Böyle bir sunum izlemediniz: gapminder ve dünyanın gidişatı

0
FZ
Bir sunum bu kadar mı çarpıcı olur, bunca bilgi bu kadar mı net, güzel ve etkili şekilde iki boyutlu ekrana sığdırılır. Görsellik ve animasyon bu kadar mı güzel kullanılır. İstatistik ve geleceğe yönelik bakış açısı bu kadar mı eğlenceli ortaya konur!
Karolinska Enstitüsü'nden Prof. Hans Rosling'in 16 Ocak'ta TedTalks etkinliğinde gerçekleştirdiği "Myths about the Developing World" hem içerik hem de biçim açısından 20 dakikalık bir beyin fırtınası şöleni. Aynı zamanda karmaşık veri temsilleri üstüne bir ders niteliğinde. Ve belki PowerPoint tarzına mahkum olmak istemeyen beyinler için de taze bir nefes:

Hans Rosling is professor of international health at Sweden’s Karolinska Institute, debunks a few myths about the "developing" world. (Recorded at TedTalks February 2006 in Monterey, CA. Duration: 20:35)


Sunumu izledikten sonra sunumdaki ekran görüntüleri için kullanılmış yazılımların ve belgelerin bulunduğu http://www.gapminder.org/ ziyaret etmekte de büyük fayda olabilir! ;-)

GapMinder aracı ile nelerin yapılabileceğini merak ediyorsanız misal 1990'lı yıllardan günümüze 1000 kişi başına düşen Internet kullancısı sayısı bakımından ABD ile Türkiye'yi animasyon şeklinde kıyaslamanın neye benzediğine kolayca göz atabilirsiniz... (not: web sayfası yüklenince sol alt köşedeki Play tuşuna basın ve izleyin, ardından farklı göstergeler ve ülkeler seçip kurcalayın)

Görüşler

0
ripper
Doğrusunu söylemek gerekirse anlatım grafiklerden çok daha kaliteli :)
0
FZ
Verilerin 2 boyutlu ortamda görselleştirilmesi ile ilgili ne gibi problemler var peki? Eğer doğru anladıysam yani eleştirinizi, biraz açabilir misiniz?
0
ripper
yok o yönden bi eleştirim yok, fakat sunumda ki hitabetin kalitesine dikkat çekmek istedim. Grafikler kadar renkli bir anlatım var sonuçta.
0
FZ
Teşekkür ederim, şimdi ne demek istediğinizi çok daha iyi anladım.

Bu arada yazının sonundaki örnek gapminder ortamını incelediniz mi, şu ABD ile Türkiye Internet kıyaslamasına dair animasyon ile ilgili ne düşündünüz görselleştirme ve veri temsili açısından?
0
ripper
sanırım, internet erişimi hız/fiyat ekseninde dünyada düşerken biz de sabit değişmemesi ve yenilenmeyen altyapımız bunu açıklamaya yeterli. Özellikle dsl sonrası piyasanın tekelleştiği ve rekabet ortamı olmayınca insanları cezbeden pek bi kampanya da kalmadı. Sonuçta Türkiye de alıcağınız 1 mbit baglantı fiyatına Japonya da 100 mbit alabiliyorsunuz. Bildigim kadarıyla 150 - 200 mbit şehir çıkışlarıyla Türkiye de binlerce insana erişemiyecekleri performansta internet satılıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Commodore 64 ile Surf

anonim

Eski toprak ya da eski kulağı kesik Commodore 64 yine sahnede, her zaman da bizimle olacağa benziyor. Computer Workshops Inc. C64 için bir web browser'ı piyasaya sürdü.C64 web browser HTML 1.0 ve GIF/JPEG desteğine sahip, ve sanırım JAVA ,JAVASCRIPT, Flash ve VRML desteğine yakın zamanda C64 web browser a eklenecek.

Emacs mı VI mı?

vst

Uzun zamandır Vi(m) kullanıyorum. Ancak Emacs'in sunduğu çalışma ortamını kıskandığım için birkaç defa Emacs öğrenme girişiminde bulundum, bir tanesi de bugüne rastgeldi. Netice: olmuyor! Üşeniyor muyum, algısal sorunlarım mı var diye merak edip bir google araması yaptım: vim emacs cognition (kavrama). Sonuçlardan birisi çok faydalı bir literatür taramasına işaret ediyor.

Bu taramanın kaynağı "Benim editörüm senin editörünü döver!" argumanına alternatif bilimsel araştırmalar. Genelde bilişsel test uygulamalarına dayanan çalışmaların özetlerinin ve bazılarının tam metin bağlantılarının verildiği çalışmadan çıkardığım sonuç:

Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

FZ

Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.

Rakun XML Uygulama Platformu projesi 0.3.1 sürümünü çıkardı

evolution

İTÜ Yazılım Geliştirme Merkezi'nde 4 kişilik bir ekip tarafından yürütülen proje 0.3.1 sürümüne ulaştı. Web üzerinden uygulama tasarımı için tamamıyla XML kuralları kullanan platform arayüzler konusunda da kurumsal ihtiyaçları karşılayabilmek için AJAX yöntemini benimsemiştir.

Teknoloji Sivrisineğe karşı!

conan

Tayland'lı bir yazılımcı kardeşimiz sivrisinekleri bilgisayarımızdan 2 metre uzaklıkta tutan bir program yazmış. Yüksek frekansta ses üreten bu program'ın bir çok OS için sürümü mevcut. Yazın bilgisayar başında kaşınmaktan deliriyorsanız bir de bu programı deneyin ;)