TBD Bilim Kurgu Yarışması

0
FZ
Bilimkurgu, bilimsel buluşların, teknolojik gelişmelerin, gelecekteki olayların ve toplumsal değişimlerin insanlar üzerindeki etkilerini araştıran bir edebiyat ve sinema türüdür. Bu tür yapıtlarda sergilenen bilimsel, teknolojik ve toplumsal değişimler kahramanların eylemleri aracılığıyla günümüzü ve geleceğimizi sorgular.

Özellikle son otuz yılda bilişim teknolojilerinde yaşanan ilerleme, bugün bir bilişim devrimine dönüşmüştür. Bu devrim doğal olarak bilimkurgu türünün inceleme alanlarından biridir. Aslında bilişim teknolojileri ve bilimkurgu, yirminci yüzyılın başlarından günümüze dek biri “değiştiren”, diğeri de “değişimi inceleyen” olarak işbirliği içerisindedir. İşte bu işbirliğinden aldığı güçle TBD Bilişim Dergisi 1998 yılından bu yana bilimkurgu öykü yarışması düzenlemektedir. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen TBD Bilişim Dergisi Bilimkurgu Öykü Yarışması’na aşağıdaki koşullar kabul eden bütün öykücülerimizi davet ediyoruz.
TBD Bilişim Dergisi Yayın Kurulu

YARIŞMA KOŞULLARI

1. SONUÇ VE ÖDÜLLER

Yarışmayı kazanan öyküler 14 Ekim 2002 tarihinde açıklanacaktır.
Ödüller: Birinci gelen yarışmacıya kişisel bilgisayar, ikinci gelen yarışmacıya avuçiçi bilgisayar, üçüncü gelen yarışmacıya da MS office XP yazılım paketi verilecektir.

2. KATILIM KOŞULLARI

* Yarışmaya TBD Yönetim Kurulu üyeleri ile TBD Bilişim Dergisi Yayın Kurulu Üyeleri dışında herkes katılabilir.
* Öykü Türkçe yazılmalıdır.
* Konu serbesttir, ancak bilimkurgusal ögeler aranacağı kuşkusuzdur.
* Öykü, daha önce herhangi bir yarışmada ödül almamış olmalıdır.
* TBD Bilişim Dergisi isterse, yarışmayı kazanan ve yayımlanmaya değer bulunan öyküleri kitap olarak yayımlama hakkına sahiptir.
* Dereceye girecek öyküler TBD Bilişim Dergisinde veya TBD Dergi’de ( www.dergi.tbd.org.tr ) yayımlanacaktır.

3.YAPITIN BİÇİMİ

* Öykü, A4 boyutundaki kağıtların bir yüzüne, iki aralıkla, daktilo ya da bilgisayarla yazılmalıdır.
* Öykünün uzunluğunun 10 sayfayı aşmaması beklenmektedir.
* Yapıtın üzerinde yazarla ilgili hiçbir bilgi olmamalı, yalnızca rumuz bulunmalıdır.
* Yapıtla birlikte gönderilecek kapalı zarfta, yazarın açık adı, kısa özgeçmişi, açık adresi, telefon numarası, varsa e-posta adresi yer almalı; rumuz kapalı zarfın üzerine de yazılmalıdır.

4. SEÇİCİ KURUL

Zühtü Bayar / Gökhan Tan / Necdet Kesmez / Ali Arifoğlu/ Yasemin Altun

5. YAPITIN TESLİMİ

Yukarıda belirtilen biçimde 6 (altı) kopya olarak hazırlanan yapıt, 10 Ağustos 2002 Türkiye Bilişim Derneği Çetin Emeç Blv. 4.c. No 3/11-12 06450 A. Öveçler – ANKARA adresine elden teslim edilmeli, iadeli-taahhütlü posta ya da kargoyla gönderilmelidir.

Bilgi ve iletişim için:
Tel: 312 479 34 62 / Faks 312 479 34 67 /
e-posta: tbd-merkez@tbd.org.tr
web:www.tbd.org.tr

İlgili Yazılar

Ereğli´li Bir Bilgisayarcı da Virüs Yazdı!

redial

Dünyanın en büyük bilgisayar güvenlik yazılım şirketlerinden Symantec'in sitesinde yer alan habere göre, tahminen Ereğli doğumlu yazılımcının hazırladığı VBS.Ereglili@mm adlı virüs, yayılmaya başladı.

Bilgi Üniversitesi – Novell İşbirliği

sametc

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Novell'in Türkiye'deki tek Yetkili Test ve Eğitim Merkezi oluyor. Bu işbirliğiyle Novell'in tüm sertifika sınavları ve eğitimleri İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından verilecek.

Yapay Zekânın Kurucusu Modern Araştırmaları Suçladı

FZ

Yapay Zekâ üstadı Marvin Minsky geçenlerde Boston Üniversitesi´ndeki bir konuşmasında "YZ 1970'lerden sonra bir beyin ölümü yaşadı," dedi. Minsky, 1959 yılında LISP dilini geliştiren John McCarthy ile birlikte MIT'deki Yapay Zeka Laboratuvarını kurmuştu.

Minsky, yapay zeka araştırmacılarını tam otonom ve düşünebilen makinaları geliştirme çabasından uzaklaşmakla suçladı.

University of California at Berkeley Zeki Sistemler Merkezi yöneticisi Stuart Russell ise "Son 15 yıl YZ çalışmaları bakımından çok heyecan verici geçti," dedi. Minsky'nin yorumlarını şaşırtıcı ve hayal kırıklığına uğratıcı bulan Russell, öğrenme, görme, robotik ve akıl yürütme üzerine çalışan araştırmacıların önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı.

500$'a Linux Laptop!

malkocoglu_2

ABD'nin en büyük mağaza zincirlerinden Walmart'ın sitesi Walmart.com, $500'lık bir dizüstü bilgisayar modelini kataloguna ekledi. Bilgisayar Linspire'ın Linux sistemi ile yüklenmiş olarak geliyor ve iddialara göre şu anda piyasadaki en ucuz dizüstü bilgisayar. Bilgisayar 1.0 GHz, 128 MB RAM ve 30 GB hard disk içeriyor.

http://www.desktoplinux.com/news/NS7710891606.html

Türkçe Gentoo Topluluğu Buluşuyor

gentoo

Türkiyedeki Gentoo topluluğunun artık buluşma noktası Gentoo Linux Wiki. Gentoo Linux Wiki bundan sonra Türkçe.

http://tr.gentoo-wiki.com

Amacımız Gentoo topluluğunun Gentoo ile ilgili ipuçlarını, eğitselleri ve genel olarak Linux'la ilgili diğer şeyleri paylaşabileceği bir ortam oluşturmak. Teknik sorunlarımızı hallettik. Ancak içerik yönünden çok eksikliklerimiz var. Bu yüzden eğitselleri Türkçeye çevirebilecek yeni Gentoo penguenlerine ihtiyacımız var. Eğer isterseniz siz kendiniz de Gentoo ile ilgili eğitseller hazırlayabilirsiniz.