Richard Stallman ile röportaj

0
anonim
Özgür Yazılım Vakfı'nın kurucusu ve GNU projesinin lideri Richard Stallman, telifli yazılımlar, bağımlılık ilişkileri ve okullarda özgür yazılımın önemi konularında bir röportaj verdi.
Röportajında telifli yazılım kullanmanın yeni bir dijital sömürgeleştirme olduğunu savunan Stallman, özgürlük düşüncesinin karlılıktan daha önemli olduğunu vurguluyor. Okullarda Microsoft gibi telifli yazılımlar üzerinden yapılan eğitimin, okulların sosyal görevlerine ters düştüğünü belirten Stallman, aksi yönde dünyada yapılan diğer çalışmalara da röportajında yer verdi. Röportajın tamamına soL Haber Portalı'nda, Dijital Sömürge olmamak için yazısından ulaşılabilir.

Görüşler

0
sz
Amanın! "Proprietary software" kavramının Türkçe karşılığı "telifli yazılım" değildir. Hiç bir zaman olamaz da. Özgür yazılımların da telifi vardır; yazılımın kendisini koruyan süper lisansıyla birlikte.

Ben "mülk yazılım" demeyi uygun görüyorum. soL'a da bu hatayı belirtmeli. En acilinden.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni bir linux dağıtımı : MagmaLinux 9.3

ccvural

Linux kurmak normal bilgisayar kullanıcıları için daima korkulan bir şey olmuştur. MagmaLinux bu soruna çözüm bulmayı hedefliyor. Kurulum son derece basitleştirilmiş.

Linux 'a geçmek isteyen bormal bilgisayar kullanıcılarının zorlandığı bir başka konu ise hangi paket/programları kuracağı. Magma , uzman olmayanların paket seçme sorununa da çözüm getirmeyi hedefliyor.

Daha detaylı bilgi için http://www.magmalinux.org

PostgreSQL Veritabanı Sunucusu Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 22 Mayıs Cumartesi günü Ankara'da bir seminer düzenliyor. EMO Ankara Şubesi'nin ev sahipliği yapacağı seminerde, PostgreSQL veritabanı sunucusu anlatılacak.

İzmir Linux Kullanıcıları Grubu Kuruldu

anonim

İzmir'deki penguenleri bir araya getirmek icin DEU öncülüğünde bir organizasyon başlatılıyor. Bu amaçla bir haberleşme listesi kurulmustur. Topluluğun geçici web adresi http://izmirlinux.deu.edu.tr üyelik sayfası ise http://liste.deu.edu.tr’dir.

Topluluğun amacı kısaca şöyle:

-İzmir´deki Linuxçuları bir araya getirmek, iletişimi saglamak.
-DEU bünyesindeki ogrenci topluluklari arasinda izmirlinux toplulugunu da katmak
- Açık kod kullanımı konusunda İzmir'deki diğer üniversitelerle işbirliği sağlamak.

Birkaç ay içerisinde faaliyete geçmesi düşünülen organizasyona desteği DEU rektör yardımcılığı ve DEU bilgi işlem dairesi verecektir. Organizasyon LKD ile işbirligi içinde olacaktır.

Vector Linux SOHO 5.1 Sahnede

GaripFakir

Slackware tabanlı bir sürüm olan Vector Linux SOHO 5.1 dağıtımını duyurdu. SOHO sürümü tek CD'lik bir dağıtım masaüstü olarak KDE ya da ICEVM ile geliyor. Slackware'in çevikliği ve sağlamlığına bir de kullanım kolaylığı ilave edilince karşı konulması güç bir GNU/Linux dağıtımı ortaya çıkıyor.

Vector linux kullanmak için aşağıdaki sebepler öne sürülebilir:

Kartvizitte Linux

tongucyumruk

Bir iş görüşmesinden sonra kartvizitinizi bırakmak istiyorsunuz. Ama öyle sıradan bir kartvizit bırakmak herhalde bir geek'e yakışmaz. Bu iş için kartvizit şeklindeki yazılabilir CD'lerden kullanmak daha uygun bir tercih olacaktır. Peki ama CD'nin içeriği ne olacak? Herhalde hiçbirimizin 30MB olacak kadar uzun bir CV'si yoktur. Bunun yerine o CD'ye linux yüklemeye ne dersiniz? FSF'deki amcalar bu fikri oldukça iyi bulmuş olacaklarki Bootable Businness Card projesi başlamış. Projenin amacı küçük kartvizit CD'lere sığabilecek boyutta, sadece CD'den çalışabilecek bir dağıtım üretmek. Tabiiki dağıtımın tek amacı karizmatik bir kartvizit üretmek değil. İçerdiği programlar sayesinde sistemlerin post-mortem analizinden Debian kurulumuna kadar birçok iş için kullanmanız mümkün. Dağıtımın sitesinden isolarını indirebilir, bunları kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyip (mesela LiLo açılışta kartvizitinizi ekrana yazabilir) etkileyici iş başvuruları yapabilirsiniz. Not: Sanırım yılın ilk haberi oldu ha?