Hurd Çalışan CD

0
misafir
GNU/Hurd çalışan CD'nin son versiyonu dün çıktı. Siz de benim gibi GNU/Hurd'ü sabit diskinize kurmaya çalışıp beceremeyenlerdenseniz, hemen şu adresten indirip bu linux'tan bağımsız GNU sistemini deneyebilirsiniz. Sistemde grafik arayüz yok ama emacs ve perl gibi ilginç şeyler mevcut. Meraklılarına duyurulur.
gnu

Görüşler

0
exalted
Bu haber nasıl oluyor da kaynayıp gidiyor anlayamadım? Var mı deneyenler, yorumlarınız neler? Hiç kimsenin Linux çekirdeği olmayan gerçek GNU Sistemi arzusu yok mu?
0
FZ
Emacs çalıştırdığına göre... yani Emacs için bootloader olarak kullanılabilir, zaten Emacs başladıktan sonra alttaki işletim sistemi çok önemli değil. Ama henüz fırsatım olmadı GNU/Hurd OS LiveCD denemeye. (Yine de heyecanlanmadım, tüylerim diken diken olmadı desem yalan olur ;-)
0
misafir
Ben denedim. Hurd'ün şu aşamada pek çok kusuru var. Tuhaf kusurlarından biri şu: boot ederken klavyeye basarsanız küsüyor. Ayrıca dhcp'yi yine garip bir teknik nedenden ötürü desteklemiyor. İnternete bağlanmak için asıl işletim sisteminizi kullanarak ip numaranızı ve dns adreslerini öğrenmeniz, sonra Hurd'ü çalıştırarak buna göre ayarları yapmanız gerekiyor. Debian'ın Hurd ile ilgili sayfalarından daha ayrıntlı bilgiler edinmek mümkün. Ses kartları, printer gibi şeyleri çalıştırmak hayal gibi görünüyor. Yine de saf bir GNU sisteminde olmak heyecan verici tabii.
0
FZ
Sistem açıldıktan sonra hangi programları denediniz? Benim asıl merak ettiğim o, şimdilik dhcp, yazıcı, ses kartı filan çok bir şey ifade etmiyor bana, özellikle "sürücü" bağlantılı şeyler oldukları için...
0
misafir
Emre bey, sizin neyi merak ettiğinizi tahmin edebiliyorum. O yüzden şöyle cevap vereceğim: emacs ile bir perl betiği yazıp çalıştırabilirsiniz. Ama maalesef slime, cmucl, sbcl gibi şeyler yok CD'de. Benim ne denediğime gelince, emacs'ı denedim ama acemisi olduğum için bir el tetris oynayıp kapattım :-)
0
FZ
Süpermiş :)
0
exalted
Yalnızca kişisel merakımdan RMS'ye bir mail atmıştım zamanında neden kendisi HURD'a el atıp da şu işe bir nokta koymuyorlar artık diye, buyrun verdiği yanıt:

I appreciate your feeling that my participation would help Hurd development, but it is impossible. I don't have time to work on Hurd development myself.

Zaman bulduğum bir ara kendisinin bir konferansında ki 10 dakikalık bir bölümü metne aktarıp kendisine tekrar yanıt olarak geçmeyi ve belki biraz olsun gaz vermeyi düşünüyorum.

Ya da belki de İşletim Sistemleri dersime ağırlık verip, hoca ile kanka olup çekirdekler konusunda daha da bilgilenip Hurd'a kendim el atmalıyım.

Bilemiyorum, ancak GNU sistemi artık "ben burdayım ve tamamım" desin istiyorum.

Sevecenlikler,
exalted
0
roktas
RMS'in geliştirici olarak GNU/Hurd'e herhangi bir kayda değer katkısı yoktur. GNU/Hurd'ün baş mimarı (chief architect) Thomas Bushnell BSG'dir, fakat o da uzun yıllardır çok aktif katkıda bulunmuyor. Hurd şu an, ikinci kuşak geliştiriciler olarak tabir edilen Marcus Brinkmann ve Neal Walfield'ın denetiminde, üçüncü kuşak olarak katkı sağlayan 3-5 geliştiriciyle ilerliyor. Debian GNU/Hurd artık bu projenin neredeyse resmî sahibi sayılabilir. Bu ve diğer ayrıntılar için Micheal Banck'in 2005 FOSDEM'de yaptığı sunuyu incelemenizi öneririm.
0
exalted

Teşekkürler.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yazılım Geliştiricilerinin Yeni Buluşma Noktası

anonim

Yazılım geliştiricilerine yeni bir ortam daha eklendi.
Bilgi yayılımına, paylaşımına dayalı, dil gelistiricilerine, linux tutkunlarına ve açık kaynak kod düşkünlerine, açık hesap.
irc.webliyacelebi.com
Sevgi saygı ve Linux :)

Muhasebeci 0.3a Kullanıma Hazır

muhasebeci

Yaklaşık 1 yıldır gelişimi devam eden GNU/Linux için GPL lisanslı muhasebe programı muhasebeci´nin 0.3a sürümü hizmete sunulmuştur.

Açık Kaynak Bildirgesi

loker

Açık kaynak kod bildirgesi imzalanmayı bekliyor. Karar mekanizmalarında özgür yazılımlarla ilgili kamuoyu baskısı oluşturabilmek açısından önemi büyük olan bildirge, üniversiteler, şirketler, gerçek kişiler tarafından imzalanmaya başladı...

2003`ün ilk benchmarkı: derleyiciler kapışıyor :)

sundance

2003`ün ilk benchmarkı CoyoteGulch tarafından ia32 işlemciler üzerinde compilerları karşılaştırarak yapıldı.

Intel Fortran, Intel C/C++, GNU C/C++, SUN Java, IBM Java ve GNU gcj`nin katıldığı benchmark testinde birçok konu incelenmiş. Güzel bir okuma

(Ed: Benim en ilgimi çeken ise, ısrarla/inatla yıllardır hızlanmasını beklediğimiz Java`nın 1.31`den 1.4`e geçerken nerdeyse üçte bir hıza düşmesi. Öyleki Dual Pentium 3-600 makinada 1.3, Pentium4-2.8Ghz HT, makinada 1.4`ün koştuğu hızda koşuyor!. Diyoruz, ya hız önemli değil, hardware aşırı hızlandı, yalanmış, Java daha hızlı yavaşlıyor :))

Linux CP/M olmasın!

sundance

Bir zamanlar Freshmeat`de bu makaleye rastlamıştım. Nedense bu sabah hatırladım ve bu kadar önemli bir makaleyi sizlerle paylaşmak istedim.

80'li yılların başında çok hızlı bir şekilde çok başarılı olan, MS-DOS'un 90`larda olmadığı kadar da becerikli, gelişmeye açık bir işletim sistemi olan CP/M`in bütün bu avantajlarına rağmen neden yokolup gittiğini anlatan ibret alınması gereken bir yazı...