Qt LGPL Oluyor

0
anonim
Nokia Qt'u satın aldığından beri Qt lisansının LGPL olabileceği telaffuz ediliyordu. Qt'un resmi sitesindeki açıklamaya göre bu beklenenden de çabuk gerçekleşiyor. Mart ayında çıkacak olan Qt 4.5 ile masaüstü ve gömülü platformlar için lisans seçenekleri arasına LGPL de eklenecek.

Linux masaüstünde önemli bir ağırlığı olan Qt'un Symbian portunun da hazırlanmakta olduğunu hatırlatalım. Ülkemizde hazırlanan Pardus Linux dağıtımı da Qt temelli olması nedeniyle bu gelişmeden, Linux ekosistemi oluşturma gücü açısından olumlu bir şekilde etkilenecektir.

gnu

İlgili Yazılar

Eric Raymond ve Open-Source Camiası

SHiBuMi

Eric Raymond, "open-source nedir ne değildir" i öğrenmek isteyen herkesin ilk tanışması gereken isimlerden birisi. Kendisi open-source haraketinin "kurucu baba"larından birisi ve bana göre bu oluşumu yönlendirirken aynı zamanda oluşum hakkında en sağlam ve tutarlı fikirlere sahip olan kişi. "The Cathedral And Bazaar" isimli hem elektronik ortamda hem de basılı medyada yayınlanan kitabı ise "hacker"lar ve "programcı"lar için önemli bir fikir kaynağı. Hem bu kitaba, hem de Raymond'un kişisel web sitesine ulaşabileceğiniz adres: www.tuxedo.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/. Kitabın haricinde "Hacker FAQ" bölümünü de mutlaka okumanızı tavsiye ederim, bir hacker olmayı düşünmüyorsanız bile, sanal dünyada bir kullanıcı olmaktan öteye geçip geliştirici olmaya başlayabilmeniz için öğrenmeniz gerekenler ve sahip olmanız/edinmeniz gereken nitelikler çok usta bir üslupla özetlenmiş.

Haber Turu

Nightwalker

Dünya aslında sandığımızdan hızlı dönüyor. Bütün bu koşuşturmacanın arasında tek tek bütün haberleri takip etmek mümkün değil. Ben de bunun için, Conan biraderden ilham alarak bir haber turu yapmaya karar verdim. Haber Başlıkları : Güvenlik Duvarınızın Sesi Nasıl Geliyor, Yeni Başlayanlara Hazır Linux: Cobind, Bilişim Yaz Kampı, Momentler yardımıyla Optik Karakter Tanıma, Türkçe GPL Wiki Yazılımı : Wiksis, Açık Kodda İş Bulmak. Ayrıntılar içeride...

Serbest Yazılımlar yetersiz mi ?

sundance

Geçenler de Freshmeat`de dolaşırken bir şey dikkatimi çekti. Yayınlanan programların birçoğu 1.0 versionun altındaydılar, 0.8, 0.6beta vs. vs. Ben şirketim için bir altyapı kurduracak olsam ve programların versionlarının böyle olduğunu görsem `dalga mı geçiyorsunuz siz benle, sermayeyi kediye mi yükleyeceğiz ?` diye danışmanlarımı paylayacağımı düşündüm...

Sonra mevcut kullanmakta olduğum programları düşündüm, apt 0.54, ickle 0.3.2, xcdroast 0.98alpha+11-1 (ba baa baaa babaaaa, sıfır nokta doksensekiz, alfa, artı onbir, bir de biri var üstüne, bak sen şuna ;). Sonra işlerin ne kadar da güzel yürüdüğünü düşündüm ve dürüstlüğün ne kadar azımızın hazmedebildiği bir özellik olduğu üzerine nacizane bu makaleyi yazdım :)

PCI Aygıt listesinin sonu!

raistlinthewiz

Uzun yıllar boyunca Free PCI Listi oluşturan Jim Boemler listenin yer aldığı sitesini kapatmak zorunda kaldı!
Bu liste open source işletim sistemi yazanlar için önemli bir kaynak teşkil etmekteydi.
Fakat PCI-SIG, avukatları vasıtasıyla sitenin kapatılması sağladı. Nedeni ise:
Sitede kullanılan "P","C" ve "I" harfleri ve PCI logosu! Komik bir durum!

Patent yasasına yeni protesto

yuxel

Şu anda gördüğünüz yazı zannımca patentlenmiştir. Hatta buraya yorum olarak birşeyler yazmak isterseniz kullanacağınız textarea'lar, submit button'lar da birileri tarafından patentlenmiştir ;). FFII.org'un başlattığı, GNU.org'un da desteklediği protesto yine gündemde. Her 0'a 1'e patent koymaya kararlı Avrupa Parlementosu, özgür yazılımı, özgür düşünceyi baltalamaya kararlı gibi görünüyor. Siz de ana sayfanıza bir protesto mesajı ile buna bir nebze destek olabilirsiniz .