Java ile Kalıcılık (Persistence) - Hibernate

0
malkocoglu
Java programlarımızı yazarken nesneler ile uğraşırız. Bu nesneleri veri tabanına yazmamız gerekince, ilişkisel dünyaya ve kavramlarına atlamış oluyoruz. İlişkisel ve nesnesel modeller birbirinden farklılar, ve sonuç, "Model Uyuşmazlığı" denen kodlama stillerindeki anlaşmazlık olmaktadır. Çözüm: Java icinde SQL yazmadan, nesneleri tablolara eşleme dosyaları ile bağlamak, ve bu bağ üzerinden otomatik SQL üretmek. Kalıcılık (persistence) araçları burada yardımcı oluyor. Java dünyasında kalıcılık araçlarından Hibernate'i aşağıdaki yazı dizisinde tanıtıyoruz.
SELECT / UPDATE / INSERT / DELETE Yazmaktan Kurtulun
Hibernate ve Yabancı Anahtarlar (Foreign Keys)
Hibernate İle Nesne Okumak
Sorgulama ve Hibernate

Görüşler

0
FZ
Çok çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum, dolayısı ile makale için teşekkürler! Bildiğim kadarı ile Microsoft olsun, diğer şirketler olsun .NET ortamı için de benzer çalışmalar yapıyorlar ama tabii Java teknolojileri bu konuda daha olgun.

Ciddi bir gerilim var yani bir yanda nesneye yönelik programlama mantalitesi öte yandan SQL ve yapısal SQL modeli. Sürekli bir mantaliteden diğerine geçiş. Açıkçası bu beni çok rahatsız ediyor ve maalesef henüz sunulan çözümlerin öyle çok daha yumuşak geçiş sağladıklarına ikna olmuş değilim. Yine de doğru bir yol olduğuna inanıyorum yani eğer bilgisayar kullanıyorsak biz programcıların da işlerini kolaylaştıracak önemli altyapıların geliştirilmesi lazım, şahsen program yazarken işkence çekmekten hoşlananlardan değilim ;-) Ve özellikle yani nesnelerle uğraşmayı tercih ederim, SQL ne kadar otomatik üretilirse ve ben koda baktığımda kod ne denli kısa ve ``doğal´´ görünümlü, dolayısı ile kolay okunabilir olursa o kadar iyi.
0
malkocoglu
Hakikaten, programcılar nesneler ile ne kadar zaman geçirirse, ilişkisel modelden o kadar uzaklaşıyor. Kodlama sırasında tam lazım olan bir nesne akla geliyor, ve diyoruz ki "ben bu nesneyi thiş.getOtekiNesne() ile ne kadar rahat alırdım", fakat nesne veri tabanında hafızada değil!

Kalıcılığın, hem bu tip nesne arası ilişkileri takip, hem de (özellikle) en basit CRUD (CReate/Update/Delete - Ekle/Güncelle/Sil) islemleri için çok çabuk ve faydalı bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Olayın "Bir nesne --> Bir tablo" tarafı çözüldükten sonra, ilişki takip ve sorgulama özellikleri kullanılmaya başlanabilir. Veri tabanlarından bağımsız olabilmek te bir yan fayda, MySql'de yazdığımız Java kodu, Oracle'de değiştirmeden çalışması gibi mesela.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Java Kongresi İzlenimleri

FZ

18 Haziran 2005 Cumartesi, sıcak bir İstanbul sabahı. Yatmadan önce son hatırladığım şey kan çanağı gözlerle Practical Common Lisp kitabından bir bölüm okuduğum idi ancak güneş çoktan doğmuştu ve bir FM edtörü olarak yakından takip etmem gereken bir Java etkinliği vardı. Apar topar kalk, banyo, hemencecik bir şeyler giyin ve dışarı fırla...

İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere tesisleri dolu dolu bir etkinliğe ev sahipliği yapmak için hazır görünüyordu. Tanıdığım en iyi Delphi programcısı olan dostumla buluşup açılış konuşmasıyla başlayacak etkinliği izlemek için BS-1 salonuna doğru yol aldım.

Java Kitap Projesi / Bölüm-8

anonim

Selamlar ;

JKP projesinde Bölum-8 tamamlanmıştır. İçerdiği konular asağıdaki gibidir :

Yazim yanlışlarını, örneklerde oluşmuş olabilecek olan hataları veya fikirlerinizi lutfen bildirin.
Adres : http://www.riskturk.com/java

Saygılar, Altug B. Altıntaş

Sun® firmasından olumlu bir adım

roktas

Son birkaç gün içinde Simon Phipps'in de belirttiği gibi sessiz sedasız önemli bir gelişme oldu ve Sun, Java dağıtımını belirleyen lisans şartlarını gevşetti. Bu değişikliğin en önemli sonucu Java'nın artık diğer Özgür Java gerçeklemeleriyle (GCJ, Kaffe, GNU Classpath vb.) birlikte (fakat onlarla karıştırılmadan) dağıtılabilecek olması. Daha da açık söylemek gerekirse Sun Java'yı Debian veya Ubuntu'da non-free depodan 'apt-get install sun-java5-jre ' komutuyla kurabileceksiniz, ilk paket hazır durumda.

Kendi JSF bileşenlerinizi yazın

Soulblighter

Daha önce FM'de yayınlanan bu haberde JSF ile ilgili makalelerden bahsedilmiş ve bir tane de Özelleştirilmiş JSF Oluşturma ile ilgili makaleden bahsedilmişti.

Buradaki ders ile nasıl kendi JSF bileşenlerinizi oluşturabileceğiniz örneklerle anlatılmış. Dersin hem HTML, hem de PDF sürümü mevcut. Yapılan örnekler ise adımlara göre ayrılmış ve ZIP formatında sıkıştıralarak konulmuş. JSF ile uğraşanların işine çok yaracağına inanıyorum.

Spring Framework

malkocoglu_2

Spring Framework bilgi işlem sektöründe büyük ilgi görmeye başladı. Bu altyapıyı kullanan programcılar ve teknik liderler, altyapının ne kadar iyi ve yararlı olduğunu söyledikten sonra hernedense bu sebepleri teknik olarak bir türlü tarif edememektedirler. "Spring, Tivo gibidir" demiştir bir kullanıcı, "sahip olmadan değerini bilemezsin. Tarif edilemez". :) Bu yazımızda, gizem perdesini biraz daha kaldırmak ve Spring'in teknik yararlarını ortaya çıkartmayı amaçladık.

http://www.bilgidata.com/pdfs/spring.pdf