RapidShare Öcü mü?

0
anonim
Herkesin bildiği (veya biraz araştırırsa anlayacağı) gibi kendi dalında öncü olan rapidshare, paylaşım hizmeti veren bir firma (daha doğrusu internet sitesi). Çalışma mantığı çok basit, siz, uzaktaki arkadaşınıza bir dosya göndermek istiyorsunuz, buraya yüklüyorsunuz ve yükleme linkini arkadaşınıza gönderiyorsunuz.. O da bu linki kullanarak dosyayı indiriyor...
İlk önce bu amaçla kurulmuş olan firmayı, daha sonra başkaları takip etti... Günümüzde ise bu trend bambaşka bir hal aldı.

Eskiden kendi sunucularında dosya paylaştıran warez siteleri, artık bu dosyaları rapidshare ve türevi sitelerde barındırmaya başladılar.

Dosyayı barındıran siteler ise, bedava ulaşıma alternatif, daha iyi şartlara sahip ücretli üyelik satmaya başladılar.

Ancak kendi sunucularında bulunan warez türü dosyaları sorarsanız, biz müşterilerimizin bize eklediği dosyaların hepsini kontrol edemeyiz, bu dosyadan bize dosyayı ekleyen kişi sorumludur türünden bir cevap almanız olası

Warez sitesine sorarsanız, dosya bende bulunmuyor, ben dışarıya referans veriyorum bu nedenle benim yaptığım suç sayılmaz türünden (belki) bir cevap alabilirsiniz.

Daha da ileri gidersek, www.rapidshared.org türü sitelerde ise bir sürü yazılım, ebook, video linkleri bulabilirsiniz...

Bugüne kadar lisans hakları için tepemizde dikilen BSA türü oluşumlar, acaba bu tür siteler için ne düşünüyor? Bir yazılımın lisansı olurda, bir kitabın lisansı olamaz mı?

Acaba bu konuda fazlamesai camiası ne düşünür ?

Görüşler

0
bio
Bu konu gercekten yasalligi tartisilir bir durum. Eskiden RapidShare "dosyalar uzerinde arama yapmak mumkun degil" derken, simdi bu tur siteler icin yazilmis arama motorlari da var (Funfail gibi). Bu tur sitelerde yuzbinlerce dosya arasindan arama yapip linklere ulasmak mumkun oluyor.
0
czcrk
Ama çoğu zaman dosya adı ile içeriği aynı olmuyor. İçeriği sadece yükleyen biliyor, ve farkedilmesin diye programın sadece baş harfleriyle yükleme yapıyorlar.
0
sefalet

Eğer ülkemizdeki uygulamaları düşünürseniz biz bunun çaresini bulmuşuz zaten.Megaupload gibi paylaşım sitelerine erişim engellenmektedir.Nasıl bir uluslarası hukuksal süreç takip edilmiştir bilmiyorum ama örneğine en azından genel ağ üzerinde rastlamış değilim.Paylaşım yazılımları genel anlamda tartışma konusu olmuştur ve olmaktadır fakat dosya yükleme siteleri henüz bu tartışmanın içine girmemişti.Dünyanın gidişatını çok iyi okuyan ülkemiz bürokratları bu işi de çözmüş gibi görünüyor.

Artık bazı şeyleri kavrama zamanı geldi geçiyor bile.Genel ağ dediğimiz şey ve sayısal ortamda bilginin saklanabilir olması, her türlü lisans, patent ve fikri hakların doğasına aykırıdır.Bunu kabul etmek zorundayız.Artık kişisel hakların bazılarından vazgeçmek durumundayız.Paylaşım siteleri bunların içinde bir ayrıntı.
0
The_Idol
"Artık bazı şeyleri kavrama zamanı geldi geçiyor bile.Genel ağ dediğimiz şey ve sayısal ortamda bilginin saklanabilir olması, her türlü lisans, patent ve fikri hakların doğasına aykırıdır.Bunu kabul etmek zorundayız.Artık kişisel hakların bazılarından vazgeçmek durumundayız.Paylaşım siteleri bunların içinde bir ayrıntı."


İzin verirseniz ben bu satırları tercüme etmek istiyorum. Zira akradaşımız biraz üstü kapalı yazmış. Ben açıklayayım.

"Arkadaşlar: Artık bazı şeyleri kavrama zamanı geldi de geçiyor. Genel ağ dediğimiz şey (Internet demek istiyor herhalde) ve sayısal ortamda işte Hard Disk, Floppy Disk, (Hala Kullanan var mı bilmiyorum ama olsa bile bununla hırsızlık artık zor herhalde) DVD-Rom gibi şeylere veriler kolayca kopya edilebiliyor. İşte bu yüzden tabi ki kolayca kopya edebildildiğimiz için hırsızlık ve yağma serbest olmalıdır. Çünkü bu engellenemez! Çünkü insanlar mutlaka kopyalar. Tabi kolay bir şekilde kopyalandıgı için de bunu yapmak son derece basit olduğundan bu caiz olmalıdır. *kimizin keyfine göre kopyalayıp lisans ihlal etmeliyiz. Lisans sahipleri de lisanslarından vazgeçmeli. Çünkü elektronik ortam bla bla bla...


Fakat arkadaşlar Yağma caiz değildir. Çünkü ortalıkta polis var. Malum adamdan kan alır...
Polis oldugu için bunu yapmak zor oldugundan gidip süpermarketleri yağmalayamayız. Çünkü orada yağma yapmak için (G)üven (Ö)zveri (T)ecrübe ister... Ama kolay bir şekilde internet kullanarak hayvansı GB HD kullanarak yağma yaparız.

Çünkü elektronik ortam böyle diyor. Çünkü Genel Ağ dediğimiz $ey bilginin saklanabilir olması bunu meşru kılıyor.

Biz de o yüzden kolay yolunu bulmuşuz kopyalayalım.

Kişisel hakların bazılarından da vazgeçelim.

Bürokratlar ne kadar anlayışsız değil mi?

Orayı burayı banlıyorlar. Sonra da kalkıp "Genel Ağ'a") burunlarını sokuyorlar.

Bürokratlara sesleniyorum.

Yapmayın böyle. Genel Ağ bunu meşrulaştırıyor.

Hırsızlık Hakkı Engelennemez!
Yaşasın Hırsızlık Kahrolsun Lisans sahipleri.
Yaşasın Paylaşım!
Yaşasın Kanun Dışı Yağma.

Hadi oradan lan!
0
sefalet

Bizim burdaki marketi 3 kere soydular.Kan alan filan da görmedim.Siz eğer kan alanlardansanız önce mesai saatlerinde işinizi yapmaya bakın.

0
St

Bizim burdaki marketi 3 kere soydular.Kan alan filan da görmedim.Siz eğer kan alanlardansanız önce mesai saatlerinde işinizi yapmaya bakın.
+1
0
anonim
Yayina ara veren Grisapka.org sitesi de yasal olmayan yontemlerle elde ettikleri site icerigi dosyalarini, TCK nu hakkinda konusmayi birakipda bir kez okuduklarinda sitelerinde barindirmaktan vazgectiler. Rapidshare kullanilmaya basladi...

Bu bir ornek. Dosyalari sitelerinde barindirip barindirmamalari acikcasi beni ilgilendirmiyor. Rapidshare de barindirarak daha az kanun cignemis oluyorlar. Rapidshare in bundan haberi yok. Rapidshare suca ortak oluyor. O da kendi capinda "site konulan dosyalarin icerinden sahipleri sorumludur" diyor. Bildigim kadariyla RS e bir attachment hakkinda sikayette bulununca kaldiriyor. Demekki acidir ki bunun sorumlugu biraz da bize dusuyor.

Acikcasi ben yousendit gibi hizmetler kullaniyorum. Yasal olmayan dosyalar icin degilde, kisisel buyuk dosyalari tanidiklarima ulastirmak icin. Yousendit e yuklenen dosyalar belli bir sure sitede kalabiliyor(en azindan bedava servisi bu kadarina izin veriyor) ve sadece sizin belirlediginiz email adreslerine link yollamak suretiyle paylasilabiliniyor. Maille ulasan link paylasilmaz mi paylasilir. Yasal olmayan seyler paylasabilirmiyim paylasirim.

Kisaca bu tip hayatimizi kolaylastiran hizmetlerin nasil kullanildigi tamamen bize kalmis. Enbastan paylasilmayabilir, illegal paylasim bildirilebilir... Bu sadece yollayan ve yollanin ahlak degerleriyle ilgili...
0
sefalet
http://www.youtube.com/watch?v=0sz9YqLPy50
0
sefalet
Rapidshare sitesine yüklüyeyim derken bir baktım site açılmıyor.Kabloluda hiç olmazdı megaupload filan da açılırdı ADSL kullanıcıları giremezken ama durum bu.Host dosyasını değiştirmek vekil zahmetinden kurtarıyor tabi.Teşekkür ederim bu kamu hizmetinizden dolayı.


0
czcrk
rapidshare e bugün bende giremedim. bence rapidshare haklı. adamların bant genişliği Türkiyenin toplamından daha büyük, dosya kapasitesi fazla olduğu için denetleme işlemi zor olabilir.

Ama şikayet üzerine dosya siliyorlar. Eğer polislik yapmak istiyorsanız korsancının verdiği linkleri rapidshare'e bildirip dosyayı sildirebilirsiniz.

Zaten Türkiye şartlarında bir insanın cd paylaşımı yapması kotalı adsl ile 8 saat sürüyor. kopukluklar, sınırlar bu süreyi artırıyor. Paylaşım yapan insanlar bunun çok sıkıcı bir işlem olduğunu söylüyorlar. İki üç şikayetle adam bu işten nefret eder ve ömür boyu paylaşım yapmaz.

Ama ben böyle bir şeyi asla yapmam, sonuçta o adamın emeğine de yazık. Tabii ki asıl emek kimin diye sorabilirsiniz...
0
Tugba
Bence öcü değil. İndirin indirebildiğiniz kadar hattınıza kuvvet. Size iyi indirmeler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mikrohaber kapanıyor...

urxalit

Mikrohaber yaklaşık 2 yıldır her sabah uğradığım bir siteydi. Güzel seçilmiş haberler, yorumlar ve teknik makaleler vardı. Yazın haber eklemeyi kesmişlerdi, baktım aşağıdaki son haberi eklemişler.

Üzücü birşey tabi, umarım ileride böyle güzel siteler görebiliriz...

ICANN `.biz’ ve `.info’yu onayladı

pulsar

İnternetle ilgili genel politikaların belirlerlenmesinden sorumlu olan ICANN, yedi yeni alan adı ekinden ‘.biz’ ve ‘.info’yu onayladı. Yeni ekleri kullanan alan adlarını bu yazdan itibaren görebileceğiz.
İnternetin hızla büyümesiyle birlikte özellikle ‘.com’lu alan adları yetersiz kalmaya başlamıştı. Geçen sene alan adı kayıtçılarından yeni alan adı tekliflerini kabul etmeye başlayan ICANN, kasım ayında yedi yeni ek belirlemişti.

Internet mimarisinin temeli: Uçdan uca prensibi

arikan

MIT Media Lab Virüssel İletişim Grubu (Viral Communications Group)'ndan David Reed geçtiğimiz günlerde "IP3 Kamu Yararı ödülü" aldı. Reed bu odülü Internet mimarisinin temelini oluşturan dijital ağlarda "end-to-end prensibi"ni (uçdan uca prensibi) geliştirmesiyle kazandı.

JavaScript: Quo Vadis?

FZ

jQuery'nin yaratıcısı ve aynı zamanda Mozilla 'hacker'larından John Resig'in Ars Technica'daki 'Extreme JavaScript Performance' başlıklı yazısını gördükten sonra "JavaScript, nereye?" diye sormamak mümkün değil. Buna bir de Mozilla'nın CTO'su ve JavaScript'in yaratıcısı Brendan Eich'ın "JavaScript Gets Faster" röportajı eklenince sorunun vurgusu daha da güçleniyor. Peki ama neden?

Reklamlar Yahoo´nun Kârını İkiye Katladı

FZ

Yahoo şirketinin son açıklamalarına göre reklam ve paralı abonelik gelirleri sayesinde şirket kârı son üç ay içinde ikiye katlandı.

Yapılan açıklamaya göre son üç aylık kâr yaklaşık 50.8 milyon $.

Yahoo, bu artışı sponsorlu web aramalarının gücüne bağlıyor. Bu tür aramalarda aranan konu ile ilgili ürünler ve şirketlerin reklamları arama sonuçları ile birlikte geliyor.

Darısı Türkiye´deki Internet şirketlerinin başına.