SCO, IBM´i Unix Ticaret Sırlarını Zedelemekten Dava Etti

0
redial
Dava, geçtiğimiz perşembe günü, IBM'in Unix ile ilgili ticari sırları, özgür yazılım grubu ile, hukuka aykırı bir şekilde paylaştığı savıyla Salt lake City'deki Utah Eyalet Mahkemesinde açıldı.

Caldera, SCO Group adı altında iş yapıyor. Özellikle uzman olduğu konu; Intel işlemci kullanan bilgisayarların Unix kullanımı.
Caldera, yine Intel üzerinde çalışan ve birçok yönden Unix'in aynı olan Linux işletim sisteminin büyümesinden rahatsız olduklarını belirtiyor. Caldera IBM'in Linux'u bazı programcıları ve iş ortakları ile birlikte alıp, onlara Unix işletim sisteminin detaylarını verdiğini iddia ediyor.

SCO Group, şikayetinde IBM'in Unix lisansını 1995 yılında aldığını ve bu lisansta, hangi fikri hakların diğer gruplarla paylaşılabileceğine dair gayet titiz maddeler olduğunu vurguluyor.

IBM, Linux işletim sistemi ile ilgilenmesinin nedeni, açık kaynak kodu kullanan ve sistem isteyen firmalara donanım+yazılım+servis satmak.

Bir konferans daveti sırasında yaptığı açıklamalarda, SCO Başkanı Darl McBride IBM için "Unix'in ekonomik değerini yoketmek için yoğun çabalar gösterdiler. Özellikle de IBM'in yeni Linux hizmetleri işini başarılı kılmak için, Intel üzerinde çalışan Unix'e çok zarar verdiler." şeklinde bir açıklama yaptı.

McBride, IBM'in verdiği zararın, potansiyel olarak 1 Milyar $'ı aştığını düşündüklerini iletti. Ancak analistler ve medya McBride'e bazı sualler soruyorlar.

Mesela, bir gazeteci IBM'in kendi Unix versiyonu olan AIX'i yarattığını ve kendi Unix kodlarına sahip olduğunu duyduğunu belirtti. Bunun lisans anlaşmasında hangi kapsamda değerlendirildiğini sordu. McBride'a IBM'in kullandığı kodlara fiziksel olarak sahip olup olmadıkları soruldu. McBride bu sorulara doğrudan cevap vermeyi reddetti. SCO'nun bir dava sürecinde olduğunu ve bu detayların daha sonra aydınlanacağını bildirdi.

Kaynak:turk.internet.com

Görüşler

0
barisozyurt
Cathedral And Bazaar''ın yazarı Eric Raymond ise şöyle diyor :

Please support IBM in fighting off this lawsuit. It''s important for the future.(Lütfen IBM ''i bu yasal mücadelede desktekleyin. Bu gelecek için çok önemli
Yazının tamamı için:
http://newsforge.com/newsforge/03/03/07/0450221.shtml?tid=17
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

VMware Server artık bedava

ykarslioglu

Sanal makine dünyasında lider konumunda olan VMware Şirketi'nin giriş düzeyindeki sanal sunucusu olan GSX Server, "VMware Server" adıyla ve herhangi bir ücret talep edilmeksizin kullanıcıların hizmetinde... Şu anda beta aşamasında olan yazılımı hemen indirip deneyebilirsiniz. VMware yetkilileri, bu yolla rakiplerine göre daha fazla sayıda masaüstünde kendilerine yer edineceklerini ve "enterprise" düzeydeki işler ve kritik görevler için var olan daha üst düzey ürünlerine geçişin hızlanacağını umuyorlar. Benim için heyecan verici bir haber, çünkü -ve maalesef- henüz wine ile çalıştırmayı başaramadığım bir-iki programcık kalmıştı :-)

Ayrıntılı bilgi aşağıdaki adreste:
http://www.vmware.com/products/server/

Yine virus yine windows

sametc

Sysbug-A adlı virüsün windows kullanıcılarının pc'lerine bulaştığı belirtiliyor.

Kanadalı güvenlik şirketi WhiteHat Windows 2000, Windows 98, Windows 95, Windows ME, Windows NT ve Windows XP kullanıcılarının bu yeni virüsün saldırısına uğrayabilecekleri yönünde uyardı.

Eğer bu virus saldırısına uğramak istemiyorsanız JAMES2003@hotmail.com'dan gelen mailleri açmayın.

haberin devamı:www.ntvmsnbc.com

Jim Starkey MySql Firmasına Geçti

inoxes

Interbase/ Firebird Sql Server'larının tasarimcisi ve SQL dünyasında guru olarak kabul edilen Jim Starkey'in sahibi olduğu Netfrastructure firması Mysql tarafından satın alındı.

Yeni Eğlence Kültürü Sizi Gözetliyor

parsifal

Dijital TV yayınları ülkemizde 2 senedir yayında olmasına rağmen hemen hemen her evde karşımıza çıkmaya başladılar. Yayına başlamaları büyük bir dert olmuştu. Türk Telekom dijital yayın izni vermediğinden yayınlar yurtdışından yapılıyordu. Günümüzde nedir ne değildir pek bilemiyorum.

Pozitif e-dergi Ağustos Sayısı Çıktı

anonim

Bu ay içeriğinin diğer aylara oranla daha zayıf olduğunu söylemek gerek. PozitifPC yetkilileri bunun sebebinin yeniden yapılanma sürecinde olduklarına ve çalışmalarına bu yönde ağırlık vermelerinden kaynaklandığını da duyurdu. Yine de dergide çarpıcı başlıklar yok değil. Bunlardan bazıları şöyle: