Mars Dünya´ya Yaklaşıyor

0
FZ
Mars gezegeni 27 Ağustos 2003 Çarşamba günü Dünya´ya çok yakın bir noktaya gelecek.

Gezegenimize en son milattan önce 57,537 yılında bu kadar yaklaşmış olan Mars´ın bir dahaki `yakın´ ziyareti ise 28 Ağustos 2287 yılında gerçekleşecek. Mars, Dünya´ya en çok yaklaştığında aramızdaki mesafe yaklaşık 55,758,006 km olacak.
Mars´ın bu yakın ziyaretini gözetlemek isteyenler daha ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki sitelerde bulabilir:

Kandilli Rasahtanesi
http://www.astro.washington.edu/dept/mars_opposition.html
http://www.space.com/spacewatch/mars_preview_021108.html
http://mars.jpl.nasa.gov/

Görüşler

0
tongucyumruk
Özellikle çıplak göz/dürbün veya küçük bir teleskopla gözlem yapmaya çalışanlar için belkide ömürleri boyunca yakalayacakları en büyük fırsatlardan biri bu. Daha iyi bir manzara için astronot olup Mars'a gitmeniz gerek. Özellikle Orta boyda bir teleskop'la kutup buzullarının görülebilecek olması bu olaya ekstra bir önem katıyor.

Acaba Ankara üniversitesi daha önce kuyruklu yıldızlarda yaptığı gibi rasathaneyi açıp bir Mars izletir mi ki? Araştırmak lazım.
0
conan
Evet itiraf ediyorum, gece oniki siralarinda inis icin alcalmakta olan ucagi Mars zannettim! Durbunle bile bakinca cakan kirmizi isigin marsta ne isi oldugunu bir an icin dusundum. Hatta durbune baya bi kufur ettim cunku cift gosteriyodu, Ucagin iki inis isigi varmis ne bilim ben mars saniyodum hala...

HAAAAAA! diyip uyudum :P
0
yuxel
ehe :)
hocam sana dürbün den önce takvim lazımmış :)
0
sametc
55,758,006 km en yakın olduğu mesafe dusunebiliyormusunuz evren o kadar buyuk inanılmaz birşey gercekten bir yıldızın dunyadaki butun kumsalllardaki kum tanelerinden daha fazla var diyorlar bu ne kadar doğru bilmiyorum ama dusunun yıldızların duyadan 1000 kat buyuk olduğunu ve evreni dusnun :))

tatilim bitmedi :)
0
tongucyumruk
O zaman sana birkaç rakam daha vereyim de koltuktan yuvarlan.

İçinde bulunduğumuz galaksi olan Samanyolu (ki sıradan, ortalma bir galaksidir) 200 milyar yıldız içerir. Bu kadar yıldız içermesine rağmen bize en yakın olanı 4.3 ışıkyılı mesafede. (1 ışıkyılı = 365.25 * 24 * 3600 * 299769 = 9459990194400 km her ne kadar Türkler için çok büyük bir rakam olmasa da mesafe olarak oldukça uzak) Galaksimizin çapı 60000 ışık yılı. En yakın bize benzer galaksinin (Andromeda) uzaklığı 2 milyar ışık yılı. Evrende bu tip 200 milyar galaksi mevcut. Sırf bizim galaksimizde akıllı yaşam olma olasılığı olan yıldız sayısı yapılan tahminin iyimserliğine göre 10000 ile birkaç milyon arasında. Yeterli mi?
0
FZ
Bu olayı İstanbul´da en iyi nerede, nasıl gözlemleyebiliriz? Somut bir önerisi ya da yer tavsiyesi falan olan var mı?
0
FZ
İstanbul´da yaşayan biri bu olayı (şehir dışına çıkmadan) en iyi nerede gözlemleyebilir? Çıplak gözle en iyi nereden görülebilir? Teleskop ile gözlem yapmamıza izin verecek yerler hakkında somut bilgisi olan var mı?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkler Uzaya Gidiyor

FZ

"ATA-1: Sivil, Barışçıl ve Bilimsel Amaçlı Bir Fırlatma Aracı İçin Sistem Tasarımı"

Yanlış okumadınız, İTÜ, ODTÜ, BÜ, Bilkent Ü., Dokuz Eylül Ü., Ankara Ü., Çukurova Ü. gibi üniversitelerimizden bir grup gencin oluşturduğu SpaceTurk grubunun hedefi TÜBİTAK ile tüm Türkiye'den aldıkları ve alacakları destekle 2007 yılının 30 Ağustos sabahı ateşleme düğmesine basmak ve yerden yaklaşık 500 km. yükseklikteki yörüngeye bir uyduyu yerleştirmek.

Ankara! Mavi Gezegen Buradan Çok Güzel Görünüyor!

FZ

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dün görüşülmesi beklenen ve Türkiye'nin yakın gelecekteki güvenlik politikalarının çerçevesini çizen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB), 'belgeler ellerine geç ulaştığı' gerekçesiyle, hükümetin isteği üzerine bir sonraki toplantıya bırakıldı. Toplantıda, astronot yetiştirilmesini de kapsayan 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL'lik bütçe ayrılması da benimsendi.

Toplantının ağırlıklı gündemini TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi oluşturdu. Türkiye'nin 2023 yılındaki vizyonunu anlatan sunum, TÜBİTAK Başkanvekili Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından yapıldı. Yetiş, 11 Mart'ta Ankara'da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK eşgüdümünde sürdürülen 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL bütçe ayrılacak. Bu para, 2008'e kadar astronot yetiştirilmesi, 2009'a kadar ulusal fırlatma sistemi kurulması ve ulusal uzay sistemi altyapısının oluşturulması için harcanacak.

Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr

Orada Bir Yerde Hayat Olabilir Mi?

FZ

Cenevre'deki Gezegen Araştırmaları ve Yıldız Kinematiği bölümünden Michel Mayor ve Stephane Udry üzerinde canlı bulunabilecek bir gezegen keşfettiler.

Gliesse 581 kod isimli yıldızın yörüngesindeki gezegenlerden biri olan ve dünyamızdan 5 kat daha büyük olan Gliese 581 C gezegeninde sıcaklığın ortalama 0 ila 40 derece olduğu tahmin ediliyor. 20 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin üzerinde su olma ihtimali üzerinde de duruluyor.

Mars Rover Bilgileri (UNIX Uzayın Derinliklerinde)

malkocoglu

Mars'ta şu anda gezinen Rover'lar hakkında ilginç bazı bilgiler gözümüze ilişti, paylaşmak istedik. Robot araçlarda kullanılan işletim sistemi, Windriver şirketi tarafından üretilen bir Unix türevi imiş, ismi VxWorks. Eh, Wind River şirketi ürünleri "Mars'ta da" kullanıldığı için ellerindeki reklam cephanesi yerinde. Sitelerinde gördüğümüz bazı reklamlar şöyle diyor:

"Önce Pathfinder, şimdi de Rover. Mars, bizim için yabancı (alien) değil".

"Mars'tayız. Etrafa bakıyoruz. Başka hiçbir işletim sistemi göremiyoruz".

:)

Opportunity Zafere Doğru Koşuyor

conan

Spirit'in işletim sisteminde oluşan bazı hatalardan dolayı dinlenmeye bırakılmasından sonra bütün gözler Spirit'den bir yarım mars kadar uzakta olan Opportunity'e döndü. Opportunity 24 Ocak günü Mars'a başarılı inişini tamamladı. Daha önce suyun varlığında oluşan bir çeşit kristallerin saptandığı Meridiani Planum'daki bir krater'e doşru yollanmak için sırasını bekliyor.