Okino PolyTrans

0
Tarık
PolyTrans, birçok popüler 3D dosya biçimini, animasyon ve doku bilgisi ile birlikte birbiri arasında dönüştürebilen, aynı zamanda kendi başına modelleme ve render imkanı sağlayan kapsamlı bir yazılım. Bedava ya da açık kaynak değil fakat dönüşüm yelpazesine bakıldığında temel hedefinin profesyoneller olduğu ortada. Diyeceksiniz ki açık kaynak ya da özgür olması durumunda "amatörlere" mi hitap edecekti tabii ki değil. Fakat Türkiye' de açık kaynağı yalnızca amatör oyuncağı olarak görüp, profesyonel anlamda kullanmanın yanlış olduğunu düşünen bir kitle var. Neyse haberimize devam edelim.

En başta da belirttiğimiz gibi birçok biçimde dönüşüm yapabilmesine ek olarak PolyTrans ile modelinizden 'OpenGL C kodu' çıktısı alabilirsiniz. GLUT ya da özgür alternatifi freeglut OpenGL araçlarıyla C kodu yazarken çoğu zaman kendi yükleyicinizi yazmanıza gerektiren vertex bilgisi yığınlarını PolyTrans sayesinde suya sabuna dokunmadan, herhangi bir yazılımla yaptığınız modelden otomatik olarak oluşturabiliyorsunuz.

PolyTrans bununla da kalmayarak gerekli vertex yığını bilgisini ve modeli gösterebilmeniz için gerekli iskelet C kodunu kendisi Visual C++ projesi biçiminde üretebiliyor.

Daha kapsamlı bilgi ve örnekler için kendi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Relink: Temiz Bir Sistem, Temiz Bir Dünya

FZ

Relink her türlü UNIX ve uyumlu sistem üzerinde yazılım paketleriyle boğuşan yazılımcılar, sistem yöneticileri ve kullanıcılar için geliştirilmiştir. Evet bazı paketleme sistemleri iyidir (RPM), bazıları çok iyidir (DEB), bazıları ise değildir. Bazıları, yazılımı kaldırdığınıza ya da güncellediğinizde ortada bir sürü çöplük bırakır. Bazılarının betik dosyaları rezalettir. Bazıları ise kendi içinde bile eski sürümlerle uyumsuzluk gösterir. make uninstall her zaman mükemmel çalışmaz. Bazı kişiler zaten paket yönetim sistemleri ile uğraşmak istemez... Ama üzülmeyin çünkü Relink var, bunalımdaki ruhları içine düştükleri kaostan çıkarmaya aday bir yazılım!

Escher İnteraktif

butch

Daha önce de fazlamesai'de bahsi geçen, theunderdogs.org sitesinde Sundance'in rastlayıp bana ilettiği "Escher Interactive: Exploring the Art of the Infinite" aslında 1996 yılında yayınlanmış, içinde Escher'in çalışmalarının açıklamalarıyla ve bazı oyunlarla sunulduğu bir cd. TheUnderDogs'daki arkadaşlarsa bunun cd'siz çalışabilir bir halini hazırlayıp tüm dünyaya sunmuşlar. Ben inceledim ve hemen arşivime ekledim. Kaçırmayın muhakkak indirin.

Supermemo

m1a2

Öğrenmek sizin için bir tutku haline gelmiş fakat "öğreniyorum, unutuyorum" çevriminden şikayetçi iseniz bu programa bakmanızı öneririm. Supermemo Polonyalı bir (moleküler) biyolog olan Dr. Piotr Wozniak tarafından, teorik temelleri bir lisansüstü tezinde ortaya çıkan bir program. Dr. Wozniak yüksek lisans çalışmasında `Unutma` olayının kimyasını inceleyerek `Active Recall` olarak adlandırdığı bir `optimum tekrarlama` şeması ve matematiksel model geliştirmiş. Modeli geliştirmekle kalmamış `dur bakayım, ben bunu bir program haline de getireyim` diyerek Supermemo programını yazmış.

Detaylı bir Python - Ruby Kıyaslaması

FZ

Gerçek anlamda yüksek seviyeli dil olarak kabul edilebilecek, popülariterleri gittikçe artan ve Java programcıları tarafından dahi ciddi ciddi değerlendirilmeye başlanan Python ve Ruby dilleri ile ilgili detaylı ve güzel bir kıyaslama makalesi: Ruby, Python, "Power"

OpenBSD Çekirdeği Artık SMP Destekliyor

Challenger

8 yıl boyunca ön tanımlı kurulum ile sadece 1 adet uzaktan erişim açığı çıkmış olan, dünyanın en güvenli işletim sistemlerinden birisi OpenBSD' nin bu zamana kadarki en büyük eksikliklerinden birisi SMP desteğinin olmayışı idi. OpenBSD Journal' da yer alan bu habere göre artık OpenBSD çekirdeğinde SMP destekleniyor.