VIA da sürücü kodlarını açıyor!

0
zentoo
Ne oluyoruz yahu, açılan açılana. :-]

VIA zaten çoğu kendi bünyesinde olmayan (freelance) sürücü geliştirenlerin çalışmalarını açık kaynak kod dünyasının kollarına bıraktı. Digitimes daki habere göre VIA toplamda 6 adet core logic vede Pro Savage serisi GPU ların sürücülerinin kaynak kodlarını açmış bulunuyor. VIA nın "core logic"lerindeki bir avantajda güney köprüsündeki network kontrol ünitesi de bu açılmayı kapsamakta.

Görüşler

0
darkhunter
Ha gayret !

Sanki Zentoo birazdan bütün donanınım üreticilerinin, bütün sürücülerinin kaynak kodlarını, bütün dünyaya açtığıyla ilgili bir haber geçecek :) Ve bende düşüp bayılıcam :p
0
boreas
Benmi fesatım bilmiyorum ama sanki firmalar "destek vermektense kodu açayım topluluklar kendi kendilerine sorunları çözer" gibi düşünüyorlar olabilir mi???
0
tongucyumruk
Öyle bile olsa bu özgür yazılım camiası açısından kötü bir sonuç doğurmaz diye düşünüyorum. Sonuçta şimdiye kadar bu tip donanım sürücülerinin reverse engineering gibi metodlarla hazırlandığı düşünülürse, elimizde hazır bir kod olup onu adam ederek sürücü hazırlamak çok daha kolay olacaktır diye tahmin ediyorum.

Aslında bence donanım üreticileri açısından özgür yazılımların en büyük avantajı bu. Eğer özgür yazılım camiasına gerekli bilgiyi sağlarsanız oturup sürücü yazmanız gerekmez, zira genelde biri sizin için yazmış olur. Bu sayede donanım üreticisi masraflarını kısar ve 100 çeşit platforma sürücü yazmakla uğraşmak zorunda kalmaz.
0
Soulblighter
Bu bence daha iyi. Çok iyi yazılımcılar var. Onlar kesinlike VIA sürücülerini Linux için en iyi şekilde yazacaklardır.
0
urxalit
Olsun ne fark eder ki? Üstelik bu aygır sürüclerinin büyük çoğunluğu öyle aman aman şeyler değil. Düşük seviyeli işlemler eskidendi. Artık aygıtlara genelde daha üst seviyeli komutlar gönderiliyor. O yüzden dev gibi projeleri yürüten açık kod camiası ufacık birkaç çekirdek modülünü mü yazamayacak?

Örneğin Realtek 8139 serisine bir bakın, Alan Cox bile neredeyse her çekirdek sürümünde 1-2 yerini yamıyor, değiştiriyor. :)

Bu son haberler çok olumlu gelişmeler bence..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

USB Hafızalı Saat

tongucyumruk

USB yuvasından bağlanan flash hafıza kartları disketlerin pabucunu çoktan dama attı. Ufak boyutu, uyumluluğu ve bir okuyucuya ihtiyaç duymayan yapısı sayesinde bu ufak hafıza kartları herkes tarafından çok tutuldu. Ancak daha sonra bunları nasıl taşıyacağımız problemi ortaya çıktı. Her ne kadar küçük ve hafif olsalar da orada, burada unutabiliyorduk, üstelik zaten tıklım tıklım olan cebmize de fazladan bir alet daha koymamız gerekiyordu. Bunun üzerine anahtarlık, ufak fener gibi değişik biçimlerde USB hafıza ürünleri piyasaya çıktı. Ancak bu yeni ürün son noktayı koyacak gibi.

Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor

FZ

Türkiye, son 25 yılda bilişim sektöründeki gelişmeler karşısında genel olarak "tüketici" konumunda kalmıştır. Aslen üniversitelerimiz ve diğer teknik okullarımız, bu süreci gerektiği gibi hem bilimsel hem de sanayi anlamında takip etmiş olmakla birlikte toplum, sadece teknolojiyi kullanan, bunun eğitimini alan ve veren konumda olmuştur. Teknolojik eğitimde, bir nebze olsun daha yaratıcı olabilmek adına ve doğrudan bilgisayar tasarımının kullanıcılar, teknik elemanlar ve mühendisler tarafından daha yakın irdelenmesi amacı ile bu yarışma düzenlemiştir. Türkiye'nin işlemcisini tasarım sürecinde insanların sayısal devrelere, bilgisayar organizasyonu ve mimarisine, işlemcilere daha ilgili olabilmeleri ve daha iyi bir eğitim amaçlanmıştır.

Pentium´un Sahte MHZ´leri!!!

Evil_Empire

Pentium 4'ün yavaş kalmasının sebebi pipeline sayısının iki kat olması sonucu tahmin algoritmalarının işleri biraz karıştırması. Ayrıca MHZ bazındaki aldatmaca.

Menuetos: Assembler programcısının rüyası

sundance

Eski güzel Amiga zamanlarında Seka ve türevleri vardı. Birsürü coder 68000 işlemcinin inceliklerini tapınırcasına bu programlarla keşfetmeye çalışırdık. O zamanlar MasterSeka gibi bir IDE mucize gibi geliyordu bize.

Zaman geçti, birileri Menuetos adında bir işletim sistemi yaptılar. Ne için ? Assembler programlamak için bir IDE olarak :) Hem de ne IDE... Herşeyden önce Menuetos bir real time OS yani ihtiyaca cevap vermek için minimum işlem yapıp, minimum tepki süresine sahip, deyim yerindeyse zero-fat bir işletim sistemi. Hem de bir tek 1.44 diske sığıyor. Fazla söze ne hacet...

Her yüzeyden ses almak

tongucyumruk

Gittiğimiz heryede hoparlör olmayabilir. Bu yüzden genelde birileriyle aynı anda şarkı dinleyeceğimizde kulaklıkları paylaşma yöntemini uygularız. Peki bu işin diğer alternatifi nedir? Gittiğimiz heryere yanımızda bir hoparlör taşıyarak antiergonomik şekillerde dinleme durumundan kurtulabiliriz ama buda bayağı bir hamallık gerektirir sanırım.

Olympia adlı teknoloji firması bu derdimizi duymuş olacakki Soundbug adlı mouse boyutunda bir ürün geliştirmiş ve CeBIT'te bunun ilk demosunu yapmış. Ürünü herhangi bir düz yüzeye yerleştiriyorsunuz ve yerleştirdiğiniz düz yüzey bir anda hoparlör gibi ses çıkartmaya başlıyor. Aleti inceleyen ZDNet'teki amcalar ses kalitesini oldukça etkileyici bulmuşlar.

Konuyla ilgili ZDNet'te çıkan haber