muhasebeci YTL'ye hazır

0
muhasebeci
Geçen yıldan beri gelişimi devam eden uygulama artık YTL destekli çalışyıor. Yapılan diğer önemli özellik ise aynı çatı altında faaliyet gösteren firmalar için hepsinin kayıtlarını ayrı ayrı tutmalarını sağlayacak "Çoklu Firma Desteği" özelliği.
0.5-YTL IBM'in yarışması için geliştirilen 0.5-5 sürümnden sonra ek özellikler eklenmiş olan YTL ve Çoklu firma desteği sağlayan bir alpha sürümdür. 0.5 sürümünden sonra eklenen belli başlı özellikler aşağıdadır;

1. Çoklu Firma Desteği eklendi
Aynı çatı altında faaliyet gösteren çok sayıda şirketin kayıtlarını tutabilmeleri için gerekli görülmüştür. Veritabanında her şirket için ayrı bir database oluşturularak kayıtlar birbirinden ayrı tutulmaktadır. Böylece veri bütünlüğü'nün ve performansın korunması hedeflenmektedir.

2. Yeni Türk Lirası Desteği eklendi
01.01.2005'ten itibaren piyasada kullanıma sunulacak olan Yeni Türk Lirası ile kayıt tutabilmek için programa kuruş desteği eklenmiştir. Programın tamamı kuruşlu çalışacak şekilde düzenlenmiş bulunmaktadır. Kullanıcıların bu konu ile ilgili bilmeleri gereken konu ise; ilgili kanun YTL ile ilgili uygulamada her iki para biriminin de kullanılabileceğini, fakat kayıtların YTL üzerinden tutulması gerektiğini belirtmiştir. Bu yüzden gireceğiniz kayıtları YTL'ye çevirerek yapmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer konu ise stoklar ile ilgili işlemlerde birim fiyatı hanesindeki kuruş hassasiyeti 4 alan olarak belirlenmiştir. İlerliyen zamanlarda kuruş alanı hassasiyeti kullanıcı tanımlı hale getirilecektir.

3. Genel Muhasebe bölümü eklendi
3.1 Açılış, Tahsil, Tediye ve Mahsup fişleri eklendi,
3.2 Standart Hesap Planı oluşturuldu,
3.3 Tek düzen hesap planı'ndaki alt-üst hesap ilişkisi'nin sağlıklı bir şekilde yürümesi için gerekli kurallar oluşturularak programın kullanıcı kaynaklı hatalara kesinlikle izin vermemesi sağlandı,
3.4 Masraf merkezleri eklendi; Çeşitli amaçlara hizmet etmek üzere gelir-gider hesaplarının veya muhasebe fişlerinin bir masraf merkezine bağlanması sağlandı, bu sayede belli bir iş/işlem/kişi ile ilgili kayıtların diğer kayıtlar arasından ayrıştırılması sağlandı.
3.5 Raporlar; Genel Mizan, Aylık Mizan ve İki Tarih Arası Mizanları, Muavin Defter Raporları ve Hesap Özeti Raporu eklendi. Raporları almadan önce de detaylı bir filtreleme ekranı sayesinde rapora filtre uygulayarak esas ulaşılmak istenen bilgiye ulaşılması sağlanmıştır.

4. Diğer Değişiklikler
4.1 Suse 9.2, Fedora Core 3 gibi yeni Linux dağıtımlarında fatura ve fişlerde satır eklemek için kullanılan insert tuşu GTK+ kütüphanesindeki değişiklikler nedeniyle çalışmamaktaydı, kodlar uygun hale getirildi,
4.2 GTK+ kütüphanesinde Deprecated(kaldırılmış) bileşenler listesine alınan gtk_clist bileşeni programımız içerisinde yoğun olarak kullanılmaktaydı. gtk_clist bileşenlerinin tamamı kaldırılmış ve yerlerine gtk_tree_view bileşeni kullanılmıştır.
4.3 Önceki sürümlerde Hiçbir kaydın olmadığı bir bölümde Ekle düğmesi harici basılan diğer düğmeler programın crash olmasına sebep olmaktaydı. gtk_tree_view nesnesinin kullanıma sokulması ile birlikte gtk_tree_selection da kullanılarak bu ciddi sorun da kökünden temizlenmiş oldu.
4.4 Programın kullanımı esnasında açılan her pencere bir önceki pencere ile ilişkili durumda idi. Aynı pencereden çok miktarda açılması da bazı sorunlara sebebiyet vermekte idi. Kaynak kodları açık pencereleri kontrol altına alacak ve aynı işlem için çok sayıda pencere açılması engellenecek şekilde düzenlenerek programın daha stabil bir hale gelmesini sağladı.

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net
gnu

İlgili Yazılar

GPL hastaları ve ``Commonistler´´ aranıyor!

velista

Pardus, Creative Commons lisanslanmış bloglar, açık kaynak kodlu yazılımlar falan derken, konu ister istemez uzun süredir ertelediğimiz, pek de üzerine konuşup "suyu bulandırmak" istemediğimiz bir noktaya dayandı...

Soru çok ciddi: Başta GNU GPL, GNU LGPL, GNU FDL ve CC olmak üzere, özgür dünyanın kullandığı lisans sözleşmeleri "hukuki açıdan" Türkiye'de ne kadar geçerli?

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde

anonim

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde. Bizim ülkemizinde yakında tamamen AB mevzuatlarına geçeceği düşünüldüğünden . Bu Linux ve diğer ücretsiz yazılımlar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yazılım Patentlerinde bağımsız bir Avrupa için simdi dilekçe gönderin.
Be the source with you

Peru`lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi

FZ

Peru'lu milletkvekili Dr. Edgar David Villanueva, kendisi ile yapılan bir röportajda 1609 no.lu yasa tasarısından ve bunun etkilerinden bahsediyor. Söz konusu yasa tasarısı Peru'daki tüm hükümet bilgi işlem sistemlerinde (üniversiteler de dahil) açık kodlu ve serbestçe dağıtılabilen yazılım sistemleri kullanılmasını öngörüyor (yani bunu zorunlu kılıyor tabii yapılacak işle ilgili yeterince durmuş oturmuş bir açık kodlu serbest yazılım bulunmadığı durumlar hariç).

Özgür Yazılım Hareketinin Popülerlik ve İlkeler Arasında Yapacağı Tercih Üzerine

acemi_

GNU işletim sistemleri ve uygulamaları gün geçtikce yaygınlaşıyor ve bunun sonucu olarak özel mülkiyetli yazılımlar da bu işletim sistemleri üstünde çalışmaya, GNU yazılımlarıyla uyumlu olmaya daha çok özen gösteriyorlar.

Richard Stallman´ın GNU hareketinin 20. yılı dolayısıyla yayınladığı yazıda, hedefin popülerlik/yaygınlık olmadığı, asıl olanın özgürlük olduğunun altı çizildi. Microsoft yazılımlarına karşı çıkıldığı gibi özgür işletim sistemleri üzerinde çalışan özel mülkiyetli yazılımlara da aynı oranda karşı olunması gerektiği vurgulandı. İlkeler açısından bakıldığında çok doğru görünen bu tavır acaba taktik açıdan da o kadar doğru mu?

OpenMoko: Dünyanın ilk özgür mobil iletişim platformu!

sleytr

GNU/Linux ve diğer bir çok özgür yazılım kullanılarak geliştirilen OpenMoko, hem donanım hem de yazılım açısından özgür bir platform vaad ediyor. Ve bu platformun vücut bulduğu ilk cihaz olan Neo1973 dünyanın ilk özgür cep telefonu olarak sonbaharda marketlerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Tabi cihazın geliştirici sürümüne sahip olup kendi telefonunu doyasıya hacklemek için sabırsızlananlar ya da son üründe kendi payınında olmasını isteyenler Mart ayında satılmaya başlanacak geliştirici sürümünü 350 USD karşılığında edinebilirler.