Tam olarak aynı deneyimi yaşatmasa da, bütün yazı ve resimlerin klasör yapısı içinde açık halde durduğunu belirtelim... Haklısınız, belki de sonraki sayılarda cross-platform hale getirilebilir.
Evet bu platformlarda oyun / demo / grafik / müzik geliştirmek daha mümkün. Keşke herkesin Playstation SDK erişimi olsa da o platformları da dahil edebilsek.
5. kategori olan wild compo ise her platforma açık. Bunu da hatırlatayım.
Evet parti mekanında kalabileceğiniz yer var (uyku tulumu ve mat ile). Zaten pek çok insan orada kalacak. Biz de organizatörler olarak orada kalıyor ve kalmanızı öneriyoruz.
Daha detayli bilgi için sitedeki sss bölümüne bakın.
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Gerçekten samimiyiz ve Anadoludaki bütün üniversiteleri de inanın çok ama çok umursuyoruz. Şu an ilk etapta tanıdık arkadaşlarımızın olduğu üniversitelere afişleri gönderiyoruz. Ardından ulaşabildiğimiz her üniversiteye de göndereceğiz. Az sayıda kişi olduğumuz için sırayla yapmak durumunda kaldık.
Umarım partiye gelme şansınız olur ve tanışabiliriz.
İlk etapta Ankara, İstanbul ve İzmir'de ardından da Türkiye'de ulaşabildiğimiz tüm üniversitelerdeki, Bigisayar ve Elektronik Mühendislikleri bölümlerine, Bilgisayar, Multimedia ve İnternetle ilgili ögrenci topluluklarına, kısaca konuyla ilgilenebileceğini düşündüğümüz üniversiteli gençlerin bulunabileceği her ortama gönderilmek üzere özel davetiyeler ve 2000 poster hazırladık. Bunları ulştırmamız sanırım iki haftamızı daha alacak. Böyle bir tanıtım yaptığımızı sitemizde duyurmalı mıydık?
Üniversite öğrencilerinin gelmesini zaten çok istiyoruz. Bunun için onlara yarı fiyat uyguluyoruz. Ayrıca parti tarihi özellikle üniversitelerde birinci vizeler başlamadan önceye denk getirilmek için böyle seçildi.
Maalesef buradaki serzenişiniz eksik bilgi üzerinden.
Partilerdeki adamlar Türk olduğumuzu biliyorlar. Bu sorunuzu tekrar yanıtlamış olayım
Bütün bunların yazılmadığı halde bile bize sizin deyiminizle "karı kız" lafı edilmesinin haksızlık olduğunu düşündüğümü de belirtmek isterim.
Son olarak Türkçe ile ilgili... Biz demoscene'i olduğu gibi tanıtmaya çalışıyoruz, olmadığı birşey gibi göstermeye değil. Biz demoscene'in bu haliyle iyi ve faydalı birşey olduğunu düşünüyoruz. Yeter ki insanlar yanlış bilgi edinmesin. Birileri kalkıp "demoscene partilerinde kız kaldırılıyor" gibi yanlış bir bilgi ile ortaya çıktığında bunu düzeltmeye çalışıyoruz. Fakat demoscene'in gerçekten varolan bir özelliği (terimlerin çoğunun yabancı dil olması gibi) sizi bu denli rahatsız ediyor ve demoscene'den hoşlanmamanıza sebep oluyorsa, size "yok illa demoscene'i sevin" diyecek halimiz yok. düşüncenize saygı duyarız. Umarım bu mesajlardaki temel kaygımı anlatabilmişimdir.
Ben şahsen Türkçe konusundaki hassasiyetinize katılıyorum. Bunu gerek parti sitesinde, gerekse burada yazdığım mesajlarda görebiliyor olmalısınız.
Ne yazık ki, herhangi bir konudaki terimlerin Türkçe'leşmesi her zaman kolay olmuyor. Bu yalnızca demoscene'de değil bütün teknoloji dallarında böyle. Bu hobinin Türkçe'leşmesini bizler de isteriz. Fakat hobinin bize faydalı olması için Türkçe'leşmesini beklemeye de gerek yok
Partilerde alınan derecelerin yanında Türk bayrağı olması ile ne kastettiğinizi anlamadım. Herhangi bir dalda uluslararası bir yarışmada dereceye girenlere ödüllerin yanında bayrak da mı veriliyor?
Eğer kastınız, o partilerdeki dereceleri alırken, insanların benim Türk olduğumu bilip bilmemeleri ise cevap evet. Nightlord'un Türk olduğunu C64 scene'deki hemen herkes biliyor. Bu soruya cevap oldu mu bilmiyorum.
Yazdıklarınızdan scene kavramına çok uzak olmadığınızı anlıyorum. Bize yapılan bazı saldırılardaki kadar sert düşünmediğiniz izlenimini de edindim.
Bir partiyi organize ederken pekçok kural ile ilgili kararlar alıyoruz. Bu kararların bazılarını alırken Türkiye şartlarına uygunluğu veya adaptasyonu üzerinde çok derinlemesine düşünürken, bir kısmı da yıllardır scene'de yapılagelen ve gelenekselleşmiş bazı kararları aynen uygulamak şeklinde oluyor. yarışmaların mümkü olduğunca az kategorıde yapılması, değişik platformların aynı kategoride yarışabilmesi ve öğrencilerin yarı fiyata girebilmesi birinci gruba giren örnekler. Yarışmaların Cumartesi gecesi yapılması, grafik yarışmalarında çalışma adımlarının istenmesi ve bayanların bedava girebilmesi de ikinci gruba giriyor.
Açıkladığınız perspektiften baktığımda aslında bayanlar için farkında olmadan pozitif ayrımcılık yapmış olduğumuzu ben de farkediyorum. Fakat dikkatimi çeken bir konu asıl öğrencilere yaptığımız pozitif ayrımcılığa kimsenin değinmemesi :)
Öncelikle kendimi biraz tanıtmam gerekiyor. Ben Nightshift partisinin ana organizatörlerinden biriyim. Aslen cs master'li bir elektronik mühendisiyim. Son beş yıldır aralarında Vestel ve Beko'nun Arge'lerinin de bulunduğu çeşitli büyüklüklerdeki şirketlerde çalışıyorum. Türkiye ve yurtdışındaki çeşitli projelerde yazılım mühendisliği, yazılım mimarlığı ve proje liderliği yaptım. Bunları yazmamın sebebi, kendimi övmek veya üstünlük taslamak değil, ülkemizde yürüyen yazılım projelerinin bir süredir içinde olduğumun anlaşılmasını istemem.
Scene ile ilgilenmeye başlamam 94, 95 zamanlarına rastlar. Fakat asıl aktif oluşum 2003'de yayınladiğim ilk demomdan sonra oldu. Son üç yıl içinde 5 demo çıkardım. 8 diskmag ve 3 papermag' de yazılarım yayınlandı. Halen İsveç'li iki arkadaşımla beraber scene'de şu an en bilinen diskmag'lerden biri olan Nordic Scene Review'in editörlerinden biriyim.
Bugüne kadar yayınladığım demolarda bir "world-first" (hareketli ışık kaynaklı vektör, Mist/Civitas,2004) ve bir "world-record" (320 dot vector 50 fps, Living/Glance, 2005) yapabildim. 2005 yılı içinde en üretken scenerlar sıralamasında dünya 10.suyum. Bugüne kadar katıldığım 5 parti yarışmasında 3 birincilik, bir ikincilik ve bir dördüncülük aldım.
Bunları söylememin sebebi ise yine üstünlük taslamak değil, daha çok scene'in kenarından köşesinden geçen bir kişi değil, şu an demoscene'in en orta yerinde oturan aktif bir scener olduğumun anlaşılmasını istiyor olmam.
Öncelikle kesinlikle ama kesinlikle çok iyi ve tecrübeli bir yazılım mühendisi olduğumu düşünmüyorum tabii ki. Fakat uzun süredir gerek profesyonel hayatımda gerek demoscene hobimde durmaksızın yazılım projeleri yapan ve bitiren bir insanım. Bugüne kadar her yaptığım profesyonel çalışmada sceneden öğrendiklerimden faydalandım. Tıpkı her demoscene çalışmamda profesyonel hayatta ogrendıklerımden faydalandıgım gibi.
Demo coder'lığındaki "sonuna kadar optimizasyon" yaklaşımı ile profesyonel yazılım mühendisliğindeki "yapısallık ve tasarım" disiplininin birbiriyle kol kola girip bir yazılımcıyı çok yükseklere taşıyabileceğine inanıyorum. Ben bu yolun çok başında olmama rağmen, sektörde geçen yıllar içinde, çoğu kez beraber çalıştığım insanlarda demoscene gibi bir hobiye sahip olmaları halinde çok daha iyi yazılımcılar olacaklarını düşündüren bir potansiyel gördüm. Demoscene'in bir ülkedeki yazılım sektörü üstünde ne gibi pozitif etkileri olabileceğine dair yazdığım daha detaylı bir makaleyi plazma dergisinin 1. sayısında bulabilirsiniz.
Buna bağlı olarak ülkemizde bu kadar çok sayıda genç ve yetenekli insan varken demoscene kültürünün Avrupa ülkelerine nazaran bu kadar az yayılmış olması beni hep düşündürdü. Özellikle demo partilerinin hem tanıtımsal gücü hem de scenerlara yaşattığı rekabet heyecanı, daha önce kendi katıldığım yerli ve yabancı partilerde dikkatimi çekti.
Son iki yıldır aklımda böyle bir partiyi organize etmek fikri vardı. Bu partinin duyurulması, demo kavramını çok tanımayan ülkemizde konunun en temellerinden başlayarak anlatılması en temel problem gibi geliyordu bana.
Ayrıca demo partilerinin en temel bileşeni olan yarışmaların, en adil, en kaliteli ve en sorunsuz bir şekilde nasıl uygulanacağı, yarışma programının ve parti ortamının atmosferinin herkes için nasıl güzelleştirilebileceği iki yıldır üzerinde kafa yorduğum en ince ayrıntısına kadar mükemmeliği aradığım konulardı.
Gerek tanıtımda gerek parti ve yarışmalarda elbette bir takım kusurlar olacağını biliyordum. Fakat bunu bilmem herşeyin kusursuz olması için uğraşmaktan beni alıkoymayacaktı. Parti fikrini resmen duyurmamdan sonra bana katılan diğer arkadaşlarım da parti ile ilgili herşeyin tepeden tırnağa kusursuz olması ilkesiyle çalışmaya başladılar.
Bütün bunlar olurken web sitesinde scene ve partiler hakkında verdiğimiz pekçok bilgiye karşılık, partiye bayanların ücretsiz girmesi ile ilgili bu kadar kıyamet kopması beni kelimenin tam anlamıyla şok etti. Şu an hala büyük şaşkınlık içindeyim.
Birileri bana "bu partiyle ilgili alabileceğin en isabetsiz geri beslemeleri hayal et bakalım" dese ve ben kırk yıl düşünsem partinin "aşağılık" bir "kız kaldırma" organizasyonu olduğunun söyleneceği aklıma gelmezdi.
Yine de bu olay bize bir geri besleme oldu. Birkaç gün içinde siteye konulacak olan Sıkça Sorulan Sorular köşesinde bayanların neden bedava girebildiği ve öğrencilerin neden yarı fiyata girebildiği (buna kimse takılmamış) konularına açıklık getireceğim. Halen bize aşağılık gibi ağır bir ithamda bulunanların sitede hali hazırda var olan bilgileri tam okuduklarından emin değilim. Özellikle demoscene ve partilerle ilgili verdiğimiz bütün bilgileri okuyan bir insanın nasıl partide "kız kaldırma" kaygısı olduğu sonucuna varabileceğini inanın anlamıyorum. Dolayısıyla SSS bölümüne yapacağımız eklenti bile bu tip tepkiler almamızı yüzde yüz engellemeyecek (Baş sayfaları okumayan birisi sss sayfasını neden okusun) korkarım.
Henüz bu organizasyon sürecinin çok başlarındayız ve kusursuz bir organizasyona imza atmak için gücümüz dahilindeki herşeyi yapmaya da devam edeceğiz. Umuyorum ki demoscene kavramını insanlara tanıtmak ve bunun sonucunun ülkemizdeki yazılım sektörüne olumlu yansımalar yapacağını düşünmekten başka parti ile ilgili hiçbir hedefimiz olmadığı, organizasyondaki kalite ile ortaya çıkacak.
Herkese saygılar
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.
Plazma #2 Çıktı ( 4)