Symantec´ten İnternet Güvenliği Tehditleri Raporu

0
Nightwalker
Internet güvenliği çözümleri alanında dünya lideri olan Symantec, siber güvenlik eğilimleri hakkındaki en kapsamlı analizleri içeren Symantec Internet Güvenliği Tehdit Raporu’nu yayımladı. 30 terabyte’dan fazla veri incelemesinin sonucu olan bu raporda, ağ-bazlı saldırı eğilimlerine, zayıflık tespitlerine ve kötü niyetli kodlara yer verilmektedir.

Symantec, 2002 yılının ikinci yarısında toplam siber saldırı eğilim oranının ilk kez yüzde 6 oranında düştüğünü raporladı. Rapor ayrıca Opaserv gibi yakın zamanda ortaya çıkan karma tehditlerin yol açtığı zararların, Code Red gibi daha önce gelen tehditlerden daha az olduğunu da gösteriyor. 2002 yılında gözlemlediği 2,524 ile 2001 yılından bu yana %81.5 oranında artış gösterdiğini kaydeden Symantec, gelecekte ortaya çıkabilecek güçlü, karma saldırıların Internet kullanıcıları için büyük bir tehdit oluşturacağına inanıyor.

Symantec Güvenlik Servisi başkan yardımcısı Amit Yoran, dünyanın en büyük güvenlik veri deposunun deneysel analizine dayalı olan Symantec Internet Güvenliği Tehditleri raporunun ; siber güvenliğinde ortaya çıkabilecek eğilimler için en güvenilir kaynak olduğunu belirtiyor. Yoran raporun, şimdiki ve gelecekteki güvenlik stratejilerinin etkinliğini ölçebilmeleri için BT yöneticilerine karşılaştırmalı değerlendirmeler ve rehberlik sunduğunu da sözlerine ekliyor. Symantec Internet Güvenliği Tehditleri raporunda aşağıda yer alan diğer önemli noktalara da değiniyor:

Siber Saldırı Eğilimleri

Son altı ay içerisinde raporlanan saldırıların yüzde 85’i saldırı öncesi keşif olarak; yüzde 15’i ise değişik formlardaki sömürücü saldırılar olarak adlandırılmıştır. Son altı ay içerisinde şirketlerin haftada 30 adet saldırıya maruz kaldığı saptanırken, bir önceki altı aylık dönemde haftalık saldırı sayısı 32 olarak belirlenmişti. Güç ve Enerji şirketlerine yapılan saldırılar hem sayısal hem de zarar vericilik açısından ilk sırada yer aldı. Benzeri biçimde Mali Hizmetler sektörü’nde yer alan firmaların uğradıkları saldırılar önceki döneme göre artarken, bu saldırılar arasında zarar verici boyuttakilerin sayısında da artış gözlemlendi.

Açıklık Eğilimleri

Orta ve yüksek derecede zarar vermeye yönelik tehditler, açıkların büyümesine neden olmaktadır. Ortaya çıkan yeni açıkların %60 ı, kullanım kodu gerektirmediğinden veya gereken kullanım kodunun kolayca bulunabilmesinden dolayı, kolaylıkla istifade edilebilir durumdadır. Bununla beraber kullanım kodu gerektiren açıkların 2002 yılında sadece yüzde 23’ünde; 2001’de ise yüzde 30’unda kullanım kodu bulunmaktaydı. Kötü niyetli eğilimler

En sık raporlanan tehditler olarak görülen karma tehditler; saldırıları başlatmak, iletmek ve yaymak amacıyla virüs, worm,Trojen atları ve kötü niyetli kodları sunucular ve Internet’in zayıflıklarıyla birleştirmektedir. Kötü niyetli kodların yüzde 80’ine Klez, Opaserv ve Bugbear gibi karma tehditler neden olmaktadır. Symantec’in ortaya koyduğu siber saldırı eğilimlerinin kökeninde ise yüzde 78 oranında daha önceki ve yakın geçmişteki karma tehditler yer almaktadır.

turk.internet.com

İlgili Yazılar

Steganografi ve Steganaliz: Bulamadığın şeyi çözemezsin

FZ

ACM Queue dergisinin son sayısında Huaiqing Wang ve Shuozhong Wang isimli iki Çinli araştırmacının steganografi ile ilgili ilginç bir makaleleri var.

Steganografi, bir verinin başka bir veri içine yerleştirilmesi için kullanılan yöntemlere verilen genel isim. Bir resmin içine bir başka resmi, bir resmin içine şifreli mesajı, bir MP3 dosyasının içine bir resmi ya da yine şifreli ya da şifresiz bir mesajı gömmeniz ve bilmeyen birinin içine gömülü görüntü ya da ses dosyasını grafik göstericiler ve müzik çalıcılarla normal bir dosya gibi görümesi, dinlemesi mümkün. Konu ile ilgili çok güzel bir ansiklopedi maddesini okumak faydalı olacaktır.

Not: Acaba vakti olan biri ilgili Wikipedia maddesini Türkçe vikipediye aktarabilir mi? En azından bir kısmını?

Güvenli veya kolay: Birini seçmek zorunda mıyız? (veya: WhatsApp gerçekten güvenli mi?)

tongucyumruk

Geçtiğimiz hafta ortalık The Guardian'ın yayınladığı WhatsApp'taki güvenlik açığı mesajlarınızın dinlenmesini mümkün kılıyor haberi ile çalkalandı. WhatsApp'ın da kullandığı Signal protokolünü geliştiren Open Whisper Systems'tan cevap gelmekte gecikmedi: WhatsApp'ta bir arka kapı yoktur. Peki ne oldu? Gündemi takip edemeyenler için bir TL;DR sunmakta fayda olacağını...

Debian Sunucularına Saldırı!

tongucyumruk

James Troup'un debian-devel-announce listesinde yaptığı duyuruya göre Debian projesinin ana geliştirme sunucularından olan gluck.debian.org makinesinin 12 Temmuz 2006, sabah saatlerinde başarılı bir saldırı ile ele geçirildiği tespit edildi. Ağ bağlantısı hemen kesilen makine durumun incelenmesi ve sistemin yeniden yüklenmesi için bakıma alındı. Bakım süreci boyunce Debian projesinin CVS sunucusu başta olmak üzere Planet Debian, Lintian ve Debian geliştiricilerinin web sayfaları gibi bazı servislerin kesintiye uğrayacağı açıklandı.

Güvenlik incelemesi devam ederken diğer Debian sunucularının da erişim hakları saldırının kaynağı tespit edilip ortadan akldırılıncaya kadar kısıtlanmış durumda. Debian sunucularına benzer bir saldırı Kasım 2003'te gerçekleşmiş, sunucuya yapılan saldırı bir dosya sistemi bütünlük tespit aracı kullanılarak yakalanmıştı.

fazlamesai'ye soralım: Ev yapımı alarm sistemleri

butch

Çoğumuzun (özellikle İstanbul'da yaşayanların) gerek aylık servis, gerek tek ödemeyle edindiği alarm sistemlerini kullandığını tahmin ediyorum. Tam da doların başını alıp gittiği bu dönemde dövize endeksli sistemler için yaptığımız harcamanın bir AR-GE yatırımı olarak kullanılabileceği düşüncesiyle fazlamesai'ye sormaya karar verdim. Elimizde RaspberryPi, binbir çesit algılayıcı,...

GnuPG Sisteminde Kullanılan El-Gamal İmza Anahtarlarında Problem

FZ

(FM kurucu editörlerinden sundance´in uyarısına göre:) Phong Nguyen isimli uzmanın tespitine göre GnuPG sayısal şifreleme ve belge imzalama sisteminde kullanılan ve sistemin belge imzalama kısmını ilgilendiren ElGamal anahtar oluşturma kısmında ciddi bir problem mevcut. Bu ciddi açıktan yola çıkarak ElGamal imzalı belgelerde değişiklik yapmak ve daha da önemlisi bunlardan yola çıkarak belgeyi imzalayan kişinin sahip olduğu özel (private) sayısal anahtarı birkaç saniyede öğrenmek mümkün.

Konu ile ilgili ilk resmi yazışmalardan birini bu adreste okuyabilirsiniz.