HTML Form Onaylama (JavaScript ile programlamaya son!)

0
FZ
(GÜNCELLEME: Mozilla ile uyumlu hale getirildi) Herhangi bir web sayfası içinde herhangi bir html formu yerleştirdiğimizde bunun hemen ardından genellikle form gönderilmeden önce kullanıcının bu formu düzgün şekilde doldurup doldurmadığını kontrol etmek isteriz ("form validation"). Böylece sunucu tarafındaki kontrollere geçmeden önce doğrudan kullanıcının bilgisayarında yani istemcide hızlıca ve basit bir kontrol gerçekleştirebilir, hatalı ya da eksik bilgi girişinin bir nebze önünü kesmiş oluruz.
Bu kadar basit ve sık tekrarlanan bir işlevsellik söz konusu olmakla birlikte genellikle programcılar hemen her seferinde oturup kendi yazdıkları ya da bir tasarımcının yazmış olduğu HTML formu için sıfırdan JavaScript kodu yazarlar. Her seferinde o forma özgü olarak bir JavaScript kontrol programı oluşturulur, test edilir, vs. Bu kadar önemli, sık kullanılan bir işlevselliğin mevcut HTML standardının içinde olmaması üzücüdür ve bunu gidermek için W3C tarafından yeni standartlar geliştirilmektedir. Konunun önemli olduğuna ve otomatik hale getirilmesi gerektiğine dair bir başka örnek de Microsoft tarafından çıkarılan .NET çatısı ve Visual Studio.NET tanıtımlarındaki "bakın artık web formlarınızın kontrolü için JavaScript kodu yazmak zorunda değilsiniz, ilgili form alanının özelliklerine gelerek istediğiniz gibi onu gerekli kılabilir, belli bir RegEx kalıbına göre onaylanmasını sağlayabilir, istediğiniz hata mesajını belirterek bunun, sorun çıktığında kullanıcıya uyarı olarak gösterilmesini sağlayabilirsiniz, bütün bunları tek satır JavaScript kodu yazmadan yaparsınız!" cümleleridir. .NET lafını duyunca benim gibi !YET diyenlerdenseniz okumaya devam edin.

Görüşler

0
asliturk
Mozilla 1.4'te çalışmıyor. Ayrıca bunun teknoloji olarak .Net ile bir alakası yok. Ben benzer bir yöntemi zaten kullanıyorum. Standart olmayan attributler kullanılıyor yüzden tüm tarayıcıların destekleme garantisi yok.
0
FZ
Mozilla üzerinde sorunlu olduğu konu hakkındaki detaylı makalenin son kısmında belirtilmiştir. Bu konuda her türlü desteğe açığız. Maksat bunu herkesin sorunsuzca kullanabileceği standart bir hale getirmek.

Teknoloji olarak .NET ile alakası vardır, doğrudan burada yer alan kodun değil ama bahsi geçen konunun, yani JavaScript ile uğraşmadan doğrudan HTML form özelliklerinde bir girdi öğesinin zorunlu olmasını ya da belli bir kalıba göre girilmesinin kontrolü, kullanıcın uyarılması sağlamak, vs. Visual Studio.NET ve ASP.NET bağlamında burada bahsettiğimiz işlevin bir benzeri vurgulanmaktadır. İlk kez karşılaştığımda, bu tür bir şey için JavaScript yazmaktan sıkılmış biri olarak benim epey dikkatimi çekmişti ve `nihayet birileri bunu akıl etmiş´ demiştim.

Standart olmayan attribute´lara gelince, evet zaten işin püf noktası da orada. Mozilla´nın DOM (Document Object Model) Inspector aracı ile söz konusu web sayfasını incelerseniz söz konusu HTML elemanlarının içindeki attribute´ları ve değerlerini düzgün olarak gösterdiğini görebilirsiniz ancak maalesef halihazırdaki kod ile bunlara erişilmiyor, bunun bir yolu olup olmadığını da henüz bilmiyoruz (biz, yani bunu geliştirenler). Öncelikli olarak hedeflediğimiz ve çalıştığımız tarayıcı Internet Explorer olduğu için onun üzerinde geliştirdik ve test ettik.

Benzer bir yöntemi kullanmanıza gelince sizin adınıza sevindim, biz de benzer bir şey yaptık ve sonra da bunu insanlarla paylaşma kararı aldık. Konuyla ilgilenmiş biri olarak teknik eleştirilerinizi ve desteğinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.
0
asliturk
>!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
>html>
>head>
   >title>Test Page>/title>
   >script language="JavaScript" type="text/JavaScript">
      function runTest(){
         input = document.frmOne.textbox1;
         if(input.value == ""){
            alertNode = input.getAttribute('message');
            alert(alertNode);
            input.focus();
         }else{
            alert("OK");
         }
      }
   >/script>
>/head>
>body>
   >form name="frmOne" method="POST" action="nowhere.html" onSubmit="return validate(this);">
      >input type=text name="textbox1" message="Please fill in some value" value="">
       
      >input type=button name=b1 value="Test it" OnClick="javascript:runTest();">
   >/form>
>/body>
>/html>
0
asliturk
tag başlarındaki > ler test bölü işaretleri silinecek.
ön izleme yapmadan yorum gönderilmeyecek :)
0
crematorium
İkisi de çok başarılı çalışmalar ama FZ'nin yolladigini "daha kapsamli" olmasi acisindan tercih edecegim. Yine de tesekkurler... :)
0
crematorium
Bir yanlis anlama olmasin, "senin ki kötü bu daha iyi" maksatli bir cevap degildi bir onceki. FZ'nin yolladiginin icine bu gomulunce cok da guzel ve kapsamli bisey cikacak ortaya manasinda bir cevapti. Duzelteyim istedim. ;)
0
asliturk
Benim yazdığım kısım sadece mozilladaki bugın giderilmesini gösteren bir örnek FZ scripti buna göre yeniden düzenleyip koyacaktı.
0
FZ
Mozilla desteği için teşekkürler. Son güncellemelerden sonra sistem artık hem IE hem de Mozilla üzerinde çalışır hale geldi (bu sanırım Internet tarayıcı piyasasının %99.9´u oluyor ;-)

Kodun güncellenmiş halini bu akşam (bir aksilik olmazsa) aynı adreste yayınlayacağım web sayfası ve paket olarak.

FM camiasına güvenimi tazelediğiniz için teşekkürler ;-)
0
crematorium
Tüm "gençlik heyecanımla" beklemedeyim :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Böyle bir sunum izlemediniz: gapminder ve dünyanın gidişatı

FZ

Bir sunum bu kadar mı çarpıcı olur, bunca bilgi bu kadar mı net, güzel ve etkili şekilde iki boyutlu ekrana sığdırılır. Görsellik ve animasyon bu kadar mı güzel kullanılır. İstatistik ve geleceğe yönelik bakış açısı bu kadar mı eğlenceli ortaya konur!

Mac OS X icin Ext2 Dosya Sistemi Sürücüsü: fuse-ext2 v0.0.2

anhanguera

Selam,

yaklasik 1 sene once mac book satın almıştım, ve tabiki slackware kurdum. Ancak mac osx den linux bolumune ulasamamak, ve her seferinde linux'u acip macos tarafina birseyler kopyalamaya calismak biraz can sıkıcı olmaya baslamisti.

iste bu yuzden, fuse-ext2'yi yazdim. bu yazilimin amaci macosx uzerinde diger bolumlerdeki ext2fs'leri otomatik olarak mount etmek. su an on tanimli olarak 'read-only' destegi ile aciliyor, 'write' destegi de var olmasina ragmen, normal kullanicilar icin cok da eglenceli sonuclar dogurmayabilir ;)

Az bilinen bir işletim sistemi: Plan 9

misafir

Bell laboratuvarlarının bilgisayar dünyasına katkısı UNIX(TM) ve C dilinden ibaret değil. İlk kez 1993'te dağıtılan ve 2002'de bir özgür yazılım lisansına kavuşan Plan 9 işletim sistemi de bu katkılardan biri.

OCaml İle Yazılan Yeni Bir İşletim Sistemi: Desert Spring-Time

FZ

Desert Spring-Time, OCaml dili ile geliştirilen açık kodlu bir işletim sistemidir.

Projenin amacı BeOS gibi yenilikçi işletim sisteminde gündeme gelmiş modern fikirleri yeniden ele almak ve bunları ileri noktalara taşımak, böylece ortaya stabil ve güçlü bir işletim sistemi koymaktır.

Bu işletim sistemi mikro-çekirdek mimarisini ve asenkron mesajlaşmayı kullanmaktadır. İşletim sistemi şu anda x86 uyumlu işlemciler üzerinde çalışmaktadır.

Editörün Notu: OCaml ile geliştirilmiş popüler bir uygulama: MLDonkey

Watcom C/C++ Artık Açık

FZ

Bir zamanların efsanevi C/C++ derleyicisi Watcom C/C++ da artık açık kaynak kodlu.

Aynı zamanda bir Fortran derleyicisi de içeren projedeki yazılımları bu adresten serbestçe çekebilir ve DOS, Windows 9x, NT, Win2000, Win XP işletim sistemleri üzerinde kullanıp programlarınızı derleyebilirsiniz.

"Open Watcom" projesi yürütücülerinin hedefleri arasında derleyiciyi en kısa süre içinde GNU/Linux ve FreeBSD işletim sistemlerine de aktarmak yer alıyor.