Mvp

MVP (Minimum Viable Product) nedir?

4
aren

TL;DR Fikirlerin test edilmesi için, zamanı ve parayı az harcayarak erken adapte olan müşterilere (early adoptors) sunulabilecek en yalın üründür.


Bir fikriniz var ama bu fikri nasıl hayata geçireceğinizi tam olarak bilmiyor musunuz? Buyrun, bu sorunun cevabını birlikte arayalım.

Eğer yeni bir fikrinizi hayata geçirmek üzere kolları sıvadıysanız ve henüz bir ürün geliştirmediyseniz, ilk yapmanız gereken fikrinizin hedef aldığınız problemi çözdüğünü kanıtlamak. Bunu yapmanın en doğru[lamalı] ve pratik yöntemi; Eric Ries’in Yalın Girişim(Lean-Startup) iş yapma modelini üzerine inşa ettiği, bugünkü popülerliğine ulaşan ve özellikle girişim dünyasında hemen her konuşmada bahsi geçen MVP (Minimum Viable Product) mantığını doğru anlamak ve iyi uygulamak.

A Minimum Viable Product is that version of a new product which allows a team to collect the maximum amount of validated learning about customers with the least effort. Eric Ries

Kavramı popüler hale getiren Eric Ries tarafından ilk kez yukarıdaki gibi tanımlanan MVP (Minimum Viable Product) kavramının naçizane benim uzun bir soluk aldıktan sonra yapabildiğim tanımı ise aşağıdadır.

MVP, Çözeceğiniz problemin en önemli gereksinimleri için belirlediğiniz çekirdek özellikleri içeren ve kullanıcı etkileşimi sonrasında öğrenim elde edebileceğiniz, en kısa zamanda, en az emek harcanarak yapılan en yalın üründür. Arda Eren

file

MVP kavramına biraz daha yakından böl-parçala-yönet yaklaşımı ile bakmamız gerekirse ince eleyip sık dokuduktan sonra el edeceğimiz bir kesişim kümesidir.

  • Minimum: Gerçekten ihtiyacımız olan çekirdek özellikleri barındırması durumudur.
  • Viable: Kullanıcı için kullanışlı, çekici ve değerli olması durumudur.
  • Product: Son kullanıcının, kendisinin deneyimleyebileceği işlevlere sahip olan ve üreticinin kullanıcıdan geri dönüşler alabileceği üründür.

Başarılı MVP örnekleri

Gözlemlediğim bir çok fikir sahibi 'ne kadar ekmek o kadar köfte' mantığı ile doğru orantılı bir şekilde ‘Ne kadar çok özellik o kadar çok kullanıcı' gibi yanlış bir mantık yürütmesinde bulunuyorlar. Toplumumuzda yüksek dozda bulunan 'elalem ne der’ korkusu ile, daha geliştirmeye başlamadıkları ürünlerinin eksiklerinin utancı içerisinde oluyorlar. Fikirlerini ve ürünlerini sahipleniyor, çocukları gibi seviyor adeta öpüyor, kokluyor ve mümkün mertebe gelinlik yaşa gelene kadar gözlerden ırak büyütmek istiyorlar.

Okuyucuya not: Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Teoride kulağa hoş gelen bu yöntem size de pratikte çok zor işler gibi geliyorsa, başarılı MVP örneklerini şuraya listeleyeyim.

Zappos

1999 yılında, Kurucu ortak olan Nick Swinmurn her türlü ayakkabının online satışını yapan bir pazar yeri fikrini hayata geçirmek için kolları sıvadığında, lokal ayakkabı mağazalarında bulunan ayakkabıların fotoğraflarını basit bir web sitesine yükledi ve bir sipariş butonu koydu. Sipariş geldikten sonra lokal mağazadan ayakkabıyı alıyor ve yolluyordu. İlk 100 siparişinde halen gönderim adresini alıcıyı arayarak alıyordu. Günümüze kadar büyüyerek gelen Zappos.com bugün milyar dolarlık bir şirket olmuş durumda.

Gmail

Gmail bir çoğumuzun hayatında büyük bir yer kaplıyor. Bir çoğumuzun kucağına doğan bu e-posta servisinin ilk sürümün bir gün içerisinde geliştirildiği ve yayına alındığını biliyor muydunuz?

The first version of Gmail was literally written in a day. Paul Buchheit

O ilk günden bu yana geliştirici takımı bir sürü özellik geliştirdi ve bunları da çok hızlı bir şekilde yayına aldı. Kullanıcı verilerine bakarak bu geliştirmelerin bir çoğu kaldırıldı.

airbnb

2007 yılında, Brian Chesky ve Joe Gebbia çok hızlı bir şekilde çekirdek özellikleri içeren bir web sitesi yaptılar. Sitenin bu versiyonu; ilan modeli ve sonuçları harita üzerinde gösteren arama özelliği içeriyordu. Yaklaşan tasarım konferansına yetiştirdikleri bu siteye kendi odalarının bir odasını fotoğrafı ile bir ilan oluşturdular ve ilk 3 müşterilerine bu sayede ulaştılar.

file

Unsplash

Benim en çok beğendiğim MVP örneği Unsplash. Bu örneği bu kadar çok sevmemin nedeni fikrin arkasında asıl işleri yüksek standartlarda ürün geliştirmek olan bir ekibe sahip olan Crew.co isimli firmanın bulunması ve fanteziye kaçarak vitrin işine çevirebilecekleri bu fikri çok yalın bir şekilde hayata geçirmeleri. Unsplash, düşük kaliteli, sıradanlaşan ve gereksiz paralara satışı yapılan stok fotoğraf pazar yerlerine rakip olarak yaklaşık 3 saatte early adopters dediğimiz kitleye kapılarını açtı.

Tasarımcısı, kullanıcı deneyimi uzmanı, ön-yüz ve arka-yüz geliştiricisi ile bir ekip kurup başlarına ürün geliştirme ve proje yöneticisi ekleyip bir kaç haftada veya ayda çok süper bir site çıkartabilecekken Tumblr blog sitesinden aldıkları bir tema bir MVP sitesi hazırladırlar. Bir fotoğraf pazar yeri fikri için olması güzel olacak özellikler aklınızdan geçiyordur; arama, kategorizasyon, akıllı filtreler ve benim şu an aklıma gelmeyen daha bir sürüsü yoktu. Milyonlarca yüksek çözünürlüklü görselleri milyonlarca kullanıcıya sunmak için gerekli sunucu mimarisi de yoktu ve hatta görselleri Dropbox üzerinden sunmayı tercih etmişlerdi. Teknik özelliklerin dışında bu bir içerik sitesi olduğu için içeriklerin özenle seçilmesi, düzenli bir şekilde kategorizasyonun yapılması ve bol miktarda içerik ile kullanıcı karşısına çıkılması gerekir, yoksa gelen kullanıcılar hemen giderler diye düşünebilirsiniz fakat onlar böyle düşünmediler.

file

Sadece 10 adet yüksek çözünürlüklü fotoğrafın bulunduğu, sade bir tasarımı satın alarak kurdukları Tumblr blog’u ile Hacker News sitesinde göğüslerini gere gere duyurdular. Bir kaç saat içersinde, bu kadar ilgi beklemedikleri için Dropbox’tan sundukları fotoğraflar yaklaşık 20.000 kez indirilmişti ve Dropbox trafik limitleri dolarak erişime kapanmıştı. Bu sorunu hızlı bir şekilde çözdüler ve bunun gibi çıkan sorunları çözemeye, yeni özellikleri MVP olarak sunmaya devam ederek bu günlerde aylık 2.000.000 fotoğraf indirilme sayılarına ulaşarak geldiler. Başlangictaki tum eksiklerine rağmen ilginç bir şekilde kullanıcılar sade tasarımı beğendi ve bu Unsplash’in vazgeçilmez bir özelliği haline geldi.

Okuyucuya not: Sizin bildiğiniz örnekler var mı ?


Bir soruyla başladığımız bu yazıyı sonlandırırken akıllarda yeni bir soru oluşmuş olabilir; Yalın Girişimcilik (Lean-Startup) yaklaşımında MVP nasıl kullanılır ? Bu sorunun cevabını başka bir yazıda aramak üzere bir kenara not ederken, konuyu daha derinlemesine incelemek isteyenlere bazı referanslar bırakıyorum.

Ziyaretçiye not: fazlamesai.net’in yenilenme sürecinde yeni üyelikler sadece davet ile yapılabiliyor. Görüşlerinizi paylaşmak, sizlerde yazılarınızı paylaşmak ve daha fazlası için fazlamesai.net üyesi olmak istiyorsanız, benden, bu Google formu aracılığı ile davetiye isteyebilirsiniz.

Kapak görseli ccpixs.com ‘den alınmıştır.

Görüşler

0
tongucyumruk

Bu detaylı yazı için çok teşekkürler, serinin devamını heyecanla bekliyoruz. Özellikle 'elalem ne der' yaklaşımı sadece girişimcileri değil, pek çok kişinin hobi olarak yazdığı, belki yayınlasa özgür yazılım dünyasına katkı olabilecek projeleri de kötü etkiliyor. Halbuki Linus'un ilk Linux duyurusuna da baktığımızda bir işletim sistemi çekirdeği için MVP sayılabilecek bir vizyonla yola çıktığını görüyoruz. İnsanlara ürettikleri şeyleri dünya ile paylaşmaktan çekinmemeyi gösterecek bir yol olsa keşke...

Eğitim şart!

0
ybp

Ellerine sağlık.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

2017: Bir yatırım cenneti olarak Türkiye

butch

Bundan birkaç yıl önce, birlikte çeşitli işler yaptığımız bir müşterime bilmem kaçıncı defa yine dolar ile teklif gönderince "Neden dolar ile teklif gönderiyorsun?" diye sormuştu. Şimdi çok pişmanım ama o zaman "Haklısın, artık TL ile gönderirim" demiştim. O gün bu gündür de TL ile çalışmaya devam ediyoruz. Şimdi dikkatli baktığımda 2001 krizinden sonra sektörün ağırlıklı...