Sun® firmasından olumlu bir adım

0
roktas
Son birkaç gün içinde Simon Phipps'in de belirttiği gibi sessiz sedasız önemli bir gelişme oldu ve Sun, Java dağıtımını belirleyen lisans şartlarını gevşetti. Bu değişikliğin en önemli sonucu Java'nın artık diğer Özgür Java gerçeklemeleriyle (GCJ, Kaffe, GNU Classpath vb.) birlikte (fakat onlarla karıştırılmadan) dağıtılabilecek olması. Daha da açık söylemek gerekirse Sun Java'yı Debian veya Ubuntu'da non-free depodan 'apt-get install sun-java5-jre ' komutuyla kurabileceksiniz, ilk paket hazır durumda.
Bu lisans esnekliği Sun Java'nın GNU/Linux dağıtımları tarafından (gerekiyorsa dağıtıma özgü dosya yeri değişiklikleriyle birlikte) paketlenebilmesini ve bu paketin, dağıtıma sunulduğu ortamla ilgili ağır bir kısıtlama olmaksızın, dağıtılabilmesini sağlıyor. Bu lisans değişikliği Java'yı "özgür" kılmıyor[1], fakat ikilik halde dağıtımını mümkün kılıyor[2].

[1] Konuyla ilgili bir tartışma.

[2] Debian GNU/Linux'da Java, bu kısıtlamadan dolayı, "indir, paketle ve kur" işlevini gören java-package adında bir yardımcı paketle kurulabiliyordu ancak.

Görüşler

0
darkhunter
Okudum, kurdum, kullanıyorum...

Depoda yer alması gayet konforlu bir gelişme olmuş. En azından, listelere make-jpkg ile paket oluşturamadığını yazanların mesaj trafiğine bir çare olur bu durum :)

(Evet, make-jpkg kullanıp lisansı onaylamayanların büyük çoğunluğu paket oluşturamıyordu :)
0
jfever
kod açık değil mi?

jdk'nin icinde geliyor ve basım sıkıstıkca bakarim. coktandir vardi zaten..

0
roktas
Uyarı için teşekkürler! İlgili parantez arası için şöyle bir düzeltme yapalım: "(herşeyden önce lisans, kaynak kodda yaptığınız değişikliklerle birlikte tekrar dağıtıma [redistribution] izin vermiyor)"[1,2].

[1] Özgür Yazılım Nedir? => Özgürlük 3

[2] Açık Kaynak Tanımı => 3. Türetilmiş Eserler

0
mdakin
JDK'nın içinde gelen Java standart kütüphanelerinin kodudur. (Java kodları)
Ayrıca Java sanal makinasının kodu da yıllardır açıktır.
Tabi açık kodlu olması "ögür yazılım" olması anlamına gelmiyor.
Benim tahminim bu yıl içinde Java 6 nın çıkışının ardından kontrollü bir gelişim ve yönetim mekanizmasının eşliğinde Java "özgür yazılım" haline gelecektir. Bakalım zaman ne gösterecek.
0
jfever
java'nın java community process(jcp) cercevesinde kontrollu ve standardize (bunun turkcesi ne olabilir?) bir sekilde gelismesinin dağınık bir bicimde gelismesinden daha iyi oldugunu dusunuyorum. tam olarak özgür olacaksa bile bunun sıkı kontrollü bir gelişim ve yönetim mekanizmasının eşliğinde olmasını dilerim.
0
FZ
Linux çekirdek projesinde olduğu gibi mi? Ya da FreeBSD? Ya da GCC projesinde olduğu gibi mi?
0
sefalet
"standardize" yerine "kurallı" ya da "yöntemli" sözcükleri kullanılabilir.Bunlar illa bahsedilen sözcüğün tam karşılığı olmak zorunda değil, sizin anlatmak istediğiniz ifadeyi karşılasın yeter.
0
anonim
Eğer yanlış hatırlamıyorsam akademik işler için java kodunu değiştirip dağıtabiliryordunuz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yazılım pazarında çığır açan Türk imzalı proje: WTP

FZ

Internet tabanlı çözümler geliştiren uygulayıcıların iş yükünün büyük bölümünü ortadan kaldıracak Web Tools Platform projesi hayata geçiyor. Grup temelli açık projelere ev sahipliği yapan Eclipse Foundation’ın önemli atılımlarından biri olan Web Tools Platform (WTP), İnternet üzerinde iş yapmanın kolay yolunu gösteriyor. Tüm İnternet temelli teknolojileri birleştirebilen ilk ve tek ortam olan WTP, 2005’in Ağustos’unda kullanıma sunulacak. Web Tools Platform projesi, Internet uygulamaları geliştirme kolaylığı sağlamasının yanı sıra, emek yoğun işlerdeki çalışma sürecini hızlandırıyor.

NetBeans 5.0 çıktı!

jfever

Sun tarafından açıkça desteklenen açık kaynak kodlu Java geliştirme platformu NetBeans baştan aşağı yenilendi ve 5.0 sürümü indirilmeye hazır.

Yenilenen arayüz geliştirme araçları, populer uygulama sunucularına destek (JBoss, Weblogic, Sun AppServer, Tomcat.) , JSF ve Struts desteği, geliştirilmiş kod yardımcısı, editör özellikleri ve daha pek çok yenilik.

Java ve Robot Kontrol - Ardabot

skorsky

Unreal Tournament üzerine kurulmuş olan USARSim robot simülasyon ortamında çalışan ilk robot kontrol programı olan Ardabot 1.1 sürümü ile kullanıma açılmıştır. Bu robot, DARPA Urban Challenge özel haritasında engel tanıma, 2D harita oluşturma ve otonom olarak yol alma özelliklerini taşımaktadır.

Java, Dropwizard, Elasticsearch ve Docker ile kendimize bir fazlamesai.net klonu yazalım: Bölüm 1

tongucyumruk

Günümüzde uygulama geliştirme dendiği zaman çoğumuzun aklına iki tip uygulamadan biri geliyor: Mobil uygulamalar veya Web uygulamaları. Bunu masaüstü uygulama piyasası öldü anlamında söylemiyorum tabi ki fakat eskisi kadar "hip" olmadığı da aşikar. Web uygulaması denince pek çok insanın aklına da tabi ki Ruby on Rails veya Django gibi dinamik dillerin geliştirme çerçeveleri geliyor....

JSF ve Olay Yakalayıcılar

anonim

Bir süredir JSF olay yakalayıcılar (event listeners) ile ilgili aklıma takılan bir soru vardı. JSF gibi tamamen sunucu taraflı olduğu idda edilen bir teknolojide olay yakalama işlemi nasıl gerçekleşiyordu? Bu durum kullanıcı tarafın da javascript kullanımı gerektirir miydi? Eğer gerektiriyorsa o zaman nerde kaldı tamamen sunucu taraflı uygulama geliştirme konsepti?

Sonuç olarak bu soruya j2ee-tr listesinde Bora Güngören'in verdiği yanıtları derleyerek kısa bir bilgi notu oluşturdum. Faydalı olması dileğiyle...