MS Windows'un Kaynak Kodları Halka Açılacak Mı?

0
anonim
Rekabet kurallarını ihlal ettiği için AB Komisyonu ile başı dertte olan yazılım devi Microsoft, Windows işletim sisteminin kaynak kodlarından bir kısmını açarak "lisanslı" hale getireceğini bildirdi.

Microsoft'un yasal işlerden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Brad Smith, düzenlediği basın toplantısında, "Windows kaynak kodlarını da lisanslı yapacağız. Bu, program yazmak isteyen herkesin kodlara ulaşabilmesi anlamına geliyor. Umarım AB Komisyonu, yeni önerimizi göz önünde bulundurarak bir karar alır" dedi.

Kaynaklar: İnternet Haber, ITJungle

Görüşler

0
jfever
ayrıca slashdot'un söylediğine göre kod ücretsiz dağıtılmayacakmış, kodu görmek için belli bir ücret ödediğinizde bu ücrete 12000 sayfa teknik döküman ve 500 saatlik teknik destek dahilmiş.
0
darkhunter
Eğer bu strateji windows için sürücü yazan donanım üreticilerine de sıçrarsa (aksi pek mümkün görünmüyor zaten), tersine mühendislik ile yorulan bünyeler, kaybolan paralar ve zamanlar daha faydalı işlere adanmış olur. Sİnirler daha az gerilir :-)

Varsın MS önce parayla yapsın bu işi, sonra zaten lisans parası aldığı uygulamaların bir de kaynaklarının, para kaynağı olmasının da anti-trust a aykırı bir durum olduğu keşfedilir yine davalar açılır. MS yine üzülür :-)
0
Chriseba
windows kenelde kapalı bir kutu gibiydi benim için. güzel, istediklerimi kısmen sunuyor ama bunu nasıl yapıyor, bilebiliyor muyum? hayır.

ben bir de bu işe güvenlik açısından bakıyorum. zaten windows'u tehtid eden virüsler, trojanlar oldukça sık ve internet kullanan biri için anti-virüs, firewall, anti-trojan gibi şeyler artık kaçınılmaz oldu., peki kaynak kodları da açılırsa bu tehlikenin boyutu artmayacak mıdır?

0
anonim

peki kaynak kodları da açılırsa bu tehlikenin boyutu artmayacak mıdır?


Eh bu hesaba göre açık kodlu OpenBSD ( 9 yılda 1 açık ) bile çok güvensiz :)

Açık kodlu sistemlerin kapalı kodlu olanlara göre daha güvenli olduğu büyük bir çoğunluk tarafından kabul edilmektedir. (Tabi bu konuda bir anket çalışması yapmadım ama bahsettiğim kitle güvenlik uzmanları bu konuda daha çok güvenlik siteleri ve bu uzmanların kişisel bloglarına bakabilirsiniz)
0
boreas
Bu diğer taraf içinde geçerli kodları gören güvenlik firmaları ya da programcılar aynı şekilde yamada hazırlayabilir. Yani dezavantaj olduğu kadar bana avantaj gibide geliyor.
0
necdetyucel
Önemli olanın kodların açılması değil, kodların değiştirilmesi ve değiştirilmiş halinin dağıtılması olduğunu unutmayalım. Aksi halde tekrar derlemenize bile izin verilmeden kodların "görülmesi" bir özgürlük sağlamayacaktır kanatindeyim.
0
oktaypocan
.NET duyurulduğunda, CeBIT fuarında Microsoft insanları "kodu açmak"tan bahsetmişlerdi, biraz sohbet etme imkanı buldum kendileriyle, ayrıcalıklık bir geliştirici grubuna kodun bir kısmının açılacağını söylüyorlardı, ama çok farklı lisanlarda konuştuğumuz için hangi kodun, neresinin, hangi ayrıcalıklı geliştiricilere ve ne karşılığında açılacağını asla anlayamamıştım. Yasal zorunlulukla kodu lisanslı olarak açmaları, özgür yazılım dünyası başta olmak üzere, "Microsoft olmayan geliştiricileri" biraz zora sokabilir. Kodu açmadan önce, ıvır zıvır herşeye patent alır bunlar, sonra en küçük benzerlikte "çaldılarrr" diye tepinirler (çok iyi tepinen bi tanesini biliyoruz). Sonra da kanser derler, tümör derler... (sonra?)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İsrail Hükümeti MS anlaşmalarını 2005´e kadar dondurdu!

sundance

Register.com haberine göre, İsrail Hükümeti 2004 sonuna kadar MS ile olan bütün anlaşmalarını askıya aldı. Upgrade yapılmayacak, yeni ürün alınmayacak.

Haberde belirtildiğine göre sebep, Mac'de yayınlanacak Office 2003'de -sağdan sola yazılan- israil dilinin desteklenmemesi. Dahası karar, bu kararı protesto eden Apple kullanıcılarının, İsrail anti-tröst departmanını, kanunların gereğini sağlayamamalarından dolayı dava etmekle tehdit etmesi üzerine alınmış.

Hükümet çapında Open Office'e geçiş çalışmaları da başlamış :)

IExplorer kullanmayın da ne kullanırsanız artık...

sundance

The Register'da yeralan habere göre US-CERT özellikle son zamanlarda göze batan, IE domain/zone güvenlik modeli, the DHTML obje modeli, MIME type belirleme ve ActiveX gibi sayısız problem sebebiyle kaynaklanan problemlerden etkilenmemek için MSIE dışında herhangibir tarayıcı kullanmayı tavsiye ediyor.

İşin ilginç yanı Micros~1, söz konusu olay (kötü niyetli web sitelerinin, zirayetçilerin makinalarınındaki bilgilere erişmesi) hakkında tüketicileri geniş ölçüde etkileyen bir sorun olduğundan haberdar olmadığını açıkladı.

Not: Eğer illa da Windows kullanacaksanız (ki kendisi Micros~1'un tescilli markasıdır) size 4.7mblık bir download ve Firefox tavsiye ediyorum.

.NET Kaynak Kodu açılıyor

elrond

Microsoft bu konuda eleştirilere, baskılara karşı dayanma gücünü her geçen gün yitiriyor ya da bunun iyi birşey olduğunu anlamış durumda. Hangi açıdan bakarsak bakalım sonuç nedir dersek sonuç iyi birşey diyebiliriz sanırım. Microsoft çalışanlarından Scott Gu' nun bloguna göre bazı kütüphanelerin kaynak kodu açılıyor.

MS Internet Explorer Yazılımında Yeni ve Önemli Açıklar Bulundu

FZ

Dün yayınlanan bir habere göre Çinli bir araştırmacı MS IE yazılımında 7 önemli ve kritik açık tespit etmiş durumda.

Microsoft sözcüsü şu anda bu açıklardan faydalanan kötü bir niyetli yazılımın bulunmadığını belirtti.

Bulunan açıklardan iki tanesi saldırganın hedef makinadaki dosyaları silmesine, makinayı göçertmesine ya da uzaktan kontrol etmesine izin veriyor.

Microsoft´un bu açığı kapatacak yamaları ne kadar sürede çıkaracağı merak konusu.

Not: Bu haber Mozilla Firebird Internet tarayıcısı ile yazılmıştır ;-)

Microsoft usülü Intellectual Property

Soulblighter

İki logo arasındaki 10 farkı bulun :)

Logo 1: http://www.imagine-msn.com/Spaces
Logo 2: http://www.ubuntulinux.org

Lindows'a ve daha nicelerine ismimi çağrıştırıyor diye davalar açan, ama aslında yaptığı bir çok şeyi aslında yapmayıp başkalarından araklayan Microsoft'un son hırsızlığı...

Buyrun buradan yakın!