`e, Iplanet(Sun&Netscape)`inse %6.7`e ulaştığı gözlemlendi.

Bu arada oldukça yetenekli Apache 2.0 Beta'nın da lansmanı yapıldı.

Bu Akşam IRCde Online Knoppix Semineri

sundance

Gürkan Şengün tarafından organize edilen Learning on IRC seminer dizisinde bu akşam Türkiye saati itibariyle 23:00'da Sundance Knoppix üzerine bir seminer verecek.

irc.freenode.net'de #knoppix kanalında gerçekleşecek seminer hakkında saat 22'den itibaren aynı sunucudaki fazlamesai kanalından bilgi alabilirsiniz. (saatte bir değişiklik olacağını sanmıyorum ama sunum kanalı değişebilir). İngilizce olarak yapılacak sunum yaklaşık bir saat kadar sürecek anlatım ve soru-cevap bölümlerinden oluşacaktır.