Wikipedia'nın CD sürümü çıkıyor

0
dkoksal
Özgür ansiklopedi internetten CD'lere geçerek arşivlik bilgi saklamak isteyenler için üretiliyor.
Gönüllü kullanıcılar tarafından yeni geliştirmeler ve hatalar hakkında anında geri bildirim alıp içeriğini güncel ve doğru tutmaya çalışan Wikipedia'da bu sefer farklı bir yaklaşım sergileniyor. İnternetteki bu dinamik içeriğin tam aksine, gönüllüler şimdi bilgilerin CD'de yer alacağı ön hazırlık niteliğinde bir çalışma içerisindeler. Amaç ise Wikipedia'nın, internet bağlantısı olmayan ya da sınırlı kullanım imkanı bulunan kullanıcılara da ulaştırılması.

İnsanların sürekli olarak internette yer alamayacağını düşünen Wikipedia, internette kendi getirdiği içerik girişi mantığına ters bir harekette bulunsa da bu projeyle daha fazla kişiye ulaşma amacını güdüyor.

Kurulduğu 2001 yılından bu yana sadece İngilizce sürümünde 1.7 milyondan fazla makale barındıran ansiklopedinin CD sürümünde ise, coğrafya, edebiyat ve bazı temel konuların yer aldığı 2000 civarında makalenin bulunması düşünülüyor. 14$ civarında satılması beklenen CD sürümü internet üzerinden wikipediaondvd.com adresinde satılacak.

CD sürümünde ayrıca içerik kalitesi ve dilin düzgünlüğü konusunda özellikle daha titiz davranılacak. Böylelikle Wikipedia'nın kaynak olarak kabul edilmediği okul veya üniversitelerde de kullanılabilir olması yine hedefler dahilinde.

Kaynak: java.name.tr

Görüşler

0
Chriseba
çok güzel bir proje, ancak Türkçe de dahil olmak üzere İngilizce haricindeki diğer dilleri de destekleyecek midir?

bir süre önce wikipedia cephesinde maddi sıkıntılardan bahsediliyordu; ya reklam alacaklardı ya da büyük internet şirketlerinden birinin bünyesine katılacaklardı gibi iddialar dolanıyordu. bu proje, maddi kaynak sağlamak için de oldukça mantıklı.

umarım diğer dilleri destekleyen sürümler de kısa bir süre içinde görülür...
0
turgaytosun
2000 civarında makale sadece ingilizce olarakmı yoksa başka dillerdede mevcutmu CD'de.

eğer yok ise her ülke de yerel sürümleri hazırlanacakmı bunların (normal ansiklopedilerin çevirisi gibi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

... eşşeklik baki kalır...

parsifal

Yüzlerce öğretim elemanı, binlerce öğrencisi olan bir üniversitenin web sayfasının nasıl olabileceği konusunda hiç fikriniz var mı? Veya sitenin içeriğinde neler olmalı acaba?

E buyrun o zaman kendilerini ülkenin en iyi okullarından biri sayan, öğrencilerine en iyi imkanları verdiğini söyleyen meşhur üniversitenin web sayfası.
ismini burda vermeye utandım. Girince göreceksiniz nasıl olsa...
(not: belki yenilemişlerdir diye devama sayfanın bir örneğini koydum)

Miranda Icq için ilk skin plugini çıktı

robin

Bir çoğunuzun severek kullandığına emin olduğum küçük ve hızlı, $ahsen "cep herkülü client ;)" diye de tabir ettiğim open source icq clienti Miranda Icq için ilk skin plugini "Lizard" çıktı. Beraberinde örnek bir skinle gelen plugin Miranda'yı daha da güzel gösterecek, hem de malum diğer client gibi kaynaklarınızı yiyip bitirmeden. :)
Plugin $u adresten çekilebilir:
http://sweb.cz/steelspace/files/Lizard.zip

SuprNova tekrar yayında!

sundance

Torrent dünyasının önde gelen sitelerinden SuprNova, yıllar süren mücadelenin ardından tekrar ayakta.

Eski sahibi sloncek'in Pirate Bay'e devrettiği sitenin, başlangıç için işi birazdan alıp bir miktar beta halde kalması planlanıyor. Yine de Pirate Bay tayfasının, anlayana bir mesajı var...

Yahoo da bi yere kadar...

ftaski

En sağlam altyapılardan birine sahip nerdeyse hepimize aşina Yahoo'nun mail servisi 4 haziran 2001 00:43 itibariyle servis veremez hale gelmiştir:
"Temporary problem accessing your mailbox. We sincerely apologize for the inconvenience. The problem with your mailbox has now been logged, and we are working to restore your access. Thank you for your patience.
Privacy Policy- Terms of Service - Guidelines Copyright © 1994-2001 Yahoo! Inc. All rights reserved. "
Yahu da bi yere kadar.

Google Labs

larweda

Internet aleminde sevdiğimiz, saydığımız, hürmet ettiğimiz bir kuruluş olan Google, yeni projelerinin demolarını pre-production olarak insanların kullanımına sunmak gibi bir güzellik yapmış, (belki daha önceden de vardı da ben ilk yeni keşfediyorum) http://labs.google.com/`da şu anda geliştirmeye devam ettikleri işlerin demolarını koymuşlar, bunları da kullanıp eğer bir feedback'iniz varsa adamlara gönderebilyorsunuz. Benim şahsen arada bir göz atacağım sayfalardan biri haline geldi bile. Bir örnek olarak voice search diye birşeyler deniyor Google, Amerikada bir telefon numarasını arayıp aramak istediğiniz kelimeleri söylüyorsunuz, sonra bir sayfaya gidip baktığınızda sizin arama sonucunuz geliyor. Ne kadar işe yarar ne kadar mantıklıdır bilemiyorum ama, böyle bir şey olabilir, denedik, oldu, belki kullanırız şeklinde süper delikanlı yaklaşıyor olaylara muhteremler.