Kod Kitabı: Eski Mısır'dan Kuantum Kriptolojisine Gizlilik Bilimi

0
SHiBuMi
"The Code Book: The Secret History of Codes and Code-Breaking" ya da Türkçe bulabileceğiniz ismiyle "Kod Kitabı: Eski Mısır'dan Kuantum Kriptolojisine Gizlilik Bilimi", bir bulmaca ve zeka oyunları yaratıcısı / yayıncısı olan ablam tarafından yaklaşık bir ay önce masama bırakıldığında, okunmak için bende fazla bir istek uyandırmamıştı. Tümü şifreleme ile ilgili 400 küsür sayfalık bir kitabın sıkıcı olmadan sonuna kadar okunabilirliğinin çok düşük olacağını düşünüyordum ama yanılmışım.
Kitabın yazarı Simon Singh, dersini iyi çalışmış, yazdığı konuyu seven bir yazar. Bilimsel dersler vermekten çok, şifreleme sanatını günlük hayatımızın içine sokmuş, ülkelerin ve insanların kaderlerinde oynadığı role odaklanmış. Bir yandan tarihteki olaylar hakkında bilgileniyorsunuz, bir yandan değişik şifreleme tekniklerinin mantığını öğreniyor, bir yandan şifre yaratanlarla, şifre çözenlerin zaman içersinde rekabetle nasıl kendilerini geliştirdiklerini görüyorsunuz.

Kitabı, şifreleme konusunda kolay anlaşılır ve öğretici bir kaynağa sahip olmak isteyecek herkese tavsiye ediyorum, ben Charles Babbage ile ilgili bölümdeyim, nur içinde yatsın :)

İlgili Yazılar

Türkçe Döküman portalı BELGE-TR

conan

BELGE-TR Galatasaray Üniversitesi Linux Kullanıcıları Grubunun yürütmekte olduğu bir türkçe döküman portalı projesi.

Linux için türkçe döküman arayıp bulabilmek için bence iyi bir başlangıç yeri. Portal`da Belge`ler, FTP Adresleri, Dernekler, Haberler, Kişisel Sayfalar, Kullanıcı Grupları, Projeler, Ticari Linux, Yansılar, Yazılım gibi alt başlıklarda kayıtlı 100`den fazla link var.

Kendi linklerinizi de eklemeniz mümkün olduğundan portal gelişime açik gözüküyor.

Açık Akademi Yayınlarından Yeni kitap:Linux Sistem Yönetimi

anonim

O'reilly yayınlarından Mart 2007'de çıkan Linux System Administration kitabı Açık Akademi yayınları tarafından Linux Sistem yönetimi(Gerçek Hayattaki Linux Problemlerine Çözümler) adıyla Türkçe'ye kazandırılmıştır.

`Linux İncili´

butch

Dolar aldı başını gidiyor. E iyi kitaplar da dolarla satılıyor. Sanırım bu ortamda bize sağlam bir yer lazım şöyle aradığımız ve işe yarayacak kitapları bedavaya bulabileceğimiz. http://linuxdoc.org/ gerçekten bu konuda iyi bir tercih olacak sanırım. Gidin bir görün. Ama özellikle "Securing and Optimizing Linux Red Hat Edition" kitabına dikkat edin. Sundance'in tabiriyle Linux İncili. Hemen indirin ve mesai bitimini beklemeye başlayın lazer yazıcılara yüklenmek için. Tabi hala işiniz varsa...

Açık Akademi'den qmail kitabı!

anonim

FreeBSD İşletim Sistemi kitabı ile yayın hayatına başlayan Açık Akademi Yayınevi, ikinci kitabı "qmail, E-Posta Sunucusu" nu çıkardı. qmail e-posta sunucusu hakkında başlangıçtan ileri düzeye hemen her konunun yer aldığı kitap, EnderUNIX Yazılım Geliştirme Grubu üyeleri İsmail Yenigül, Barış Şimşek ve Huzeyfe Önal tarafından kaleme alınmıştır. qmail hakkında tek türkçe kaynak olan kitap 25 YTL'den satışa sunulmuştur.

http://www.acikakademi.com

İleti Kuyrukları İle Daha Etkin ve Performanslı Programlama

malkocoglu

Programlararası bilgi göndermeğe yardımcı olan ileti kuyrukları (message queue) bilgi işlemcilerin elindeki önemli silahlardan biridir. Özellikle bilgi alışverişi yapan sistemler farklı amaçlarla, zamanlarda, ve programcılar tarafından kurulmuş sistemler olunca, bağlantıyı kurmak için ileti kuyrukları daha uygun oluyor. IBM MQ Series üzerinden anlattığımız bu konunun yararlı olacağını umuyoruz.

MQ Series - İleti Kuyruğu

MQ Series Nasıl Kurulur