Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

0
FZ
Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.
Daniel Franklin arkadaşımız da yukarıdaki derten muzdarip birisi olarak "yeter artık, bu gidişe dur demek, bir çözüm geliştirmek gerekir," deyip kolları sıvamış, mevzunun başından girmiş sonundan çıkmış ve printbill - a fair print-billing system diye bir yazılım geliştirmiş.

Daniel'in sözleri ile konuyu özetlemek gerekirse: Perl, GNU GhostScript, libpng2 ve lprng'den faydalanan bu güzide yazılım kendisine gelen baskı talebini hemen analiz etmeye başlıyor: girdi PostScript'e, oradan da PNG formatına dönüştürülüyor ve ardından "renk", "ne kadar toner harcar bu?" gibisinden hesaplar yapılıyor, eğer kullanıcıya ayrılmış toner kotası aşılmamış ise çıktı yazıcıya yönlendiriliyor. Söz konusu harcama kullanıcının hesabından düşülüyor. Yok eğer kullanıcı limitini aştı ise ya da başka bir sebepten ötürü yazdırma işlemi yapılamadı ise kullanıcı e-posta aracılığı ile bilgilendiriliyor.

Ben gönlümden kopan "açık kaynaklı teknolojileri insanlık yararına kullanırken teknik yetkinlik ve sınır tanımaz yaratıcılık" ödülünü huzurlarınızda Daniel'e sunmak istiyorum ;-)

Not: Bu yazılımdan beni haberdar eden değerli üyemiz, Debian üstadımız m1a2'ye buradan teşekkürlerimi iletmeyi bir borç bilirim.

Görüşler

0
Necrodome
cok iyiymi$ yahu. ben de ilk ba$ta sayfa ba$ina kotalama, odeme alma gibi ivir zivirla ugra$an bir program yazdim, ama bu cok daha profesyonelce. [bu arada Ruby slaytlarini linkleyen arkada$a da te$ekkuru borc bilirim, sayesinde ilk denememi anlamli bir i$te kullandim]
0
FZ
FM: as geek as possible...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Interbench: Linux Etkileşim Testi

Soulblighter

Daha önce bu haberde Linux çekirdeğindeki performans farklarından ve Intel işlemcilerin Linux çekirdeğinin performansına etkisini ölçen bir projeden bahsetmiştim.

Eğer siz de yeni bir çekirdeğe geçecekseniz veya sisteminizdeki donanımları güncelleyecekseniz ve oluşacak performans farkını merak ediyorsanız Interbench tam size göre...

EnderUNIX'den 11. yerli yazılım

honal

EnderUNIX VoIPong, bağlı olduğu ağda, bütün trafiği görebilen bir noktaya yerleştirildiğinde, o anda aktif olan bütün VoIP çağrılarını tespit edebilmekte ve G711 algoritması ile sıkıştırılmış olanları (örneğin Microsoft Netmeeting görüşmeleri) PC'lerin "de facto" ses dosyalama standardı WAVE dosya formatında (.wav) diske kaydedebilmektedir. Sonradan, bu görüşmeler standart bir ses ortam yürütücüsü (örneğin Linux play, Windows Media Player) ile açılıp dinlenebilmektedir.

OpenBSD 3.1 Çıktı!

Wookiert

Default kurulum yapıldığında bile en güvenli işletim sistemlerinden biri olan OpenBSD 3.1 sürümüyle planlanan tarihte hayranlarına kavuştu.

Kriptografi konusunda tam teşekküllü -ve yasal- bir sisteme sahip olarak gelmesi de OpenBSD'nin en çok tercih edilme sebeplerinden. İsteyenler hemen yansılardan birinden download'a başlayabilir.

Bu arada bootable cd yapmak için .iso dosyaları arayanlar biraz hayal kırıklığına uğrayacak, çünkü resmi cdleri daha çok satılması için bootable iso'ları online olarak konulmamış. Yine de dağıtımda gelen cdrom31.fs dosyasını floppy image olarak gösterip cd'nizi bootable yapmanız mümkün.

Beta olmak ya da olmamak

redogre

Ya da bir projeyi Beta olarak yayınlarken yapılmaması gerekenler.

Malum Fm wars büyük bir gazla yayına başladı ama birçok hata yüzünden haftalardır oynayan yok. Ben kısaca yaptığım hataları sıralayacağım, eksik gördüklerinizi eklersek şahane bir "Ne yapmalı ne yapmamalı" olabilir...

Lomboz

anonim

E-iş ve e-ticaret portallarının geliştirilmesini büyük ölçüde kolaylaştıran bir ortam sunan Lomboz, tamamen Türk mühendislerinin gücüyle geliştirildi.

Avrupa Birliği kapsamındaki Object Web isimli konsorsiyumun çatısı altında gerçekleştirilen Lomboz projesi, eteration’ın uluslararası arenadaki bilinirliğine büyük katkıda bulunurken, Türk yazılımını küresel çapta başarıyla temsil etmiş oldu.