Microsoft Singularity'nin Kaynak Kodu Kamuya Açıldı!

0
meddah
Microsoft laboratuarlarında, uzun süre kapalı kapılar ardında .NET platformunda geliştirilen yeni nesil işletim sistemi Singularity nihayet kaynak kodunu akademik çalışmalar için açtı.
Singularity'nin kaynak kodlarına CodePlex Singularity sayfasından erişebilirsiniz.

MS araştırmacısı Jim Larus ve Galen Hunt'ın proje ile ilgili röportajınıda buradan izleyebilirsiniz.

Singularity ilk duyurulduğu sıralarda, C# dili ile alternatif işletim sistemi projeleride başlatılmıştı. İşte onlardan biri SharpOS.

Singularity Mimarisi

Görüşler

0
erika
Boşuna uğramışlar. Linux varken artık boş laflara karnımız tok. Çok gördük böyle amaçsız PR aktivitelerini. Yaşasın Linux, yaşasın özgürlük. :-)
0
mbayer
Kesinlikle haklısın. Gerçi linux'da ne kadar özgür başka hikaye..
0
Tarık
Nasıl?
0
ZZombie
Arkadaş Enterprise Edition olan Linux sürümlerinden bahsediyor her halde.

Umarim aynı katagorideki diğer ürünler le kıyaslayarak bu sonuca varmıştır.

NOT : Gerçi bu dediğinin altından başka bişi çıkacak, ama iyimser olmaya çalışıyorum.
0
FZ
Değerli ve bilgilendirici yorumlarınız için teşekkür eder, katkılarınızın devamını dileriz.
0
Dite
İnanıyorum bu "reklam" amaclı projenin para kazandırmayacağını MS fark etti ve open source yaptı.
Neden ?
C#'dan MSIL üretiyoruz sonra MSIL'den tekrar x86 assembly üretiyoruz. Bartok'un kodları open source olmadığı gibi tüm sistem aslında onun üzerine kurulu :) Tabii C++ ve assembly'ıda ayrıca kullanmayı ihmal etmiyoruz.
Bu kadar uğraşmaktansa C++ ile yazsaydık daha kolay olmaz mıydı ? :D :D
0
Tarık
Java ile gerçek zamanlı os üzerinde os geliştirilmesine bile karşı değilim, böyle birşeyin karşıtlığı ya da taraftarlığı olmaz fakat singularty gibi bir microsoft zımbırtısını microsoft research lisansı altında open source işletim sistemi diye public etmek yarıp geçirdi beni. c/c++, assembly her zaman için candır, çekirdeğimizde yeri vardır :)
0
mbayer
Benim anlamadığım vs2003-2005-2008 bile vs2003 c++ compileri ile geliştirildiği, acaba ms neden .net'i geliştirirken yine kendisinden yararlanmadığı? analiz araçları ile incelediğiniz zaman en yeni çıkan vs2008'in bile vs2003 c++ ile compiler edilmiş olduğu. Tamam bizler uzun zamandır c++ ile proje geliştirmiyoruz da ms niye devam ediyor. Yorumu olan varsa beni aydınlatsın, uzun süredir kafamı kurcalıyor. Java'dan eclipse için aynı şeyi söyleyemem onlara 10 üzerinden 10 puan.
0
Tarık
Microsoft' un neden hala C++ kullandığını mı soruyorsunuz?
0
mbayer
hem o hemde .net kullanmıyor neden? :)
0
osman131
Rekabet g++
0
Tarık
C/C++ gibi dillerin bir ömrü yok. Herkes elinde keskin bir katana bulunsun ister. Ama katanayla pasta kesmezsiniz, onun yerine pasta bıçağı kullanırsınız. C/C++ katana ise java, c# pasta bıçağıdır. Pasta bıçağıyla yapabilecekleriniz ile katanayla yapabilecekleriniz ayrı kategorilerde işler.Sanal makine, işletim sistemi çekirdeği, donanım sürücüsü, yazmak için c++ kullanırsınız, veritabanı kullanan bir otomasyon sistemi için ise java, c# daha uygundur.Bu microsoft' un müşteri portföyüyle ilgili birşey
0
Dite
Oh come on ! C#'dan öncede pek çok pastayı C++ ile kesiyorduk ve çok güzel kesiyordu. Ayrıca sadece bir "havalı" IDE'sinin olması C# kolay yapmaz. C++ Builder'inde "havalı" bir IDE'si var.
0
Tarık
İşini bilmeyen pastacıların elinde katana sonradan önü alınamayacak katliamlara sebep olabilir. memory leak, buffer overflow, etc .. ..
0
erika
Python veya Ruby ile yazsalardı kesin daha iyi olurdu. Bakın PARDUS ekibine, azıcık adamla neler başarıyorlar. :) Hemde kamu kuruluşu olmasına rağmen... :)
0
yilmaz
Benzer bir proje http://www.jnode.org/ adresine yürütülüyor çalıştırlıabilir bir versiyonu da var. JAVA, C# gibi diller yapılar gereği izolasyonu sağlamaları açısından daha kararlı işletim sistemlerinin oluşturulmasını sağlayabilirler. Sorun şu ki bunların çalışması için bir sanal makina gerekli.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Indeo codecler ve Microsoft XP

redogre

Microsoft XP ile beraber indeo codeclerden desteğini çekti. Bunu ısrarlar sonucu XP kurduğum makinam eski animasyonları oynatamayıp, codec download için MS'e bağlandığında anladım. MS sizi Ligos'un sayfasına yönlendiriyor, orda da indeo codeclerin MS desteğini çektiği için artık ücretli olduğu yazıyor. Fiyatı 14.95$

Bugüne kadar yaptığım işlerin %80 i indeo codecle sıkıştırılmıştı. "Eee, parayı bastır, al o zaman" demek kolay ama bu hiç bir işe yaramaz çünkü artık yeni makinalar kullanan müşterilerimde bu işleri göremiyecek. Yapmam gereken eski bir sistemde dosyaları açıp, başka bir codec le tekrar sıkıştırmak. Yer problemi yüzünden sourceları saklamadığım düşünülürse bu çevrimde tüm eski işlerimin çamura döneceği açıkça ortada. BRAVO MS BRAVO

Windows XP`nin yeni marifetleri

larweda

The Wall Street Journal`da çıkan bir habere göre, Windows işletim sisteminin yeni versiyonu olan Windows XP (ki 25 ekim`de piyasaya çıkacağı duyuruldu) ile beraber gelen Internet Explorer`da Smart Tags olarak adlandırılan yeni bir özellik olacakmış. Bu özellik sayesinde nette dolaşirken bir sayfa görüntülendiği zaman sayfa üzerindeki belirli kelimeler, otomatik olarak belirli web sitelerine linklenmiş olacak. Yani web sayfasının editörü ya da tasarımcısı sayfasında mesela Microsoft kelimesini kullanınca bu kelimeye bir link verilmemiş olmasına rağmen otomatik olarak www.microsoft.com`a linklenmiş olarak görünecek. Bunun türkçesi ise, tasarladığınız ya da yarattığınız sayfalara Microsoft tarafından müdahale edilmesi oluyor.

MS Windows'un Kaynak Kodları Halka Açılacak Mı?

anonim

Rekabet kurallarını ihlal ettiği için AB Komisyonu ile başı dertte olan yazılım devi Microsoft, Windows işletim sisteminin kaynak kodlarından bir kısmını açarak "lisanslı" hale getireceğini bildirdi.

Microsoft'un yasal işlerden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Brad Smith, düzenlediği basın toplantısında, "Windows kaynak kodlarını da lisanslı yapacağız. Bu, program yazmak isteyen herkesin kodlara ulaşabilmesi anlamına geliyor. Umarım AB Komisyonu, yeni önerimizi göz önünde bulundurarak bir karar alır" dedi.

Kaynaklar: İnternet Haber, ITJungle

Microsoft Açık Koda Isınmaya Başladı

FZ

Microsoft'un Microsoft Windows Server 2003, Compute Cluster Edition işletim sisteminde uzun zamandır paralel bilgi işlemcilerin kullandığı açık kodlu MPI (Message Passing Interface) altyapısını kullanacağı haberleri epey tartışmaya yol açtı ve ilgiyle karşılandı.

Microsoft'un artık gizlisi saklısı olmadan rüştünü ispatlamış açık kodlu yazılımları kendi ürünlerinde kullanmaya başlaması kimilerine göre yeni bir dönemin başlangıcı.

Novell & Microsoft (GNU/Linux & Windows)

cbc

The Wall Street Journal Microsoft ile Novell anlaşmasını bildiriyor.

Haberde Novell hisselerinin 16% artarken Red Hat hisselerinin de %2 değer kaybettiği belirtiliyor. Şaşırtıcı olan ise Microsoft hisselerinin bir miktar değer kaybetmesi.

Yine aynı haberde, uzmanların bu ve Oracle - Red Hat işbirliği gibi birlikteliklerin firmaların özgür yazılıma olan güvenini arttırarak daha rahat yatırım yapmalarına olanak sağlayacağını tahmin ettiklerinden bahsediliyor.

Novell'in sitesindeki haberde yazanlar temel hedefleri özetliyor:
  • Sanallaştırma
  • Office Open XML
  • Ortak çalışma çatısı
  • Mono, OpenOffice, Samba
Novell çalışanı olan Miguel de Icaza'nın yorumunu okuyabilir, Türk özgür yazılım camiasının bir kısmının fikirlerine de göz atabilirsiniz.