Muhasebeci 0.3a Kullanıma Hazır

0
muhasebeci
Yaklaşık 1 yıldır gelişimi devam eden GNU/Linux için GPL lisanslı muhasebe programı muhasebeci´nin 0.3a sürümü hizmete sunulmuştur.
Genel olarak program şu özelliklere sahip: Muhasebe teknik ve tecrübe isteyen bir meslektir. muhasebeci programı ise kullanıcının muhasebe bilmesine gerek kalmadan kime ne kadar borcu olduğunu, kimden ne kadar alacağının olduğunu, elindeki stok miktarını anlık olarak takip edebilmesinin yanında bütün bu işlemler için en ufak bir muhasebe bilgisine gerek duymadan yaptırmayı sağlamaktadır. Bilgisayar sahibi bir bakkalın bile bu programı kullanırken zorlanmaması düşünülerek en baştan kullanım kolaylığını maximum seviyede sunacak bir yapıda tasarlanmıştır. Hedef kitlemiz küçük esnaftan uluslararası ticari faaliyetleri olan büyük firmalara kadar geniş bir alana hitap etmektedir. Kullanım kolaylığı sahip olunan özelliklerden sadece bir tanesidir. 0.3a sürümünün genel olarak yapabildikleri ise şöyle:

Stok işlemleri,
Alış & satış işlemleri,
Cari hesap takibi,
Stok takibi,
İstenen tarih itibariyle stok miktarını görebilme(tüm stoklar)
istenen tarihler arasındaki borç/alacak ilişkisini tüm cari hesaplar üzerinde görebilme

gibi özelliklere sahiptir.

Çok yakında duyurulacak olan yeni sürümde ise kasa takibi işlemleri de kolaylaşacaktır. Şimdiye kadar olan gelişim süreci yavaş sürmesine karşın temel sorunlar kökten çözülmüş olup bundan sonraki gelişim süreci tam gaz yoluna devam edecektir. Bu yıl sonlarına doğru ise piyasadaki kazık fiyatlı ve kapalı kodlu ürünlere en ciddi rakip olması gerektiği gibi sadece GNU/Linux üstünde kullanıma özgürce sunulacaktır.

Not: Etkinliğin 2. günü OpenOffice.org seminerinde 170 PC'den oluşan bir sistemi yöneten Administrator firmalarında komple GNU/Linux´a geçmek istediklerini, bilgi işlem bünyesindeki 3 kişinin de neredeyse tüm zamanlarını virüs & solucanlarla boğuşarak geçirdiklerini, ne pahasına olursa olsun artık GNU/Linux'suz olmayacağını fakat GNU/Linux altında bir muhasebe programı olmadığından dolayı GNU/Linux´a geçemediklerini söylediler. Sanırım orası gibi pek çok firma muhasebeci projesi bittiğinde tümüyle GNU/Linux kullanmaya başlayacak (biz de amacımıza ulaşmış olacağız).

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net
gnu

İlgili Yazılar

Patent yasasına yeni protesto

yuxel

Şu anda gördüğünüz yazı zannımca patentlenmiştir. Hatta buraya yorum olarak birşeyler yazmak isterseniz kullanacağınız textarea'lar, submit button'lar da birileri tarafından patentlenmiştir ;). FFII.org'un başlattığı, GNU.org'un da desteklediği protesto yine gündemde. Her 0'a 1'e patent koymaya kararlı Avrupa Parlementosu, özgür yazılımı, özgür düşünceyi baltalamaya kararlı gibi görünüyor. Siz de ana sayfanıza bir protesto mesajı ile buna bir nebze destek olabilirsiniz .

Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır?

FZ

Richard M. Stallman tarafından özgür yazılımın felsefesinin en net şekilde ortaya konulduğu, güçlü argümanlarla desteklendiği Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır? başlıklı makale Türkçe'ye çevrilmiştir. Zihin sarsıcı, ufuk açıcı bu makaleyi herkese tavsiye ediyor ve yorumlarınızı, eleştirilerinizi vs. burada bizimle paylaşmanızı diliyoruz.

GNU Radio İle Kendi Radyo Alıcınızı Programlayın

FZ

Vanu, Inc. şirketi PDA donanımı üzerinde GNU Radio tabanlı programlanabilir radyo alıcı sistemini tanıttı. Gömülü (embedded) Linux çalıştıran bir Hewlett-Packard iPAQ PDA ile entegre edilmiş 100-475 MHz´lik radyo sistemi görenleri şaşırttı. Radyo için gerekli olan sayısal sinyal işleme fonksiyonalitesi GNU Radio yazılımı tarafından sağlanıyor.

Qt LGPL Oluyor

anonim

Nokia Qt'u satın aldığından beri Qt lisansının LGPL olabileceği telaffuz ediliyordu. Qt'un resmi sitesindeki açıklamaya göre bu beklenenden de çabuk gerçekleşiyor. Mart ayında çıkacak olan Qt 4.5 ile masaüstü ve gömülü platformlar için lisans seçenekleri arasına LGPL de eklenecek.

Linux masaüstünde önemli bir ağırlığı olan Qt'un Symbian portunun da hazırlanmakta olduğunu hatırlatalım. Ülkemizde hazırlanan Pardus Linux dağıtımı da Qt temelli olması nedeniyle bu gelişmeden, Linux ekosistemi oluşturma gücü açısından olumlu bir şekilde etkilenecektir.

seul.org

seaquest

Uzaktan eğitim gitgide hayatımızdaki yerini almakta. Uzaktan eğitimde serbest yazılım temelli bilişim teknolojileri kullanıldığı kadar(örnek: dil.metu.edu.tr) yakın eğitimde de bilişim teknolojileri ve serbest yazılım kullanımı gitgide artmakta.(örnek eğitimde linux çalışmaları). Haberdar etmek istediğim çalışma ise: seul.org. Amacı eğitimde kullanılabilecek yazılımların Linux ortamında GPL olarak üretimini, Linux okul masaüstü olarak kullanımının artırılmasını ve karşılaştırma(advocacy) dökümanları hazırlanmasını organize etmek. Aylık haber bültenleri ile dünyadaki uygulamalar hakkında da bilgi veriyorlar. Sektörden olanların takip etmesinde yarar var.