Supermemo

0
m1a2
Öğrenmek sizin için bir tutku haline gelmiş fakat "öğreniyorum, unutuyorum" çevriminden şikayetçi iseniz bu programa bakmanızı öneririm. Supermemo Polonyalı bir (moleküler) biyolog olan Dr. Piotr Wozniak tarafından, teorik temelleri bir lisansüstü tezinde ortaya çıkan bir program. Dr. Wozniak yüksek lisans çalışmasında `Unutma` olayının kimyasını inceleyerek `Active Recall` olarak adlandırdığı bir `optimum tekrarlama` şeması ve matematiksel model geliştirmiş. Modeli geliştirmekle kalmamış `dur bakayım, ben bunu bir program haline de getireyim` diyerek Supermemo programını yazmış.
Yapılan şu: Önce öğrenmeniz gereken materyali `Öğrenmede bilgiyi formüle etmenin 20 Kuralı`na uymak suretiyle formüle ediyorsunuz ve bunları bir dizi `Soru-Cevap` halinde programa giriyorsunuz. Malzeme girildikten sonra test`e geçiliyor ve program, girmiş olduğunuz soruları (`shuffle` ederek -veya etmeyerek) size soruyor -yani bir tür flash card- ve vermiş olduğunuz `bu doğru, bu yanlış, bu da doğru ama biraz zor hatırladım` türünden bir A-F harf notlamasıyla cevabınızın kalitesini bildiriyorsunuz. Programın gerçek katkısı bu noktada başlıyor. `Optimum repetition` algoritması devreye girerek `şimdi bu vatandaş şu sorulardan şunları hemen hatırladığını, şunları zor hatırladığını ve bunları ise hiç hatırlamadığını söylüyor. Hımmm... O zaman kardeşim sen bugün git, falanca ayın falanca günü tekrar gel ben bunları sana tekrar soracam` diyor. Bu şekilde -atıyorum-; 5 gün sonra, 15 gün sonra, 1 ay, 2 ay, 6 ay, 1 yıl gibi aralıklarda, -verdiğiniz cevapların kalitesine ve programa girilen bir `unutma faktörüne` (forgetting index) bağlı olarak hesaplanan optimum aralıklarda- tekrar yapıyorsunuz. Bu optimum aralıkları bir kondansatörün -yani içindeki bilgilerle (yük) birlikte belleğinizin- şarj/deşarjı gibi düşünebilirsiniz.

Kısa (!) tanıtım bu. Dikkat edilmesi gereken noktalara gelince... Programın sihirli bir dokunuşla her şeyi öğrenmenizi sağladığını düşünerek mucize beklememeniz gerekiyor. Yani ortada çok gelişkin bir AI falan yok, hatta öğrenme de yok. Sadece, zaten öğrenmiş olduğunuz (eski tabirle künhüne vakıf olduğunuz) bilgierin tekrarlanarak unutulmaması söz konusu. Hatta optimum tekrar aralıklarını sıkıcı bir süreçten geçerek kağıt-kalem kullanarak da hesaplayabilirsiniz. Şu 2 kurala uymanız şart:

(1) Bilgiyi doğru formüle edeceksiniz. Yani belleğinizde aynı anda bir çok şeye access etmek yerine bilgiyi atomlarına ayırarak minimum hale getireceksiniz: `Ölü denizin özellikleri nelerdir?` yerine bilgiyi `Ölü denizin tuzluluk oranı ...dır.(boşluğu doldur)` `Ölü denizin maksimum derinliği kaç metredir?` türünden bir dizi soruya ayrıştırmanız gerekiyor.
(2) Tekrar disiplinine uymanız şart. Optimum etki için 12 saatte bir alınması gereken antibiyotik gibi.

Programın Windows, Windows CE ve Palm versiyonları var. Linux versiyonu fırında (Kylix`le geliştiriliyor) ve Wine emulasyonu gayet yerinde. .Net versiyonunun çıkması için sitedeki .Net tartışmalarının bitmesi bekleniyor :) En yeni sürümden önceki sürümler full özellikleriyle download edilebilir. Ben -size çaktırmadan ;)- bir,iki yıldır Palm versiyonunu kullanıyorum (Iııh, Windows olmaz), gerçekten her yönüyle farklı bir üretkenlik aracı . Özellikle sitedeki makalelere bir göz atın derim. Fazlamesaiciler için uyku tavsiyeleri ve sınav geceleri sabahlayarak `günü kurtaran` öğrenciler için faideli Supermemo bilgileri mevcut. Üff yoruldum, `Sn. doktor bak programını CNET bile bu kadar ayrıntılı tanıtmamıştı. 1000$`dan aşşaa olmaz dedim, bak yazıyı geri çekecem... aha da çekiyorum... çekemiyorum, gittiii` ;)

Görüşler

0
m1a2
Ooopps.. Palm link`i yanlış olmuş. www.maple.com değil www.mapletop.com olacaktı. Direk screenshot`lara götüren link`te bu oluyor.
0
butch
düzelttim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe Inkspace Belgesi

talat

Inkspace hakkında genel bir bilgi veren Türkçe ilk belge yayınlandı. Belgede genel anlamda Inkspace kullanımı anlatılırken aynı zamanda bir tane İsvec bayrağı yapılıyor. Belgeye http://uyarer.com/blog sayfasından ulaşabilirsiniz

BEA da Eclipse'e destek veriyor.

vst

Eclipse Projesi, büyük firmalardan destek toplamaya devam ediyor.

IBM, Intel, HP gibi büyük firmaların ardından, BEA da 1.5 milyon dolar, kod ve personel ile birlikte projeye her sene destek vereceğini söylüyor.

SQLite 3.5.3 Çıktı

Tarık

Yapılandırma ve ek bir sunucu yazılımı gerektirmeyen, tamamen c programlama dili ile geliştirilmiş açık kaynak veritabanı motoru SQLite 3.5.3 sürümüne ulaştı.

En son sürümü burdan indirebilirsiniz.

2 Günde İşletim Sistemi Yazabilir Misiniz?

FZ

Programlamaya bir şekilde girmiş hemen herkesin aklından bir ara geçmiş sorulardan biridir, "işletim sistemi nasıl yazılır?". İşletim sistemleri bilgisayar dünyasının en popüler, en gizemli, en çok tartışılan ve piyasayı belirleyen konularından biri olagelmiştir. Kimisine göre basit, kimisine göre karmaşık olan bu işte kavram karmaşası da az değildir, çekirdek ile dağıtımı karıştıranlar mı istersiniz, neyin temel işlevsellik olduğu üstüne sabaha dek tartışanlar mı yoksa hangi donanımların esas alınması ve hangi sürücülerin desteklenmesi gerektiğine dair kavga edenler mi istersiniz... BSD, Solaris, Linux, BeOS, VMS, MS Windows ve daha pek çok geliştirme ekibine bakınca konunun popülaritesini ve karmaşıklığını anlamak mümkündür.

Pekiyi bu konuda birkaç günlük bir çalışma ile işin temellerini öğrenmek mümkün müdür? 2 günde işletim sistemi yazabilir misiniz?

Ch: C/C++ Yorumlayıcısının 6.0 Sürümü Duyuruldu.

Tarık

SoftIntegration' un daha evvel şurada tanıtmaya çalıştığımız ürünü Ch: C/C++ Yorumlayıcısı 6.0 sürümüne ulaştı. Bu sürümde gömülü uygulamalarda kullanacağınız yorumlayıcı için hata ayıklama aracı (debugger) ve uygulamalar için çoklu iş parçacığı(multi thread) desteğide beraberinde geliyor.