Tim O'Reilly tarafından yazılan bir açık kitabın hikayesi...

0
misafir
1987 yılında O'Reilly Networks'un kurucularından Tim O'Reilly, Dale Dougherty ile beraber "Unix Text Processing" adlı bir kitap yazarlar. Kitapta vi editörünün kullanımından awk programlama diline, hatta troff macrolarının nasıl yazılacağına kadar pek çok değerli bilgi vardır. Bir süre sonra kitap piyasadan kaldırılır.
Kitabın bölümlerinden biri daha sonra ayrı bir kitap olarak "Learning the vi Editor" adıyla O'Reilly tarafından yayınlanır. Bu arada hala telif haklarına sahip olan Tim'in gönlü, bu kitabın piyasada olmamasına razı olmaz. Maalesef kitabın troff kaynak kodları kayıptır. Böylece ellerinde kalan bir kopyayı tarayıcıdan geçirerek bitmaplerden oluşan bir pdf halinde internet sitelerine koyarlar.

Groff mail listesindeki arkadaşlar bunu görünce kendi kendilerine şöyle sorarlar: 'Neden bu kitabın groff kaynak kodunu oluşturmuyoruz?'. Böylece kollarını sıvayıp işe girişirler.

Bu çabaların sonunda bugün elimizde hem zengin içerikli hem de tam anlamıyla açık kaynak kodlu bir kitap var. Un*x'e hayran olan herkesin okuması tavsiye edilir. Keşke kitap Türk diline de çevrilse. Ama 530 sayfalık bu kitabın altından kim kalkabilir bilmiyorum.

Görüşler

0
czcrk
eğer bir wiki içine atılırsa, söz, iki sayfasını çevirmeye hazırım. belki bir iki sayfa da başkası çevirir... derken kitap biter!
0
Anduril
Eğer wiki ye konulursan benden de 3 sayfa :)
0
St
+1 :P
0
numb
Evet böyle bir oluşum bence harika olurdu. Ben belirtilen wiki'nin sağlanmasına ve erişilmesine talibim. Peki çeviride nasıl bir sistem takip edebiliriz?
0
bahadirkandemir
~26MB'lık dosyayı indirdim, ancak açamadım. Merak ediyorum, aynı problemle karşılaşan oldu mu?
0
sundance
Açtım okudum, bir sorun çıkmadı. Fakat şu an Windows'da denedim, Linux'da deneyince tekrar haber veririm.
0
bahadirkandemir
Teşekkürler. KPDF ve GhostView ile denedim, ikisi de açmadı.
0
sametc
debian sarge'de xpdf ile açabildim.... birde Xpdf'de dene...
0
misafir
arkadaşlar, eğer farketmediyseniz diye söylüyorum. aşağıdaki linkten gidilen sayfada kitabın tamamını içeren çok daha küçük bir postscript dosyası ile groff kaynak kodları bulunuyor. ha orijinalini okumak istiyorum diyorsanız ona birşey diyemem. ben xpdf ile sorunsuz açmıştım.
0
T-u-N-i-X
Wikipedi'de kitap için bir sayfa açılıp koyulabilir mi acaba ? Eğer böyle birşey yapılırsa ben de yardımcı olmaya çalışabilirim vakit bulabilirsem.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Visual Studio Zihninizi Çürütür Mü?

FZ

Yaklaşık 30 yıldır program yazan ve Microsoft Windows programlama kitapları ile saygı duyulan isimler arasında yer alan Charles Petzold'un son makalelerinden Does Visual Studio Rot the Mind? Ruminations on the Psychology and Aesthetics of Coding son zamanlarda okuduğum en güzel yazılardan biri.

Petzold, kullanılan araçların insan düşüncesini inceden inceye nasıl şekillendirdiğine dair mükemmel örnekler vermekle kalmıyor, aynı zamanda konuyu tarihsel bir bakışla da değerlendirip çarpıcı tespitlerde bulunuyor. Sadece Microsoft kullananların, sadece C++ ya da C# kodlayanların değil, GNU/Linux, Java ve VS.NET haricinde IDEler kullananların da okumasında fayda olan bir yazı.

Linux´da Bellek Yönetimi Başlangıcı

FZ

Bora Şahin arkadaşımızın Linux'da Bellek Yönetimi Başlangıcı başlıklı detaylı ve özgün makalesi "kernel hacking" ve genel olarak sistem programlama ile ilgilenen okuyucularımızın hizmetine sunulmuştur.

Sizin Amstrad Dergisi (Retro Bilgisayar/PDF)

Alcofribas

Sizin Amstrad Dergisi 1988(Ekim) ve 1989(Nisan) yılları arasında toplam 7 sayı olarak Memoreks Dış Ticaret ve Bilgisayar Hizmetleri tarafından yayınlanmıştır. İçerik olarak Amstrad bilgisayarlarına ait oyun-program açıklamaları, Basic, Assembler, Müzik, GEM tanıtımları ve dersleri yeralmaktadır. Hamdi Mermut derginin sahibi ve yayın yönetmenidir.

Akıllı Ev Nasıl Yapılır?

anonim

Eric Faulkner ve Tony Northrup yazdığı bu kitap evinizde yapabileceğiniz ilginç projeleri anlatıyor. Kitaptan bir kaç örnek konu başlığı şöyle;

# Uzaktan evcil hayvanınızı gözetleyin
# Evinizi konuşturun
# Uzaktan bilgisayarınızın MP3 çalarını kontrol edin
# Zaman gecikmeli FM radyo yaratın
# Ağ üzerinden evinizi izleyin
# Ev güvenlik sistemi kurun

Bu ilginç projeler ilginizi çektiyse kredi kartlarınızı, tornavidalarınızı ve lehim aletlerinizi hazırlayıp O'Reilly'nin sitesine tıklayın.

EnderUNIX ten 1000 tane Türkçe ipucu

hbilgil

Dünyanın en büyük ipucu arşivi haline gelen EnderUNIX ipucu sitesi türkçe ipuclarında 1000. ipucunu devirmiştir. Evet, tam olarak 1000 türkçe ve 200 e yakın ingilizce ipucu sizlerin de destekleri ile yayınlanmaktadır. Haberin linkine buradan Siteye ise buradan ulaşabilirsiniz.